Hovorí sa, že je to najzdravšia ryba na svete. Slováci ju pritom takmer ignorujú

Sardinky na bagete s krémovým syrom a čerstvou petržlenovou vňaťou – zdravé stredomorské jedlo.
Foto: shutterstock/FoodVideoPhoto

Má množstvo výživových hodnôt, je lacná, ľahko dostupná a odborníci ju považujú za jednu z najzdravších potravín sveta. Napriek tomu po nej Slováci siahajú len zriedka. O ktorú rybu ide? O obyčajné sardinky – malé, ale výživovo mimoriadne silné ryby, ktoré si v Stredomorí vážia ako poklad.

Sardinky na bagete s krémovým syrom a čerstvou petržlenovou vňaťou – zdravé stredomorské jedlo.
Odborníci ju označujú za superpotravinu. U nás končí zabudnutá v regáloch.
Foto: shutterstock/FoodVideoPhoto

Podľa portálu Health obsadili sardinky prvé miesto v rebríčku najzdravších rýb v konzervách. Predbehli dokonca lososa či tuniaka. A dôvod? V jednej malej porcii sa ukrýva takmer všetko, čo telo potrebuje.

Sardinky – malé ryby, obrovský prínos

Sardinky sú právom označované za najzdravšiu rybu na svete. Ich mäso je výnimočne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo, chránia srdce a cievy a podporujú správnu činnosť mozgu.

Okrem toho obsahujú:

  • bielkoviny – ideálne pre regeneráciu svalov
  • vápnik a fosfor – pre pevné kosti a zuby
  • vitamín D a B12 – pre imunitu a nervový systém
  • železo, zinok a draslík – pre energiu a rovnováhu tela

Cenná rada: Sardinky patria medzi ryby, ktoré takmer vôbec neobsahujú ortuť – na rozdiel od väčších druhov ako tuniak. Vďaka tomu sú bezpečné aj pre deti a tehotné ženy.

Prečo ich odborníci milujú

Otvorená konzerva sardiniek v oleji – zdroj omega-3 mastných kyselín a bielkovín.
Jednoduchá konzerva, no obrovský prínos – sardinky v oleji patria k najvýživnejším potravinám, aké môžete mať v špajzi.
Foto: shutterstock/Catherine Anne Thomas

Výživová poradkyňa Lindsey DeSoto pre portál Health vysvetlila, že sardinky predstavujú ideálny kompromis medzi cenou, dostupnosťou a kvalitou. Ich vysoká výživová hodnota (teda množstvo živín v malej porcii) je výnimočne vysoká – práve preto sa považujú za „superfood“ z mora.

Zaujímavé je, že v krajinách ako Portugalsko, Španielsko či Taliansko sú sardinky bežnou súčasťou stredomorskej stravy. U nás ich však mnohí stále považujú za „núdzovú“ potravinu z konzervy – a to je veľká chyba.

Ako ich zaradiť do jedálnička

Sardinky v konzerve sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov:

  • ako rýchly doplnok k šalátu alebo cestovinám
  • na celozrnnom pečive s avokádom alebo paradajkami
  • ako základ rybacej nátierky či zdravého „wrapu“

Ich výrazná chuť sa výborne kombinuje s čerstvou zeleninou, citrónom alebo olivovým olejom. A navyše – otvoriť plechovku a mať zdravý obed do minúty, to je luxus, ktorý si môže dovoliť každý.

Slede – ďalší hrdina z mora

Hneď za sardinkami sa v rebríčku umiestnili slede, ktoré majú podobné výživové zloženie. Okrem omega-3 a bielkovín vynikajú obsahom selénu – antioxidantu, ktorý chráni bunky pred poškodením – a jódu, ktorý podporuje správnu funkciu štítnej žľazy.

Pravidelná konzumácia sleďov a sardiniek môže:

  • znižovať hladinu cholesterolu
  • zlepšovať činnosť mozgu
  • chrániť pred srdcovo-cievnymi chorobami

Zabudnuté poklady mora

Podľa odborníkov z Health by sme sa na tieto malé ryby mali pozrieť novými očami. Sú lacné, dostupné, trvácne a ich pravidelná konzumácia dokáže výrazne zlepšiť zdravie.

Na ďalších miestach rebríčka sa objavili aj:

  • losos
  • treska
  • tuniak
  • makrela
  • sardely
  • mušle a kalmáre

Všetky majú svoje výhody, no sardinky a slede zostávajú najčistejším a najbezpečnejším zdrojom živín z mora.

Čo si z toho vziať

V malej plechovke sa skrýva viac zdravia, než by ste čakali – sardinky, slede či mušle sú rýchlym, výživným a cenovo dostupným jedlom pre každý deň.
Foto: shutterstock/Antonina Vlasova

Ak ste doteraz sardinky v obchode prehliadali, skúste im dať šancu. Sú rýchle, lacné a výživné – ideálne pre zaneprázdnených ľudí aj rodiny. Pravidelná konzumácia týchto malých rýb môže zlepšiť vašu imunitu, náladu aj zdravie srdca.

Niekedy netreba hľadať zázračné superpotraviny – stačí siahnuť po plechovke sardiniek.

Redakcia Slová Ženy