Sladký trik na prezreté banány: Muffiny, ktoré zmiznú zo stola

Foto: shutterstock/New Africa

Banány patria k ovociu, ktoré má doma takmer každý. Často však ležia na stole, prezrejú a nakoniec skončia v koši. A pritom by z nich mohli vzniknúť úžasné dezerty! Ak hľadáte recept, ktorý je rýchly, jednoduchý a zaručene zaboduje u celej rodiny, skúste tieto banánové muffiny. Sú vláčne, mäkučké, prevoňané vanilkou a škoricou – a vďaka bielej čokoláde a orieškom majú dokonalú chuť.

Foto: Banánové muffiny sú ideálne, keď vám doma ostanú prezreté banány.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo práve banánové muffiny?

Banány nie sú len základom smoothie či palaciniek. V pečení dodajú cestu vláčnosť, prirodzenú sladkosť a krásnu vôňu. Tento recept je ideálny, ak vám doma ostanú 2–3 prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť. Namiesto vyhadzovania sa z nich stane sladkosť, ktorej nikto neodolá.

Čo budete potrebovať

Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Na približne 12 muffinov si pripravte:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 prezreté banány
  • 1 šálku mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • ½ šálky oleja
  • 1 veľké vajce
  • ¾ šálky hnedého alebo bieleho cukru
  • 1 kopcovitú lyžičku prášku do pečiva
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžicu vanilkového cukru
  • 1 lyžičku vanilkovej pasty
  • ½ lyžičky škorice
  • 120 g obľúbených orechov
  • 2–3 lyžice nasekanej bielej čokolády

Ako pripraviť dokonalé muffiny

Formičky na muffiny naplnené banánovým cestom do troch štvrtín výšky
Papierové košíčky naplnené cestom do ¾ výšky zabezpečia, že muffiny budú po upečení nadýchané a rovnomerne upečené.
Foto: shutterstock/Collins Unlimited

1. Všetky ingrediencie nechajte ohriať na izbovú teplotu.

    2. V jednej miske zmiešajte preosiatu múku so suchými ingredienciami a posekanými orieškami.

    3. V druhej miske roztlačte banány, pridajte vajce, olej, mlieko a vanilkovú pastu, a všetko dobre premiešajte.

    4. Banánovú zmes vlejte do misy so suchými ingredienciami a jemne premiešajte. Nemiešajte príliš dlho – stačí, keď sa múka spojí s tekutinou.

    5. Plech na muffiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich cestom do ¾ výšky.

    6. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým muffiny nezozlatnú a nezískajú nadýchanú štruktúru.

    Muffiny, ktoré si vás získajú

    Banánové muffiny s kúskami bielej čokolády a orieškami
    Nadýchané muffiny s banánom, bielou čokoládou a orieškami potešia malých aj veľkých.
    Foto: shutterstock/Elena Veselova

    Banánové muffiny sú voňavé, mäkké a vďaka čokoláde aj jemne krémové. Najlepšie chutia ešte vlažné, ale vydržia vláčne aj niekoľko dní. Sú ideálne k rannej káve, na desiatu pre deti alebo ako rýchly dezert pre návštevu.

    Redakcia Slová Ženy