Tento jablkový koláč musíte túto jeseň upiecť aspoň raz. Lepší než tradičná verzia

Jablkový koláč s pusinkou, odkrojený kúsok ukazuje šťavnatú jablkovú plnku
Foto: shutterstock/Anastasia Belyakova

Tradičná jablková štrúdľa či klasický jablkový koláč sú jesenná klasika, no tento recept je niečo úplne iné. Spojenie jabĺk s jemnou pusinkou vytvára dezert, ktorý pôsobí ako z luxusnej cukrárne – a pritom si ho môžete ľahko pripraviť doma. Raz ho upečiete a na tradičnú verziu rýchlo zabudnete.

Jablkový koláč s pusinkou, odkrojený kúsok ukazuje šťavnatú jablkovú plnku
Bohatý jablkový koláč s jemnou pusinkou pôsobí ako z luxusnej cukrárne – a pritom si ho viete jednoducho pripraviť doma.
Foto: shutterstock/Anastasia Belyakova

Jesenný koláč s jablkami a pusinkou je hit

Jablkový koláč s pusinkou je prekvapivá verzia známeho koláča, ktorá kombinuje krehké cesto, svieže jablká a jemnú sladkú penu. Chuťovo ide o dokonalé spojenie sladkého s kyslastým – a výsledok je nielen lahodný, ale aj vizuálne atraktívny.

Takýto koláč sa vyníma na sviatočnom stole, no rovnako dobre zapadne aj pri popoludňajšej káve. Raz ho upečiete a rýchlo sa stane rodinným favoritom, ktorý zmizne z plechu skôr, než stihne vychladnúť.

Prečo sa oplatí skúsiť túto verziu?

Jesenné jabĺčka sa dajú využiť na kompóty či džemy, no v podobe koláča s pusinkou zažiaria ešte viac. Na prvý pohľad pôsobí ako náročný dezert, no postup nie je zložitý – vyžaduje si len trochu času a trpezlivosti. Odmenou je však jemné, voňavé cesto a nadýchaná pusinka, ktorá sa krásne dopĺňa s jablkovou náplňou.

Cenná rada: Na prípravu zvoľte šťavnatejšie, no pevné odrody jabĺk. Pusinka bude sladká, preto je ideálne, aby jablká dodali jemne kyslastý kontrast.

Recept na jablkový koláč s pusinkou

Prípravu si môžete rozdeliť do troch častí – cesto, jablková vrstva a pusinka.

Ingrediencie na jablkovú vrstvu:
– 6 jabĺk
– 3 lyžice citrónového pudingu alebo kyslého škrobu

Ingrediencie na cesto:
– 5 žĺtkov
– 200 g rozpusteného masla
– 400 g hladkej múky
– 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu

Ingrediencie na pusinku:
– 5 bielkov
– 250 g kryštálového cukru

Čerstvo vyšľahaná pusinka z bielkov a cukru pripravená na koláč
Nadýchaná pusinka je ozdobou jablkového koláča – jemná pena z bielkov a cukru dodá dezertu sladkosť aj elegantný vzhľad.
Foto: shutterstock/New Africa

Ako pripraviť šarlotku s pusinkou krok za krokom

  1. Najskôr pripravte krehké cesto. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor. Pridajte žĺtky, maslo a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké cesto. Odoberte dve lyžice a dajte zamraziť, zvyšok rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C asi 15 minút a nechajte vychladnúť.
  2. Medzitým si pripravte jablká – nakrájajte ich na kúsky alebo nastrúhajte a premiešajte s citrónovým pudingom.
  3. Ušľahajte bielky s cukrom na tuhý sneh (8–10 minút).
  4. Na vychladnuté cesto rozložte jablkovú vrstvu, prikryte pusinkou a navrch nastrúhajte odložené cesto z mrazničky.
  5. Pečte pri 170 °C asi 10 minút, potom znížte teplotu na 150 °C a s teplovzduchom pečte ešte 40–50 minút.

Čo si z toho vziať

Plátok jablkového koláča s pusinkou na tanieri
Krehké cesto, šťavnaté jablká a nadýchaná pusinka – takto vyzerá dokonalý jesenný koláč priamo na tanieri.
Foto: shutterstock/Erhan Inga

Jablkový koláč s pusinkou je dezert, ktorý si zaslúži miesto v každej kuchyni. Prepojenie kyslastých jabĺk a sladkej peny pôsobí sviežo a neodolateľne. Jesenný večer s kávou a kúskom tohto koláča bude dokonalou odmenou po dlhom dni.

Redakcia Slová Ženy