Babky ho pridávali do čaju. Pomáha, keď sme prechladnutí
Kedysi stál v kredenci každého domu. Voňavé zrnká, ktoré babičky bez váhania sypali do čaju vždy, keď sa v rodine objavil kašeľ, chrapot alebo ťažšie trávenie. Dnes naň mnohí zabúdajú, no jeho sila zostala rovnaká – a v sezóne prechladnutí je nenahraditeľná.

Foto: shutterstock/RaraAvisPhoto
Aníz – aromatická korenina, ktorú poznali generácie
Aníz patrí medzi najstaršie liečivé koreniny. Drobná rastlinka s bielymi kvietkami ukrýva svoju najsilnejšiu časť v malých oválnych zrnkách so sladkastou vôňou, ktoré sú bohaté na éterické oleje a aktívne látky.
Kedysi rástol najmä v oblastiach Blízkeho východu, dnes sa pestuje bežne. A hoci sa občas považuje za „zabudnutú“ koreninu, naši predkovia ho používali neustále – na dýchacie cesty, žalúdok aj celkové posilnenie organizmu.
Prečo ho babičky pridávali do čaju pri chorobe?
Lebo vedeli, že funguje. Aníz dokáže:
- uľahčiť odkašliavanie,
- zvýšiť tvorbu hlienu v dýchacích cestách,
- zmierniť dráždivý kašeľ,
- podporiť voľnejšie dýchanie,
- pôsobiť prirodzene antimikrobiálne.
Presne pre toto babky hovorili: „Daj si aníz do čaju, uvidíš, že sa ti uľaví.“
Skvelý aj na trávenie – keď bolí brucho, nafukuje alebo páli záha
Aníz je takmer malý zázrak pre trávenie. Má protikŕčové účinky, takže uvoľňuje svaly v črevách a pomáha, keď:
- bolí brucho,
- nafukuje,
- sú kŕče v črevách,
- trávenie stojí,
- objaví sa pocit ťažkosti či pálenie záhy.
Podporuje aj tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, takže po ťažšom jedle vie výrazne pomôcť.

Foto: shutterstock/WS-Studio
Ako ho použiť doma: najjednoduchší trik je čaj
Najistejším spôsobom je anízový nálev alebo čaj:
- 1 lyžicu anízu zalej vriacou vodou,
- nechaj lúhovať približne 20 minút,
- preceď a podľa chuti pridaj med.
Tento nápoj príjemne hreje, uľavuje pri kašli a zároveň podporuje trávenie.
Aníz môžeš vysypať aj priamo do čierneho alebo bylinkového čaju – presne ako to robili staré mamy.
Aníz aj v kuchyni: do mäsa, perníkov či kávy
Hoci sa používa najmä v čajoch, je aj výbornou koreninou do kuchyne:
- do mäsových pokrmov,
- do polievok a dusenej zeleniny,
- do kompótov,
- do perníkov či dezertov,
- do ochutených káv alebo chai latté.
Má jemne sladkastú korenistú chuť, ktorá dokáže krásne zjemniť aj obyčajné jedlo.
Redakcia Slová Ženy
