Babky ho pridávali do čaju. Pomáha, keď sme prechladnutí

Hviezdicový aníz položený na lyžici, tradičná korenina používaná pri prechladnutí
Foto: shutterstock/RaraAvisPhoto

Kedysi stál v kredenci každého domu. Voňavé zrnká, ktoré babičky bez váhania sypali do čaju vždy, keď sa v rodine objavil kašeľ, chrapot alebo ťažšie trávenie. Dnes naň mnohí zabúdajú, no jeho sila zostala rovnaká – a v sezóne prechladnutí je nenahraditeľná.

Hviezdicový aníz položený na lyžici, tradičná korenina používaná pri prechladnutí
Hviezdicový aníz bol stálicou v kuchyniach našich babiek – pridávali ho do čaju vždy, keď bolo treba uľaviť dýchaniu a posilniť telo.
Foto: shutterstock/RaraAvisPhoto

Aníz – aromatická korenina, ktorú poznali generácie

Aníz patrí medzi najstaršie liečivé koreniny. Drobná rastlinka s bielymi kvietkami ukrýva svoju najsilnejšiu časť v malých oválnych zrnkách so sladkastou vôňou, ktoré sú bohaté na éterické oleje a aktívne látky.

Kedysi rástol najmä v oblastiach Blízkeho východu, dnes sa pestuje bežne. A hoci sa občas považuje za „zabudnutú“ koreninu, naši predkovia ho používali neustále – na dýchacie cesty, žalúdok aj celkové posilnenie organizmu.

Prečo ho babičky pridávali do čaju pri chorobe?

Lebo vedeli, že funguje. Aníz dokáže:

  • uľahčiť odkašliavanie,
  • zvýšiť tvorbu hlienu v dýchacích cestách,
  • zmierniť dráždivý kašeľ,
  • podporiť voľnejšie dýchanie,
  • pôsobiť prirodzene antimikrobiálne.

Presne pre toto babky hovorili: „Daj si aníz do čaju, uvidíš, že sa ti uľaví.“

Skvelý aj na trávenie – keď bolí brucho, nafukuje alebo páli záha

Aníz je takmer malý zázrak pre trávenie. Má protikŕčové účinky, takže uvoľňuje svaly v črevách a pomáha, keď:

  • bolí brucho,
  • nafukuje,
  • sú kŕče v črevách,
  • trávenie stojí,
  • objaví sa pocit ťažkosti či pálenie záhy.

Podporuje aj tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, takže po ťažšom jedle vie výrazne pomôcť.

Šálka teplého anízového čaju s hviezdicovým anízom a škoricou na drevenom stole
Teplý anízový čaj bol kedysi prvou voľbou pri kašli a prechladnutí. Jednoduchý, voňavý a účinný – presne ako ho poznali naše babky.
Foto: shutterstock/WS-Studio

Ako ho použiť doma: najjednoduchší trik je čaj

Najistejším spôsobom je anízový nálev alebo čaj:

  • 1 lyžicu anízu zalej vriacou vodou,
  • nechaj lúhovať približne 20 minút,
  • preceď a podľa chuti pridaj med.

Tento nápoj príjemne hreje, uľavuje pri kašli a zároveň podporuje trávenie.
Aníz môžeš vysypať aj priamo do čierneho alebo bylinkového čaju – presne ako to robili staré mamy.

Aníz aj v kuchyni: do mäsa, perníkov či kávy

Hoci sa používa najmä v čajoch, je aj výbornou koreninou do kuchyne:

  • do mäsových pokrmov,
  • do polievok a dusenej zeleniny,
  • do kompótov,
  • do perníkov či dezertov,
  • do ochutených káv alebo chai latté.

Má jemne sladkastú korenistú chuť, ktorá dokáže krásne zjemniť aj obyčajné jedlo.

Redakcia Slová Ženy