Čo sa stane s vaším telom, ak budete každý deň jesť med? Vysvetlíme vám to
Med patrí medzi tie potraviny, ktoré vyvolávajú vášnivé diskusie. Jedni naň nedajú dopustiť a nazývajú ho „tekutým zlatom“, iní ho vnímajú len ako ďalší cukor. Kde je teda pravda? Pozreli sme sa na to, čo sa deje s vaším telom, keď ho konzumujete každý deň – a čo hovoria odborníci.

Foto: shutterstock/BlkG
Med – viac než len sladidlo
Už od staroveku si ľudia cenia med nielen pre jeho chuť, ale aj liečivé účinky. Moderná veda ich v mnohom potvrdzuje. Podľa výživovej špecialistky Leny Bakovic, citovanej v magazíne Parade, med obsahuje glukózu, fruktózu, antioxidanty, enzýmy, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, horčík a vápnik.
Jedna lyžica medu pritom obsahuje približne 65 kalórií a 17 gramov sacharidov. To nie je málo, no v primeranom množstve môže med telu naozaj prospieť.
1. Rýchla energia pre telo aj mozog
Med je zložený hlavne z jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy, ktoré telo rýchlo vstrebáva a premieňa na energiu. Preto je ideálny pre športovcov, študentov či unavených rodičov – okamžite zlepší koncentráciu aj vitalitu.
2. Prírodný zdroj minerálov a vitamínov
Hoci v malých množstvách, med dodáva telu draslík, vápnik, horčík a vitamíny skupiny B. Niektoré druhy, ako napríklad španielsky či manukový med, obsahujú aj zinok, meď a bór, ktoré podporujú zdravie kostí a regeneráciu buniek.
3. Pôsobí protizápalovo
Med je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú potláčať zápaly v tele. Práve chronický zápal stojí za mnohými civilizačnými ochoreniami – od srdcovo-cievnych problémov až po cukrovku. Čím je med tmavší, tým viac týchto látok obsahuje.
4. Urýchľuje hojenie rán
Vďaka antibakteriálnym a antimykotickým účinkom dokáže med urýchliť hojenie drobných rán či popálenín. Odborníci najviac vyzdvihujú manukový med, ktorý sa používa aj v medicíne – chráni pred infekciami a minimalizuje jazvy.
5. Posilňuje imunitu

Foto: shutterstock/gpointstudio
Med prirodzene obsahuje enzýmy, polyfenoly a stopové látky, ktoré podporujú imunitný systém. Pomáha telu bojovať proti vírusom a baktériám a vďaka prebiotickému účinku prospieva aj črevnej mikroflóre.
6. Uľavuje pri prechladnutí
Nie nadarmo je med s citrónom a teplým čajom starou domácou klasikou. Pôsobí upokojujúco na sliznice, zmierňuje kašeľ a škrabanie v hrdle. Niektoré štúdie dokonca ukazujú, že u detí starších ako 1 rok môže byť med účinnejší než bežné sirupy proti kašľu.
7. Pomáha srdcu
Antioxidanty v mede – najmä flavonoidy a fenolové kyseliny – prispievajú k lepšiemu prietoku krvi a chránia cievy. Mierna konzumácia medu môže znižovať krvný tlak a hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL), čím prospieva srdcu.
8. Podporuje trávenie
Med obsahuje prírodné prebiotiká, ktoré podporujú rast dobrých baktérií v črevách. Pravidelná konzumácia pomáha predchádzať nadúvaniu, zlepšuje vstrebávanie živín a udržiava zdravé trávenie.
Má med aj nevýhody?
Aj keď má med mnoho výhod, netreba zabúdať, že ide stále o zdroj cukru. Nadmerná konzumácia môže viesť k výkyvom hladiny glukózy v krvi a nie je vhodná pre diabetikov.
Ľudia s alergiou na peľ alebo produkty včiel by sa mali mať na pozore – med u nich môže vyvolať alergickú reakciu.
A napokon, med sa nesmie podávať deťom mladším ako jeden rok, pretože môže obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá spôsobuje tzv. detskú formu botulizmu.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/abee22
Lyžička medu denne môže byť pre telo malý darček – ak sa to s ňou nepreháňa. Dodá rýchlu energiu, podporí imunitu, trávenie a celkovú vitalitu. No rovnako ako pri všetkom zdravom platí aj tu: rovnováha je základ.
Redakcia Slová Ženy
