Toto exotické ovocie funguje ako prírodný liek. Poznáte jujubu?

Sušené plody jujuby v miske pripravené na konzumáciu
Foto: shutterstock/Kritchai7752

Na pohľad pripomína sušené slivky či datle, ale je to úplne iné ovocie. Má oválny tvar, červeno-hnedý odtieň a pod tenkou šupkou ukrýva bielu, sladkú a jemne chrumkavú dužinu. Jujuba – čínska ďatla – je ovocná rarita, ktorá si získala povesť prírodného lieku.

Sušené plody jujuby v miske pripravené na konzumáciu
Sušené jujuby sú najdostupnejšou formou tohto ovocia u nás a zachovávajú si väčšinu svojich zdravotných účinkov.
Foto: shutterstock/Kritchai7752

V Ázii sa používa tisíce rokov a jej účinky oceňovali už civilizácie z obdobia 7. tisícročia pred n. l. Kým čerstvé plody sú u nás prakticky nedostupné, sušené jujuby si dnes jednoducho objednáte cez internet.

Čo je jujuba? Malé ovocie s veľkou silou

Jujuba je oválne exotické ovocie s tenkou šupkou a výraznou sladkosťou. Chuťou pripomína kombináciu jabĺk, datlí a trochu karamelu. Čerstvé plody sú vzácne, preto sa najčastejšie stretneme so sušenou formou, ktorá si zachováva väčšinu živín.

V Ázii ide o symbol zdravia a dlhovekosti. V tradičnej medicíne ju používajú na posilnenie vitality, zlepšenie spánku a upokojenie nervového systému.

V čom je jujuba taká výnimočná? Nutričná bomba pre telo aj myseľ

Čerstvé plody jujuby na vetvičke stromu
Čerstvé jujuby sú u nás raritou, no v Ázii patria k bežným sezónnym plodom s výrazne sladkou chuťou.
Foto: shutterstock/BU6969

S pribúdajúcimi rokmi sa regenerácia spomaľuje a telo potrebuje viac vitamínov, minerálov a antioxidantov. Práve preto sú jujuby pre seniorov – aj mladších ľudí – mimoriadne hodnotné.

Obsahujú:

  • vitamín C – podporuje imunitu a zdravú pleť
  • vitamíny skupiny B – regenerujú nervy, svaly a podporujú mozog
  • železo – bojuje proti únave a anémii
  • vápnik, fosfor, horčík – udržujú pevné kosti a zuby
  • antioxidanty – chránia bunky pred poškodením
  • bielkoviny a vlákninu – prospievajú tráveniu

Cenná rada:
Ak si dáte jujuby ako poobednú desiatu, ich prirodzené cukry vás zasýtia a dodajú energiu bez rýchleho „cukrového pádu“.

Zdravotné účinky: pôsobí ako prírodný liek

Účinky jujuby sú tak bohaté, že sa o nej často hovorí ako o „malom lieku v ovocí“. Podľa tradičných zdrojov aj moderných pozorovaní – a ako uvádza aj Heathline vo svojom prehľade o jujube – má toto ovocie mimoriadne široké spektrum benefitov.

Podľa tradičných zdrojov aj moderných pozorovaní môže jujuba:

  • upokojiť nervový systém,
  • zlepšovať pamäť a koncentráciu,
  • znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení (napr. Alzheimer),
  • stabilizovať hladinu cukru v krvi,
  • podporovať zdravé trávenie,
  • zlepšovať kvalitu spánku,
  • chrániť pečeň,
  • znižovať hladinu cholesterolu,
  • podporovať imunitu.

Antioxidanty v jujube pomáhajú pri ochrane buniek pred poškodením a môžu znižovať riziko viacerých civilizačných chorôb.

Mohlo by vás zaujímať aj: Tieto oriešky chránia mozog pred demenciou. Vedci odporúčajú dve hrste denne

Ako jujubu jesť? Jednoduché nápady do bežného jedálnička

Tradičná ázijská Laba kaša so sušenou jujubou a ďalšími ingredienciami
V Ázii sa jujuba tradične používa aj v sladkých jedlách, ako je Laba kaša. Dodáva im prirodzenú sladkosť a množstvo živín.
Foto: shutterstock/XIE WENHUI

Jujuby sú chutnou a zdravou maškrtou samy o sebe, no výborne sa hodia aj do každodenných jedál. Môžete ich pridať do ovsených vločiek a granúl, do jogurtu alebo kefíru, do domáceho müsli, do koláčov a rôzneho pečenia. Rovnako dobre chutia aj v kompótoch, džemoch, sirupoch či teplých čajoch.

V ázijskej kuchyni sa používajú aj v dezertoch, sladkých polievkach a jemných pastách, ktoré sú dôležitou súčasťou tradičných receptov.

Záver

Jujuba je dôkazom, že malé ovocie môže mať obrovský význam. Sladká chuť, jemná textúra a široká škála zdravotných benefitov z nej robia ideálnu potravinu pre tých, ktorí hľadajú prirodzenú podporu pre zdravie.

Redakcia Slová Ženy