Pridajte štipku do čaju. Celú zimu nebudete mať chrípku

Foto: shutterstock/Pawel Michalowski

Jeseň je tu a s ňou aj sezóna prechladnutí. Ak si chcete posilniť imunitu prirodzeným spôsobom, skúste do čaju pridať štipku takzvaného „zlatého korenia“. Táto voňavá prísada vás ochráni pred chrípkou, upokojí trávenie a dokonca spomalí starnutie.

Zázračná štipka do čaju, ktorá chráni telo ako prírodný liek.
Foto: shutterstock/Pawel Michalowski

Horúci čaj počas chladných dní zahreje telo i dušu. Väčšina z nás ho pije s medom, citrónom alebo kúskom zázvoru – no existuje jedna prísada, ktorá všetky tieto klasiky prekoná. Hovorí sa jej „zlatý zázrak“ a stojí len pár centov.

Čo pridať do čaju, aby ste sa tejto zimy vyhli prechladnutiu

Tajomstvom je kurkuma – žiarivo žlté korenie, ktoré poznáme z indickej kuchyne, no jeho sila siaha ďaleko za hranice gastronómie. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Pravidelné pitie čaju s kurkumou pomáha predchádzať nachladnutiu, chrípke aj kašľu.

Cenná rada: Štipka čierneho korenia výrazne zvyšuje vstrebateľnosť kurkumínu, preto by ste ho nemali v čaji vynechať.

Kurkuma je ako malý štít pre váš imunitný systém. Ak začnete čaj piť preventívne, prechladnutie vás len tak neprekvapí – a ak sa predsa objavia prvé príznaky, nápoj ich dokáže rýchlo utlmiť.

Liečivý účinok „zlatého korenia“

Kurkuma je prírodný štít proti chorobám a osvedčený recept na pevnú imunitu.
Foto: shutterstock/The Image Party

Kurkuma má celý rad blahodarných účinkov na telo.

  • Zmierňuje bolesť hrdla, kašeľ a zápaly dýchacích ciest
  • Uvoľňuje svaly a pomáha pri menštruačných bolestiach
  • Podporuje regeneráciu svalov po fyzickej záťaži
  • Zlepšuje trávenie, pomáha pri nadúvaní a zápche
  • Znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak
  • Chráni bunky pred starnutím vďaka antioxidantom

Niektoré výskumy naznačujú, že kurkumín môže dokonca spomaľovať rast rakovinových buniek a podporovať činnosť mozgu – preto sa často označuje ako superpotravina pre dlhý život.

Ako pripraviť čaj s kurkumou

Na prípravu tohto „zlatého elixíru“ nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Všetko nájdete v kuchyni.

Suroviny:

  • 1–2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju
  • 1 pohár horúcej vody
  • ½ čajovej lyžičky mletej kurkumy (alebo kúsok čerstvého koreňa)
  • štipka čierneho korenia
  • voliteľne: med, citrón alebo plátok zázvoru

Postup:

Kurkuma v čaji – starý trik, ktorý posilní imunitu lepšie než vitamíny.
Foto: shutterstock/gihanart
  1. Čaj zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 3–5 minút.
  2. Keď trochu vychladne (asi na 70 °C), pridajte kurkumu a korenie.
  3. Ak chcete, oslaďte medom alebo dochuťte citrónom.

Preventívne pite raz denne, pri nachladnutí dva razy denne – ráno a večer.

Čaj je nielen zdravý, ale aj krásne voňavý a má hrejivú, zemitú chuť, ktorá sa dokonale hodí k jesenným večerom.

Čo si z toho vziať

Kurkuma nie je len korenie – je to prírodný liek, ktorý dokáže ochrániť telo pred vírusmi, zápalmi aj stresom. Stačí štipka denne do čaju a vaše telo sa vám odvďačí silnejšou imunitou, krajšou pleťou a pokojnejšou zimou bez chorôb.

Redakcia Slová Ženy