Zabudnuté tajomstvo starých mám. Zmení chuť každého jedla a posilní imunitu
Táto aromatická bylinka bola kedysi nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne. Naše staré mamy ju používali do polievok, mäsa aj strukovín – nielen pre jej chuť, ale aj preto, že posilňovala telo a chránila pred chorobami. Zistite, prečo by sa mala vrátiť aj na váš stôl.

Foto: shutterstock/Steidi
Saturejka – stará známa s novou silou
Saturejka záhradná patrí medzi bylinky, ktoré sa neoplatí prehliadať. Hoci je nenápadná, v sebe ukrýva obrovský potenciál – a to nielen chuťový, ale aj liečivý. Naše staré mamy ju používali prakticky denne: do fazuľovej polievky, do mletého mäsa, kapusty či domácich paštét.
Jej listy majú výraznú, jemne pikantnú chuť s tónmi citrónu a korenia. Vôňou pripomína tymian, s ktorým je aj botanicky príbuzná. Práve vďaka tejto jedinečnej chuti a vôni si saturejka vyslúžila medzi gazdinkami meno „kráľovná jesenného korenia“.
Cenná rada: Ak si pestujete bylinky doma, saturejka je ideálnou voľbou – rastie rýchlo, miluje slnko a dá sa sušiť alebo mraziť. Takto ju budete mať poruke celý rok.
Malá bylinka, veľký účinok na zdravie
Saturejka nie je len o vôni a chuti. Je to aj prírodný liek na množstvo bežných problémov. Už v stredoveku ju používali na liečbu tráviacich ťažkostí a ako prevenciu proti prechladnutiu.
Medzi jej najväčšie benefity patrí:
- Podpora trávenia – znižuje plynatosť, pomáha pri nadúvaní a stimuluje činnosť čriev.
- Ochrana pečene – zlepšuje jej funkciu a pomáha pri detoxikácii tela.
- Podpora imunity – vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínu C posilňuje obranyschopnosť organizmu.
- Antibakteriálne a protizápalové účinky – pomáha telu bojovať s infekciami a urýchľuje hojenie rán.
- Upokojenie nervov – jej aróma pôsobí relaxačne a pomáha zmierniť napätie.
Nie je preto divu, že naši predkovia hovorili: „Kto saturejku pozná, choroby sa nebojí.“

Foto: shutterstock/Steidi
Ako saturejku používať v kuchyni
Táto stará bylinka je nesmierne všestranná. Dá sa použiť do množstva jedál – od polievok po mäso, od syrov po zeleninu.
- Do mäsa – skvelo ladí s bravčovým, jahňacím aj hydinou. Stačí štipka a mäso získa hĺbku chuti.
- Do strukovín – fazuľa, šošovica, cícer či hrach budú chutnejšie a ľahšie stráviteľné.
- Do kapusty a zemiakov – pomáha znížiť ťažobu po jedle a pridáva jemný korenistý nádych.
- Do omáčok a nátierok – skúste pridať saturejku do tvarohovej nátierky alebo zeleninovej zmesi.
- Do rýb a syrov – zintenzívni chuť, no neprebije ju.
Ak ju použijete čerstvú, pridávajte ju až na konci varenia, aby si zachovala svoje éterické oleje a arómu.
Cenná rada: Saturejku nikdy nevarte pridlho – stratí tým svoje liečivé látky. Najlepšie je ju pridávať až po odstavení z ohňa.
Slová na záver
Zabudnutá bylinka našich starých mám si zaslúži návrat do modernej kuchyne. Saturejka je jednoduchá, lacná a pritom výnimočná – dokáže premeniť chuť jedla, uľaviť tráveniu a podporiť imunitu. Možno práve v nej tkvie tajomstvo zdravých a odolných generácií, ktoré ju kedysi denne používali.
Redakcia Slová Ženy
