Tieto oriešky chránia mozog pred demenciou. Vedci odporúčajú dve hrste denne
Nie sú len chutnou, ale aj neuveriteľne zdravou pochúťkou. Pistácie – oriešky, ktoré si mnohí šetria na výnimočné príležitosti – môžu podľa vedcov pomáhať spomaľovať starnutie mozgu a chrániť oči pred poškodením. A stačí ich pritom len niekoľko denne.

Foto: shutterstock/Atita
Malé, ale silné – dve hrste denne stačia
Vedci potvrdzujú, že už dve hrste pistácií denne môžu zlepšiť kondíciu mozgu aj zraku. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a luteínu pôsobia tieto oriešky ako prirodzený štít proti oxidačnému stresu a modrému svetlu – hlavným vinníkom predčasného starnutia buniek.
Aj keď patria medzi drahšie oriešky, oplatí sa po nich siahnuť. Sto gramov pistácií obsahuje približne 562 kalórií, no jedna hrsť váži len okolo 30 gramov. A práve v nej sa skrýva silná dávka bielkovín (až 20 g/100 g), ktoré zrýchľujú metabolizmus a podporujú spaľovanie tukov.
Podľa odborníkov z platformy HealthifyMe môžu pistácie dokonca pomáhať pri chudnutí a zlepšovať rovnováhu tukovej hmoty v tele – ak ich konzumujeme s mierou.
Chránia oči pred poškodením

Foto: shutterstock/Zigres
Podľa profesorky Tammy M. Scott z Friedman School of Nutrition Science a Tufts University sú pistácie výnimočné tým, že obsahujú veľké množstvo luteínu – látky, ktorá je pre zdravie očí kľúčová. Luteín chráni sietnicu pred poškodením spôsobeným modrým svetlom a oxidačným stresom, ktoré môžu viesť k zhoršeniu zraku.
V štúdii uskutočnenej na 36 dobrovoľníkoch vo veku 40 – 70 rokov sa po šiestich týždňoch pravidelnej konzumácie dvoch hrstí pistácií denne zistilo, že účastníkom sa zvýšil pigment v makule oka, čo znamená lepšiu ochranu pred degeneráciou sietnice.
Udržiavajú mozog vo forme a spomaľujú demenciu

Foto: shutterstock/Camilo Salamanca Guerra
Okrem očí prospievajú pistácie aj mozgu. Odborníci ich zaraďujú medzi funkčné potraviny, pretože sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Luteín, ktorý sa z krvi dostáva priamo do mozgu, zmierňuje zápaly nervového tkaniva – a práve tie sú jedným z hlavných rizikových faktorov rozvoja demencie a Alzheimerovej choroby.
Okrem toho luteín podporuje pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie. Preto by sa pistácie mali stať súčasťou každodenného jedálnička – či už ako zdravá desiata, alebo doplnok do šalátov, jogurtov či koláčov.
Redakcia Slová Ženy
