Najjemnejší pomarančový koláč, aký ste kedy jedli. Recept, ktorý sa vydarí vždy
Pomarančový koláč je dokonalý dezert, ktorý zahreje dušu v každom ročnom období. Jeho aróma, jemnosť a vláčna štruktúra robia z tohto koláča malý zázrak. A čo je najlepšie – pripravíte ho z bežných surovín, ktoré už máte doma.

Foto: shutterstock/Nemer-T
Vôňa pomaranča ako nový symbol jesene
Keď sa v kuchyni začne niesť vôňa škorice, vieme, že jeseň je v plnom prúde. No ak už máte dosť korenistých koláčov, skúste niečo svieže – pomarančový koláč. Stačí pár jednoduchých krokov a výsledok vás prekvapí: jemný, vlhký a aromatický koláč, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
Tento dezert sa výborne hodí ku káve aj čaju, no vynikne aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.
Cenná rada: Ak použijete celé pomaranče, nevyhadzujte ani šupku – práve tá dodá koláču intenzívnu chuť aj krásnu farbu.
Rýchly pomarančový koláč, ktorý zvládne každý
Základom receptu je jednoduché olejové cesto, ktoré je jemné, vláčne a nikdy nevyschne. Na jeho prípravu budete potrebovať len pár bežných surovín:
- 220 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipku soli
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 110 ml oleja
- 2 stredne veľké pomaranče (asi 300 g)
Voliteľne môžete pridať kvapku vanilkového alebo mandľového extraktu, prípadne lyžičku kurkumy pre krásne zlatistý odtieň.
Koláč z celých pomarančov. Nič nepríde nazmar

Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock
Tajomstvo tohto receptu je v tom, že sa používa celý pomaranč – dužina aj kôra. Práve v nej sa ukrýva maximum arómy a esenciálnych olejov.
Postup:
1. Pomaranče dôkladne umyte, vložte do hrnca a zalejte vodou. Varíte ich na miernom ohni asi 1 hodinu.
2. Po vychladnutí ich nakrájajte na štvrtiny, odstráňte prípadné kôstky a rozmixujte ich do hladkého pyré.
3. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
4. Postupne prilievajte olej, potom pridajte pomarančové pyré a nakoniec múku s práškom do pečiva a štipkou soli.
5. Cesto prelejte do formy (napr. 11×26 cm) vystlanej papierom na pečenie.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C (horný a spodný ohrev) približne 45 minút.
Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte koláč ešte 10 minút odpočívať. Potom ho vyberte, nechajte vychladnúť a podľa chuti posypte práškovým cukrom alebo prelejte citrónovou polevou.
Dokonalý dezert pre každý deň

Foto: shutterstock/Clarice DeOH
Tento koláč má všetko – vôňu, chuť aj jemnosť. Navyše je ideálny, ak nechcete tráviť hodiny pri pečení. Výborne sa hodí aj ako darček – krásne vonia a dlho vydrží vláčny.
Ak ho raz ochutnáte, získa si miesto vo vašej rodinnej kuchárke. A možno sa stane vaším novým jesenným rituálom.
Redakcia Slová Ženy
