Tento syr škodí srdcu najviac, varuje kardiológ. A nie, nie je tvrdý

Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva

Nie každý syr je pre vaše srdce rovnako bezpečný. Hoci ho mnohí považujú za neoddeliteľnú súčasť zdravej stravy, odborníci varujú, že niektoré druhy obsahujú priveľa nasýtených tukov, ktoré môžu zvýšiť hladinu „zlého“ cholesterolu. Podľa kardiológov a dietológov je najhorším z nich jeden, ktorý vás možno prekvapí – nie je tvrdý, ale mäkký a krémový.

Najhorší syr pre vaše srdce? Kardiológ prezradil, ktorý to je – a mnohí ho milujú.
Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva

Mäkké syry môžu byť pre srdce rizikové

Odhaduje sa, že vysoký cholesterol trápi viac ako polovicu dospelých Európanov, pričom väčšina o tom ani netuší. Problémom je, že dlhodobo zvýšená hladina LDL cholesterolu vedie k upchávaniu ciev, zvyšuje riziko infarktu a mozgových príhod.

Podľa výživovej špecialistky Keri Gans, autorky knihy Dieta malej zmeny, je syr jedným z najčastejších zdrojov nasýtených tukov v našej strave. „Syr je výživný, ale ak sa konzumuje vo veľkom množstve, môže výrazne zvyšovať hladinu LDL cholesterolu,“ upozorňuje odborníčka.

Najväčší vinník: krémový syr Brie

Jemný syr Brie síce chutí výborne, no podľa odborníkov by mal byť na tanieri len výnimočne.
Foto: shutterstock/Liudmyla Chuhunova

Z rôznych druhov syrov práve Brie – známy svojou jemnou chuťou a krémovou konzistenciou – patrí medzi najškodlivejšie pre srdce.

Podľa dietologičky Tary Gidus Collingwood, zakladateľky Tara Gidus Nutrition Consulting, obsahuje jedna porcia Brie (asi 28 g) až 7,5 gramu tuku, z čoho takmer 5 gramov tvoria nasýtené tuky.

„Brie je lahodný, no mastný syr. Najlepšie je považovať ho za občasnú pochúťku, nie každodenné jedlo,“ zdôrazňuje odborníčka.

Americká kardiologická asociácia odporúča, aby nasýtené tuky tvorili menej ako 6 % denného kalorického príjmu – pri bežnej 2000 kcal diéte je to približne 13 gramov denne.

Problémom je, že Brie jeme väčšinou vo väčších množstvách, pretože je mäkký, jemný a ľahko sa rozotiera. „Jeho konzistencia a chuť spôsobujú, že človek zje viac, než plánoval,“ vysvetľuje Keri Gans.

Pozor aj na ďalšie mäkké syry

Brie však nie je jediným rizikovým syrom. Podľa dietologičky Jessicy Cording treba dávať pozor aj na ďalšie mäkké a krémové syry, ako sú:

  • Camembert,
  • triple cream (trojité smotanové syry),
  • syry na natieranie,
  • tavené syry a smotanové nátierky.

Tieto druhy majú vysoký obsah nasýtených tukov a často aj nadmerné množstvo soli, ktorá zvyšuje krvný tlak a zaťažuje cievy.

„Ak už mäkký syr, tak len v malom množstve a nie denne,“ dodáva Cording.

Ako si dopriať syr a chrániť srdce

Šalát s kozím syrom a zeleninou ako zdravšia alternatíva k Brie.
Kozí syr alebo feta sú ľahšie varianty, ktoré nezaťažujú srdce a stále chutia výborne.
Foto: shutterstock/Alp Aksoy

Dobrou správou je, že nemusíte sa syra úplne vzdať. Kľúčom je mierna konzumácia a rozumný výber.

Tara Gidus Collingwood odporúča:

  • držať sa porcie okolo 25–30 gramov,
  • uprednostniť ľahšie druhy, ako sú kozí syrfetaricotta alebo čiastočne odtučnená mozzarella,
  • a kombinovať syr s potravinami bohatými na vlákninu – napríklad so zeleninou, orechmi, ovocím alebo celozrnným pečivom.

Vláknina pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a znižuje negatívny účinok tukov.

Výživová expertka Beth Warren, autorka knihy Život s pravým jedlom, dodáva: „Stačí malé množstvo – niekedy len kúsok syra dokáže uspokojiť chuť. Dôležitá je rovnováha.“

Čo si z toho vziať

Aj keď je Brie považovaný za delikatesu, z pohľadu zdravia srdca je to syr, ktorý by ste mali jesť len príležitostne. Množstvo nasýtených tukov v mäkkých syroch môže výrazne ovplyvniť hladinu cholesterolu a tým aj vaše zdravie.

Rozumná voľba, menšie porcie a občasné „syrové dni“ namiesto každodenného zvyku môžu pre vaše srdce znamenať veľký rozdiel.

Redakcia Slová Ženy