Zjedzte to namiesto ryže či zemiakov. Telo sa vám poďakuje už po pár dňoch

Drevená miska s amarantom a fialovými listami rastliny amarant, položená na svetlom drevenom stole.
Foto: shutterstock/TimePRO.TV

Bez lepku, plné minerálov a s chuťou, ktorá prekvapí. Amarant si vďaka svojej výživovej hodnote získava čoraz väčšiu pozornosť – a právom. Dokáže nahradiť ryžu aj zemiaky a pritom podporiť zdravie, energiu i trávenie.

Drevená miska s amarantom a fialovými listami rastliny amarant, položená na svetlom drevenom stole.
Amarant – drobné zrno, ktoré kedysi jedli Aztékovia, dnes nahrádza ryžu aj zemiaky a prináša do jedálnička zdravie a energiu.
Foto: shutterstock/TimePRO.TV

Amarant: staré semienko s novým príbehom

Amarant, niekedy nazývaný aj láskavec, patrí medzi tzv. pseudoobilniny – teda rastliny, ktoré síce nepatria medzi klasické obilniny, no svojím zložením ich často prekonávajú.

Jeho história siaha do čias Aztékov a Inkov, ktorí v ňom videli symbol sily a dlhovekosti. Po stáročiach zabudnutia sa teraz vracia do našich kuchýň – a s ním aj poznanie, že ide o výživovú bombu, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička.

Moderní odborníci na výživu ho oceňujú najmä preto, že neobsahuje lepok, poskytuje kompletné rastlinné bielkoviny a je bohatý na horčík, železo, vápnik a vlákninu.

To z neho robí ideálnu alternatívu pre ľudí, ktorí chcú nahradiť klasické prílohy niečím ľahším, ale výživnejším.

Malé zrniečko, veľká sila

Jednou z najcennejších látok, ktoré amarant obsahuje, je skvalén – antioxidant prirodzene prítomný aj v olivovom oleji.

Podľa výskumov pomáha regulovať metabolizmus tukov a môže prispievať k nižšej hladine cholesterolu. Pre ľudí, ktorí bojujú s vysokým cholesterolom alebo sa snažia o zdravšie srdce, je preto amarant jednoduchým, chutným a prirodzeným pomocníkom.

Ďalším plusom je vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie, pomáha čistiť črevá a zlepšuje vstrebávanie živín. Vďaka kombinácii železa a vápnika zároveň posilňuje svalový a kostný systém, čo ocenia nielen aktívni ľudia, ale aj seniori.

Skvelá alternatíva k ryži a zemiakom

Miska s varenou zmesou amarantu a quinoy, cuketou a rukolou – vyvážené vegánske jedlo plné bielkovín a vlákniny.
Amarant s quinou, cuketou a rukolou tvorí ideálny ľahký obed – chutný, výživný a bez lepku.
Foto: shutterstock/Viktor Kochetkov

Amarant chutí jemne orieškovo a je veľmi univerzálny. Dá sa uvariť ako klasická príloha, pridať do zeleninového jedla, polievky či šalátu.

V podobe pukaného amarantu ho môžete nasypať do jogurtu, ovsenej kaše alebo smoothie – pridá im chrumkavosť aj nutričnú hodnotu.

Ak teda hľadáte spôsob, ako zlepšiť výsledky krvného obrazu, trávenie alebo udržať stabilnú energiu počas dňa, amarant je výbornou voľbou.

Jednoduchý, zdravý a chutný – stačí pár lyžíc denne namiesto bežnej ryže či zemiakov.

Ako ho zaradiť do jedálnička

  • Uvarte ho ako prílohu k mäsu alebo rybe.
  • Pridajte ho do zeleninovej panvice či rizota namiesto ryže.
  • Vyskúšajte studený šalát s amarantom, avokádom a olivovým olejom.
  • Ráno nasypte expandovaný amarant do jogurtu alebo ovsenej kaše.

Vďaka svojmu všestrannému využitiu sa amarant rýchlo stane jedným z tých potravinových trikov, ktoré menia jedálniček k lepšiemu – bez zložitostí a bez kompromisov v chuti.

Mohlo by vás zaujímať aj: Najzdravšie mäso, ktoré Slováci prehliadajú. Prekonáva aj morčacie

Čo si z toho vziať

Miska s teplou amarantovou kašou preliatou olivovým olejom, ozdobená lístkami bazalky na drevenom stole.
Amarantová kaša s kvapkou olivového oleja je jednoduchý spôsob, ako začať deň výživne a zdravo.
Foto: shutterstock/Alexander Prokopenko

Amarant je starodávna, no moderná surovina – nutrične hodnotnejšia než ryža či zemiaky. Zlepšuje metabolizmus, podporuje srdce, trávenie aj vitalitu. A keď ho raz vyskúšate, zistíte, že zdravé jedlo nemusí byť nudné – stačí zvoliť správne zrno.

Redakcia Slová Ženy