Tento recept na domácu pizzu valcuje sociálne siete. Chutí lepšie než z pizzerie

Domáca pizza s mozzarellou a paradajkovým základom na stole
Foto: shutterstock/smspsy

Pizza, akú ste doma ešte nepripravovali. Vysoké, chrumkavé okraje, jemné a nadýchané cesto vo vnútri, roztopený syr a vôňa, ktorá sa rozleje po celom byte. Tento recept sa stal virálnym na sociálnych sieťach, pretože z obyčajnej kuchyne vyčaruje výsledok ako z pravej talianskej pizzerie.

Domáca pizza s mozzarellou a paradajkovým základom na stole
Pizza, ktorá vyzerá ako z pravej pizzerie, no vznikla doma.
Foto: shutterstock/smspsy

Tajomstvo úspechu

Za týmto hitom stojí poľská foodblogerka Ewa Szczesna, ktorú na TikToku sleduje viac než 1,3 milióna fanúšikov. Jej trik je jednoduchý, no účinný – spočíva v dokonale pripravenom ceste a v spôsobe pečenia. Najprv dole, potom hore v rúre. Výsledok? Pizza, ktorá chrumká pri každom zahryznutí a zároveň sa rozplýva na jazyku.

Prečo je iná než všetky ostatné?

Klasické domáce pizze bývajú ploché a bez výrazného okraja. V tomto recepte sa však stane kúzlo – cesto kysne pomaly, celú noc v chladničke. Vďaka tomu je pružné, nadýchané a pri pečení sa vytvorí nádherný, vysoký okraj. Syr sa zapeká až v druhej fáze pečenia, čo posunie pizzu na úplne inú úroveň.

Recept na najlepšiu domácu pizzu

Ingrediencie na cesto:

  • 1 kg múky na pizzu
  • 650–700 ml studenej vody
  • 3–4 g droždia
  • 20 g soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup krok za krokom:

@ewa.masterchef

Domowa pizza z wysokim, chrupiącym brzegiem idealna na weekendowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Składniki na ciasto: 1 kg mąki do pizzy 650-700 ml zimnej wody 3-4 g drożdży 20 g soli 2 łyżki oliwy Wszystko zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto. Wkładamy na całą noc do lodówki. Pieczemy najpierw na samym dole piekarnika w 250 stopniach i ostatnie 2-3 min na samej gorze piekarnika. #pizza #domowapizza #ciastonapizze #ciastodrożdżowe #obiad #obiadydomowe #przepis #przepisy #kuchniawłoska #włoskiejedzenie #jedzenie

♬ Il Barbiere di Siviglia, Figaro – Aria – AllMusicGallery
  1. Zmiešajte všetky suroviny a vypracujte pružné cesto.
  2. Vložte ho do misky, prikryte a nechajte celú noc odpočívať v chladničke.
  3. Na druhý deň cesto rozdeľte na kúsky po cca 300 g, vytvarujte guľky a nechajte znova podkysnúť.
  4. Rozťahujte od stredu smerom k okrajom tak, aby zostali vysoké a chrumkavé.
  5. Potrite paradajkovým základom, pridajte mozzarellu a obľúbené ingrediencie.
  6. Pečte najprv na samom dne rúry pri 250 °C.
  7. Na posledné 2–3 minúty pizzu presuňte úplne hore, aby syr zhnedol a povrch ostal chrumkavý.

Cenná rada

Ak chcete ešte výraznejšiu chuť a dokonalú štruktúru, pripravte cesto už dva dni vopred. Dlhšie kysnutie mu dodá arómu aj jemnosť, akú nedostanete v žiadnej rýchlej verzii.

Slová na záver

Domáca pizza, ktorá vyzerá a chutí ako z najlepšej pizzerie, no vznikla priamo vo vašej kuchyni. Stačí pár trikov a z obyčajného víkendu sa stane taliansky večer, na ktorý vaša rodina nezabudne.

Redakcia Slová Ženy