Sladký trik na prezreté banány: Muffiny, ktoré zmiznú zo stola
Banány patria k ovociu, ktoré má doma takmer každý. Často však ležia na stole, prezrejú a nakoniec skončia v koši. A pritom by z nich mohli vzniknúť úžasné dezerty! Ak hľadáte recept, ktorý je rýchly, jednoduchý a zaručene zaboduje u celej rodiny, skúste tieto banánové muffiny. Sú vláčne, mäkučké, prevoňané vanilkou a škoricou – a vďaka bielej čokoláde a orieškom majú dokonalú chuť.

Foto: shutterstock/New Africa
Prečo práve banánové muffiny?
Banány nie sú len základom smoothie či palaciniek. V pečení dodajú cestu vláčnosť, prirodzenú sladkosť a krásnu vôňu. Tento recept je ideálny, ak vám doma ostanú 2–3 prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť. Namiesto vyhadzovania sa z nich stane sladkosť, ktorej nikto neodolá.
Čo budete potrebovať
Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Na približne 12 muffinov si pripravte:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 prezreté banány
- 1 šálku mlieka (môže byť aj rastlinné)
- ½ šálky oleja
- 1 veľké vajce
- ¾ šálky hnedého alebo bieleho cukru
- 1 kopcovitú lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžicu vanilkového cukru
- 1 lyžičku vanilkovej pasty
- ½ lyžičky škorice
- 120 g obľúbených orechov
- 2–3 lyžice nasekanej bielej čokolády
Ako pripraviť dokonalé muffiny

Foto: shutterstock/Collins Unlimited
1. Všetky ingrediencie nechajte ohriať na izbovú teplotu.
2. V jednej miske zmiešajte preosiatu múku so suchými ingredienciami a posekanými orieškami.
3. V druhej miske roztlačte banány, pridajte vajce, olej, mlieko a vanilkovú pastu, a všetko dobre premiešajte.
4. Banánovú zmes vlejte do misy so suchými ingredienciami a jemne premiešajte. Nemiešajte príliš dlho – stačí, keď sa múka spojí s tekutinou.
5. Plech na muffiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich cestom do ¾ výšky.
6. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým muffiny nezozlatnú a nezískajú nadýchanú štruktúru.
Muffiny, ktoré si vás získajú

Foto: shutterstock/Elena Veselova
Banánové muffiny sú voňavé, mäkké a vďaka čokoláde aj jemne krémové. Najlepšie chutia ešte vlažné, ale vydržia vláčne aj niekoľko dní. Sú ideálne k rannej káve, na desiatu pre deti alebo ako rýchly dezert pre návštevu.
Redakcia Slová Ženy
