Zabudnuté tajomstvo starých mám. Zmení chuť každého jedla a posilní imunitu

Čerstvá a sušená saturejka na tmavom podklade, pripravená na použitie v kuchyni
Foto: shutterstock/Steidi

Táto aromatická bylinka bola kedysi nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne. Naše staré mamy ju používali do polievok, mäsa aj strukovín – nielen pre jej chuť, ale aj preto, že posilňovala telo a chránila pred chorobami. Zistite, prečo by sa mala vrátiť aj na váš stôl.

Čerstvá a sušená saturejka na tmavom podklade, pripravená na použitie v kuchyni
Naše staré mamy ju používali denne – saturejka dodá jedlu chuť, arómu a podporí trávenie.
Foto: shutterstock/Steidi

Saturejka – stará známa s novou silou

Saturejka záhradná patrí medzi bylinky, ktoré sa neoplatí prehliadať. Hoci je nenápadná, v sebe ukrýva obrovský potenciál – a to nielen chuťový, ale aj liečivý. Naše staré mamy ju používali prakticky denne: do fazuľovej polievky, do mletého mäsa, kapusty či domácich paštét.

Jej listy majú výraznú, jemne pikantnú chuť s tónmi citrónu a korenia. Vôňou pripomína tymian, s ktorým je aj botanicky príbuzná. Práve vďaka tejto jedinečnej chuti a vôni si saturejka vyslúžila medzi gazdinkami meno „kráľovná jesenného korenia“.

Cenná rada: Ak si pestujete bylinky doma, saturejka je ideálnou voľbou – rastie rýchlo, miluje slnko a dá sa sušiť alebo mraziť. Takto ju budete mať poruke celý rok.

Malá bylinka, veľký účinok na zdravie

Saturejka nie je len o vôni a chuti. Je to aj prírodný liek na množstvo bežných problémov. Už v stredoveku ju používali na liečbu tráviacich ťažkostí a ako prevenciu proti prechladnutiu.

Medzi jej najväčšie benefity patrí:

  • Podpora trávenia – znižuje plynatosť, pomáha pri nadúvaní a stimuluje činnosť čriev.
  • Ochrana pečene – zlepšuje jej funkciu a pomáha pri detoxikácii tela.
  • Podpora imunity – vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínu C posilňuje obranyschopnosť organizmu.
  • Antibakteriálne a protizápalové účinky – pomáha telu bojovať s infekciami a urýchľuje hojenie rán.
  • Upokojenie nervov – jej aróma pôsobí relaxačne a pomáha zmierniť napätie.

Nie je preto divu, že naši predkovia hovorili: „Kto saturejku pozná, choroby sa nebojí.“

Čerstvá a sušená saturejka s kovovým mlynčekom na drevenom stole
Saturejku si môžete usušiť alebo zomlieť – takto si uchováte jej arómu na celé zimné mesiace.
Foto: shutterstock/Steidi

Ako saturejku používať v kuchyni

Táto stará bylinka je nesmierne všestranná. Dá sa použiť do množstva jedál – od polievok po mäso, od syrov po zeleninu.

  • Do mäsa – skvelo ladí s bravčovým, jahňacím aj hydinou. Stačí štipka a mäso získa hĺbku chuti.
  • Do strukovín – fazuľa, šošovica, cícer či hrach budú chutnejšie a ľahšie stráviteľné.
  • Do kapusty a zemiakov – pomáha znížiť ťažobu po jedle a pridáva jemný korenistý nádych.
  • Do omáčok a nátierok – skúste pridať saturejku do tvarohovej nátierky alebo zeleninovej zmesi.
  • Do rýb a syrov – zintenzívni chuť, no neprebije ju.

Ak ju použijete čerstvú, pridávajte ju až na konci varenia, aby si zachovala svoje éterické oleje a arómu.

Cenná rada: Saturejku nikdy nevarte pridlho – stratí tým svoje liečivé látky. Najlepšie je ju pridávať až po odstavení z ohňa.

Slová na záver

Zabudnutá bylinka našich starých mám si zaslúži návrat do modernej kuchyne. Saturejka je jednoduchá, lacná a pritom výnimočná – dokáže premeniť chuť jedla, uľaviť tráveniu a podporiť imunitu. Možno práve v nej tkvie tajomstvo zdravých a odolných generácií, ktoré ju kedysi denne používali.

Redakcia Slová Ženy