Pridajte štipku do čaju. Celú zimu nebudete mať chrípku
Jeseň je tu a s ňou aj sezóna prechladnutí. Ak si chcete posilniť imunitu prirodzeným spôsobom, skúste do čaju pridať štipku takzvaného „zlatého korenia“. Táto voňavá prísada vás ochráni pred chrípkou, upokojí trávenie a dokonca spomalí starnutie.

Foto: shutterstock/Pawel Michalowski
Horúci čaj počas chladných dní zahreje telo i dušu. Väčšina z nás ho pije s medom, citrónom alebo kúskom zázvoru – no existuje jedna prísada, ktorá všetky tieto klasiky prekoná. Hovorí sa jej „zlatý zázrak“ a stojí len pár centov.
Čo pridať do čaju, aby ste sa tejto zimy vyhli prechladnutiu
Tajomstvom je kurkuma – žiarivo žlté korenie, ktoré poznáme z indickej kuchyne, no jeho sila siaha ďaleko za hranice gastronómie. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Pravidelné pitie čaju s kurkumou pomáha predchádzať nachladnutiu, chrípke aj kašľu.
Cenná rada: Štipka čierneho korenia výrazne zvyšuje vstrebateľnosť kurkumínu, preto by ste ho nemali v čaji vynechať.
Kurkuma je ako malý štít pre váš imunitný systém. Ak začnete čaj piť preventívne, prechladnutie vás len tak neprekvapí – a ak sa predsa objavia prvé príznaky, nápoj ich dokáže rýchlo utlmiť.
Liečivý účinok „zlatého korenia“

Foto: shutterstock/The Image Party
Kurkuma má celý rad blahodarných účinkov na telo.
- Zmierňuje bolesť hrdla, kašeľ a zápaly dýchacích ciest
- Uvoľňuje svaly a pomáha pri menštruačných bolestiach
- Podporuje regeneráciu svalov po fyzickej záťaži
- Zlepšuje trávenie, pomáha pri nadúvaní a zápche
- Znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak
- Chráni bunky pred starnutím vďaka antioxidantom
Niektoré výskumy naznačujú, že kurkumín môže dokonca spomaľovať rast rakovinových buniek a podporovať činnosť mozgu – preto sa často označuje ako superpotravina pre dlhý život.
Ako pripraviť čaj s kurkumou
Na prípravu tohto „zlatého elixíru“ nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Všetko nájdete v kuchyni.
Suroviny:
- 1–2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju
- 1 pohár horúcej vody
- ½ čajovej lyžičky mletej kurkumy (alebo kúsok čerstvého koreňa)
- štipka čierneho korenia
- voliteľne: med, citrón alebo plátok zázvoru
Postup:

Foto: shutterstock/gihanart
- Čaj zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 3–5 minút.
- Keď trochu vychladne (asi na 70 °C), pridajte kurkumu a korenie.
- Ak chcete, oslaďte medom alebo dochuťte citrónom.
Preventívne pite raz denne, pri nachladnutí dva razy denne – ráno a večer.
Čaj je nielen zdravý, ale aj krásne voňavý a má hrejivú, zemitú chuť, ktorá sa dokonale hodí k jesenným večerom.
Čo si z toho vziať
Kurkuma nie je len korenie – je to prírodný liek, ktorý dokáže ochrániť telo pred vírusmi, zápalmi aj stresom. Stačí štipka denne do čaju a vaše telo sa vám odvďačí silnejšou imunitou, krajšou pleťou a pokojnejšou zimou bez chorôb.
Redakcia Slová Ženy
