Tento jablkový koláč musíte túto jeseň upiecť aspoň raz. Lepší než tradičná verzia
Tradičná jablková štrúdľa či klasický jablkový koláč sú jesenná klasika, no tento recept je niečo úplne iné. Spojenie jabĺk s jemnou pusinkou vytvára dezert, ktorý pôsobí ako z luxusnej cukrárne – a pritom si ho môžete ľahko pripraviť doma. Raz ho upečiete a na tradičnú verziu rýchlo zabudnete.

Foto: shutterstock/Anastasia Belyakova
Jesenný koláč s jablkami a pusinkou je hit
Jablkový koláč s pusinkou je prekvapivá verzia známeho koláča, ktorá kombinuje krehké cesto, svieže jablká a jemnú sladkú penu. Chuťovo ide o dokonalé spojenie sladkého s kyslastým – a výsledok je nielen lahodný, ale aj vizuálne atraktívny.
Takýto koláč sa vyníma na sviatočnom stole, no rovnako dobre zapadne aj pri popoludňajšej káve. Raz ho upečiete a rýchlo sa stane rodinným favoritom, ktorý zmizne z plechu skôr, než stihne vychladnúť.
Prečo sa oplatí skúsiť túto verziu?
Jesenné jabĺčka sa dajú využiť na kompóty či džemy, no v podobe koláča s pusinkou zažiaria ešte viac. Na prvý pohľad pôsobí ako náročný dezert, no postup nie je zložitý – vyžaduje si len trochu času a trpezlivosti. Odmenou je však jemné, voňavé cesto a nadýchaná pusinka, ktorá sa krásne dopĺňa s jablkovou náplňou.
Cenná rada: Na prípravu zvoľte šťavnatejšie, no pevné odrody jabĺk. Pusinka bude sladká, preto je ideálne, aby jablká dodali jemne kyslastý kontrast.
Recept na jablkový koláč s pusinkou
Prípravu si môžete rozdeliť do troch častí – cesto, jablková vrstva a pusinka.
Ingrediencie na jablkovú vrstvu:
– 6 jabĺk
– 3 lyžice citrónového pudingu alebo kyslého škrobu
Ingrediencie na cesto:
– 5 žĺtkov
– 200 g rozpusteného masla
– 400 g hladkej múky
– 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu
Ingrediencie na pusinku:
– 5 bielkov
– 250 g kryštálového cukru

Foto: shutterstock/New Africa
Ako pripraviť šarlotku s pusinkou krok za krokom
- Najskôr pripravte krehké cesto. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor. Pridajte žĺtky, maslo a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké cesto. Odoberte dve lyžice a dajte zamraziť, zvyšok rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C asi 15 minút a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte jablká – nakrájajte ich na kúsky alebo nastrúhajte a premiešajte s citrónovým pudingom.
- Ušľahajte bielky s cukrom na tuhý sneh (8–10 minút).
- Na vychladnuté cesto rozložte jablkovú vrstvu, prikryte pusinkou a navrch nastrúhajte odložené cesto z mrazničky.
- Pečte pri 170 °C asi 10 minút, potom znížte teplotu na 150 °C a s teplovzduchom pečte ešte 40–50 minút.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Erhan Inga
Jablkový koláč s pusinkou je dezert, ktorý si zaslúži miesto v každej kuchyni. Prepojenie kyslastých jabĺk a sladkej peny pôsobí sviežo a neodolateľne. Jesenný večer s kávou a kúskom tohto koláča bude dokonalou odmenou po dlhom dni.
Redakcia Slová Ženy
