Najjemnejší pomarančový koláč, aký ste kedy jedli. Recept, ktorý sa vydarí vždy

Vláčny pomarančový koláč posypaný práškovým cukrom na tanieri
Foto: shutterstock/Nemer-T

Pomarančový koláč je dokonalý dezert, ktorý zahreje dušu v každom ročnom období. Jeho aróma, jemnosť a vláčna štruktúra robia z tohto koláča malý zázrak. A čo je najlepšie – pripravíte ho z bežných surovín, ktoré už máte doma.

Vláčny pomarančový koláč posypaný práškovým cukrom na tanieri
Jemný a voňavý pomarančový koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku – ideálny dezert ku káve po nedeľnom obede.
Foto: shutterstock/Nemer-T

Vôňa pomaranča ako nový symbol jesene

Keď sa v kuchyni začne niesť vôňa škorice, vieme, že jeseň je v plnom prúde. No ak už máte dosť korenistých koláčov, skúste niečo svieže – pomarančový koláč. Stačí pár jednoduchých krokov a výsledok vás prekvapí: jemný, vlhký a aromatický koláč, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.

Tento dezert sa výborne hodí ku káve aj čaju, no vynikne aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Cenná rada: Ak použijete celé pomaranče, nevyhadzujte ani šupku – práve tá dodá koláču intenzívnu chuť aj krásnu farbu.

Rýchly pomarančový koláč, ktorý zvládne každý

Základom receptu je jednoduché olejové cesto, ktoré je jemné, vláčne a nikdy nevyschne. Na jeho prípravu budete potrebovať len pár bežných surovín:

  • 220 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 110 ml oleja
  • 2 stredne veľké pomaranče (asi 300 g)

Voliteľne môžete pridať kvapku vanilkového alebo mandľového extraktu, prípadne lyžičku kurkumy pre krásne zlatistý odtieň.

Koláč z celých pomarančov. Nič nepríde nazmar

Metlička mieša žlté cesto v mise – zmes vajec, cukru a pomarančového pyré na koláč
Základ vláčneho koláča tvorí jemné cesto z vajec, cukru, oleja a pomarančového pyré – práve v ňom sa skrýva jeho vláčnosť.
Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock

Tajomstvo tohto receptu je v tom, že sa používa celý pomaranč – dužina aj kôra. Práve v nej sa ukrýva maximum arómy a esenciálnych olejov.

Postup:

1. Pomaranče dôkladne umyte, vložte do hrnca a zalejte vodou. Varíte ich na miernom ohni asi 1 hodinu.

2. Po vychladnutí ich nakrájajte na štvrtiny, odstráňte prípadné kôstky a rozmixujte ich do hladkého pyré.

3. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.

4. Postupne prilievajte olej, potom pridajte pomarančové pyré a nakoniec múku s práškom do pečiva a štipkou soli.

5. Cesto prelejte do formy (napr. 11×26 cm) vystlanej papierom na pečenie.

6. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C (horný a spodný ohrev) približne 45 minút.

Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte koláč ešte 10 minút odpočívať. Potom ho vyberte, nechajte vychladnúť a podľa chuti posypte práškovým cukrom alebo prelejte citrónovou polevou.

Dokonalý dezert pre každý deň

Kúsok jemného koláča s citrusovou príchuťou na tanieri s vidličkou
Vláčny, jemný a dokonale voňavý. Takto vyzerá koláč, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie.
Foto: shutterstock/Clarice DeOH

Tento koláč má všetko – vôňu, chuť aj jemnosť. Navyše je ideálny, ak nechcete tráviť hodiny pri pečení. Výborne sa hodí aj ako darček – krásne vonia a dlho vydrží vláčny.

Ak ho raz ochutnáte, získa si miesto vo vašej rodinnej kuchárke. A možno sa stane vaším novým jesenným rituálom.

Redakcia Slová Ženy