Hovorí sa, že je to najzdravšia ryba na svete. Slováci ju pritom takmer ignorujú
Má množstvo výživových hodnôt, je lacná, ľahko dostupná a odborníci ju považujú za jednu z najzdravších potravín sveta. Napriek tomu po nej Slováci siahajú len zriedka. O ktorú rybu ide? O obyčajné sardinky – malé, ale výživovo mimoriadne silné ryby, ktoré si v Stredomorí vážia ako poklad.

Foto: shutterstock/FoodVideoPhoto
Podľa portálu Health obsadili sardinky prvé miesto v rebríčku najzdravších rýb v konzervách. Predbehli dokonca lososa či tuniaka. A dôvod? V jednej malej porcii sa ukrýva takmer všetko, čo telo potrebuje.
Sardinky – malé ryby, obrovský prínos
Sardinky sú právom označované za najzdravšiu rybu na svete. Ich mäso je výnimočne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo, chránia srdce a cievy a podporujú správnu činnosť mozgu.
Okrem toho obsahujú:
- bielkoviny – ideálne pre regeneráciu svalov
- vápnik a fosfor – pre pevné kosti a zuby
- vitamín D a B12 – pre imunitu a nervový systém
- železo, zinok a draslík – pre energiu a rovnováhu tela
Cenná rada: Sardinky patria medzi ryby, ktoré takmer vôbec neobsahujú ortuť – na rozdiel od väčších druhov ako tuniak. Vďaka tomu sú bezpečné aj pre deti a tehotné ženy.
Prečo ich odborníci milujú

Foto: shutterstock/Catherine Anne Thomas
Výživová poradkyňa Lindsey DeSoto pre portál Health vysvetlila, že sardinky predstavujú ideálny kompromis medzi cenou, dostupnosťou a kvalitou. Ich vysoká výživová hodnota (teda množstvo živín v malej porcii) je výnimočne vysoká – práve preto sa považujú za „superfood“ z mora.
Zaujímavé je, že v krajinách ako Portugalsko, Španielsko či Taliansko sú sardinky bežnou súčasťou stredomorskej stravy. U nás ich však mnohí stále považujú za „núdzovú“ potravinu z konzervy – a to je veľká chyba.
Ako ich zaradiť do jedálnička
Sardinky v konzerve sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov:
- ako rýchly doplnok k šalátu alebo cestovinám
- na celozrnnom pečive s avokádom alebo paradajkami
- ako základ rybacej nátierky či zdravého „wrapu“
Ich výrazná chuť sa výborne kombinuje s čerstvou zeleninou, citrónom alebo olivovým olejom. A navyše – otvoriť plechovku a mať zdravý obed do minúty, to je luxus, ktorý si môže dovoliť každý.
Slede – ďalší hrdina z mora
Hneď za sardinkami sa v rebríčku umiestnili slede, ktoré majú podobné výživové zloženie. Okrem omega-3 a bielkovín vynikajú obsahom selénu – antioxidantu, ktorý chráni bunky pred poškodením – a jódu, ktorý podporuje správnu funkciu štítnej žľazy.
Pravidelná konzumácia sleďov a sardiniek môže:
- znižovať hladinu cholesterolu
- zlepšovať činnosť mozgu
- chrániť pred srdcovo-cievnymi chorobami
Zabudnuté poklady mora
Podľa odborníkov z Health by sme sa na tieto malé ryby mali pozrieť novými očami. Sú lacné, dostupné, trvácne a ich pravidelná konzumácia dokáže výrazne zlepšiť zdravie.
Na ďalších miestach rebríčka sa objavili aj:
- losos
- treska
- tuniak
- makrela
- sardely
- mušle a kalmáre
Všetky majú svoje výhody, no sardinky a slede zostávajú najčistejším a najbezpečnejším zdrojom živín z mora.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Antonina Vlasova
Ak ste doteraz sardinky v obchode prehliadali, skúste im dať šancu. Sú rýchle, lacné a výživné – ideálne pre zaneprázdnených ľudí aj rodiny. Pravidelná konzumácia týchto malých rýb môže zlepšiť vašu imunitu, náladu aj zdravie srdca.
Niekedy netreba hľadať zázračné superpotraviny – stačí siahnuť po plechovke sardiniek.
Redakcia Slová Ženy
