Zníži cholesterol, zlepší metabolizmus a stojí len pár centov. Pite ho pravidelne

Lyžica jablčného octu pripravená na zmiešanie s vodou ako zdravý ranný nápoj.
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Niektoré najlepšie veci pre zdravie nájdeme nie v lekárni, ale v kuchyni. Tento jednoduchý a lacný elixír si získal milióny priaznivcov po celom svete – znižuje cholesterol, pomáha tráveniu, zrýchľuje metabolizmus a dokonca posilňuje imunitu. Stačí ho piť pravidelne a telo sa vám poďakuje.

Lyžica jablčného octu pripravená na zmiešanie s vodou ako zdravý ranný nápoj.
Stačí jedna lyžica denne a výsledky sa rýchlo dostavia – jablčný ocot podporí trávenie aj zdravie srdca.
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Nápoj, ktorý podporí zdravie zvnútra

Reč je o jablčnom octe – nenápadnom zázraku, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov vďaka svojim účinkom na celý organizmus. Znie to ako starý ľudový recept, no jeho účinky potvrdzujú aj moderní výživoví odborníci.

Jablčný ocot obsahuje vitamíny A, E, D a množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Okrem toho je bohatý na polyfenoly a katecholamíny, ktoré priaznivo ovplyvňujú srdce, cievy a tráviaci systém.

Cenná rada: ocot pite vždy rozriedený s vodou, aby ste ochránili zuby a žalúdok.

Čo sa stane, keď budete piť jablčný ocot každý deň

  • Zlepší činnosť čriev a podporí mikroflóru
    Jablčný ocot pôsobí ako prírodný probiotikum – posilňuje zdravú črevnú mikroflóru, čím zlepšuje trávenie, imunitu aj náladu. Niet divu, že sa hovorí: zdravie začína v črevách“.
  • Pomáha znížiť cholesterol a chráni srdce
    Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie jablčného octu môže znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov.
    • Zrýchli metabolizmus a pomáha pri chudnutí
      Ocot zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čím stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje chute na sladké. Navyše mierne zrýchľuje spaľovanie tukov – preto ho mnohí považujú za skrytý diétny zázrak.
    • Má antibakteriálne a protiplesňové účinky
      Jablčný ocot pôsobí ako prírodné antiseptikum – dokáže potlačiť rast škodlivých baktérií (napríklad E. coli). Pomáha aj tráviacemu traktu tým, že bráni množeniu škodlivých mikroorganizmov.
    • Upraví trávenie a zmierni pálenie záhy
      V malom množstve pomáha jablčný ocot vyrovnávať pH žalúdka, čím podporuje tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšuje vstrebávanie živín.

    Ako ho piť správne

    Najlepšie výsledky dosiahnete, keď jablčný ocot pijete ráno nalačno:

    • zmiešajte 1–2 čajové lyžičky jablčného octu s pohárom vody (200 ml),
    • pridajte trochu medu, štipku škorice alebo citrónovej šťavy,
    • vypite pred raňajkami.

    Na obed ho môžete použiť ako zdravý dresing do šalátov alebo marinádu na mäso. Takto získate jeho výhody počas celého dňa – bez toho, aby ste ho pili samostatne.

    Šalát s plátkami hrušky, vlašskými orechmi, hoblinami parmezánu a balzamikovým dresingom.
    Jablčný ocot nemusíte len piť – pridajte ho do šalátov ako zdravý dresing, ktorý podporí trávenie aj spaľovanie.
    Foto: shutterstock/from my point of view

    Kto by mal byť opatrný

    Jablčný ocot je síce prírodný, ale silný. Ľudia s citlivým žalúdkom, vredmi alebo refluxom by ho mali piť len zriedený a nie každý deň. Nepreháňajte to – stačí malá dávka, ale pravidelne.

    Redakcia Slová Ženy