Stačí tak málo. Toľko minút denne potrebuje telo, aby si samo vytvorilo vitamín D

Žena sa prechádza v jesennom parku počas slnečného dňa.
Foto: shutterstock/fractalmonster

S ubúdajúcimi slnečnými dňami sa čoraz častejšie pýtame, ako si udržať dostatok vitamínu D. Práve tento „slnečný vitamín“ má zásadný vplyv nielen na pevnosť kostí, ale aj na imunitu a celkovú vitalitu. Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín potvrdzuje: postačí len niekoľko minút denne.

Žena sa prechádza v jesennom parku počas slnečného dňa.
15 minút denne stačí. Vedci vysvetľujú, ako si telo vytvára vitamín D.
Foto: shutterstock/fractalmonster

Ako dlho stačí byť na slnku?

Podľa Francúzskej národnej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (Anses) stačí denne 15 až 20 minút pobytu na slnku v dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách.

To je čas, počas ktorého si naše telo dokáže prirodzene vyprodukovať dostatočné množstvo vitamínu D – bez potreby doplnkov či špeciálnej diéty.

Treba však pamätať, že intenzita slnečného žiarenia sa počas roka mení.

Na jeseň a v zime je slnko nižšie nad obzorom a UVB žiarenie, ktoré stimuluje tvorbu vitamínu D, má slabší účinok. Preto v tomto období môže byť potrebný dlhší pobyt na svetle – 30 až 40 minút denne, najmä pre ľudí so svetlou alebo tmavšou pokožkou, keďže pigment ovplyvňuje vstrebávanie žiarenia.

Ak počasie nepraje, využite slnečné víkendy na dlhšie prechádzky – aj krátke vystavenie sa prirodzenému svetlu má význam.

Okrem tvorby vitamínu D zlepšuje náladu, posilňuje imunitu a pomáha telu udržiavať cirkadiánny rytmus – teda prirodzený denný biorytmus.

Mohlo by vás zaujímať aj: Lekár varuje: Žijeme v slnkovom deficite. Preto sme v zime slabší

Vitamín D v jedle: kde ho hľadať?

Potraviny bohaté na vitamín D – losos, vajcia, pečeň, syr a mliečne výrobky rozložené na stole
Foto: shutterstock/LumenSt

Ak slnko nesvieti dostatočne, dá sa vitamín D doplniť aj prostredníctvom stravy. Anses odporúča denný príjem 15 mikrogramov (600 IU) pre dospelého človeka.

Najlepším zdrojom sú tučné ryby – losos, makrela, tuniak či sardinky.

Okrem toho sa oplatí zaradiť do jedálnička:

  • vaječné žĺtky,
  • huby (najmä kuriatka a dubáky),
  • rybí tuk (tran),
  • tmavú čokoládu,
  • mliečne výrobky obohatené o vitamín D.

Tieto potraviny dokážu pokryť bežnú dennú potrebu, najmä ak ich kombinujeme s krátkym pobytom na svetle.

Mohlo by vás zaujímať aj: Nedostatok slnka ničí mozog aj srdce. Vitamín D z tabletky nestačí

Kedy zvážiť doplnky vitamínu D

Žena vysypáva kapsulu vitamínu D z hnedého skleneného obalu do dlane
V období, keď je menej slnečných dní, sa oplatí doplniť vitamín D – po konzultácii s lekárom.
Foto: shutterstock/Kmpzzz

Ak napriek slnečným prechádzkam a zdravej strave pociťujete únavu, bolesti kĺbov či časté prechladnutia, je vhodné nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D v krvi.

V prípade výrazného nedostatku môže lekár odporučiť doplnky výživy, no treba byť opatrný – nadmerný príjem môže byť škodlivý.

Odborníci z Anses varujú, že prekročenie 4000 IU denne môže viesť k bolestiam hlavy, nevoľnosti či problémom s obličkami.

Preto je dôležité držať sa odporúčaní a nepodľahnúť presvedčeniu, že viac vitamínov znamená viac zdravia.

Mohlo by vás zaujímať aj: Užívate vitamín D nesprávne? Telo ho takmer vôbec nevyužije

Čo si z toho vziať

Pár si užíva jesennú prechádzku v parku počas slnečného dňa, smiech a objatie.
Len pár minút denne a telo si vyrobí dostatok vitamínu D.
Foto: shutterstock/iredman

Telo má úžasnú schopnosť vyrábať si vitamín D samo – stačí mu štvrťhodinka denného svetla.
Ak to počasie nedovolí, jedlo môže byť spoľahlivou náhradou. Dôležité je udržiavať rovnováhu: trocha slnka, trocha rýb a štipka trpezlivosti – a imunita sa vám odvďačí.

Redakcia Slová Ženy