Seniori by mali jesť dva kusy denne. Podporujú srdce, mozog a črevá

Usmiaty starší pár v jesennom parku, žena objíma muža zozadu počas spoločnej prechádzky.
Foto: shutterstock/Evgeny Atamanenko

Niektoré potraviny by nemali chýbať v jedálničku žiadneho seniora – a vlašské orechy patria medzi tie najcennejšie. Podporujú mozog, srdce aj trávenie, zlepšujú koncentráciu a chránia bunky pred starnutím.

Usmiaty starší pár v jesennom parku, žena objíma muža zozadu počas spoločnej prechádzky.
Spokojný vek začína starostlivosťou o zdravie – úsmev, pohyb a správna výživa robia zázraky.
Foto: shutterstock/Evgeny Atamanenko

Vlašské orechy sú jednou z najzdravších potravín, ktoré máme bežne k dispozícii. Stačia dve denne a telo si začne všímať rozdiel. Nie nadarmo ich odborníci označujú za „potravu pre mozog“.

Vlašské orechy: malé, ale mimoriadne výživné

Ich blahodarný účinok je známy už po stáročia. Vlašské orechy totiž obsahujú vzácne nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré zlepšujú činnosť nervovej sústavy, posilňujú pamäť a chránia pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Tieto zdravé tuky znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, čím podporujú zdravé cievy a srdce – oblasti, ktoré bývajú v pokročilom veku najzraniteľnejšie.

Okrem tukov sú orechy aj bohatým zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať zápche – častému problému v starobe.

Plné vitamínov, minerálov a antioxidantov

Vlašské orechy obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervy a energiu, vitamín E chráni bunky pred starnutím a vitamín K sa stará o silné kosti. Z minerálov dominujú horčík, draslík a fosfor, nevyhnutné pre správnu činnosť svalov aj mozgu.

Cenná rada: Ak si chcete spomaliť starnutie buniek, doprajte si orechy surové – nie pražené. Pražením sa totiž stráca časť prospešných tukov a antioxidantov.

Okrem vitamínov obsahujú orechy aj polyenoly – rastlinné látky s antioxidačným účinkom, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko civilizačných ochorení.

Koľko orechov denne by mali seniori zjesť

Odborníci odporúčajú, aby seniori jedli aspoň dve vlašské orechy denne. Ideálne množstvo je však približne malá hrsť (25–30 g) – teda 6 až 8 orechov.

Pravidelná konzumácia môže:

  • zlepšiť pamäť a koncentráciu,
  • podporiť zdravé srdce,
  • pomôcť pri trávení,
  • znížiť hladinu stresu a podporiť spánok.

Pozor však – orechy nie sú pre každého. Ľudia s alergiou na orechy alebo obličkovými kameňmi by sa im mali vyhýbať.

Detail vlašských orechov s odstránenou šupkou, ukazujúci ich svetlý a jemný vnútorný jadrovník.
Vlašské orechy patria k najzdravším potravinám – posilňujú srdce aj mozog.
Foto: shutterstock/Noval

Ako ich zaradiť do jedálnička

Vlašské orechy sú neuveriteľne všestranné. Dajú sa jesť len tak – ako zdravá desiata, alebo rozdrviť a posypať nimi ovsenú kašu, granolu či jogurt.

Hodia sa aj do pečenia – do koláčov, sušienok, tartaletiek – ale aj do slaných jedál, napríklad šalátov so syrom, jablkami či rukolou.

Cenná rada: Ak máte problém s trávením, orechy najprv namočte na pár hodín do vody. Budú ľahšie stráviteľné a telo z nich lepšie vstrebá živiny.

Čo si z toho vziať

Dve vlašské orechy denne sú jednoduchým, lacným a prirodzeným spôsobom, ako podporiť zdravie mozgu, srdca a čriev. V kombinácii s pohybom, dostatkom vody a spánku môžu byť cenným prvkom v mozaike dlhovekosti.

Redakcia Slová Ženy