Šišky podľa maminho receptu: Nadýchané, jemné a voňavé ako z detstva

Detail domácej šišky s roztečeným malinovým džemom a cukrovým popraškom. Ilustračné foto k receptu na mäkké a nadýchané šišky podľa maminho receptu.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Jemné, nadýchané a ľahučké – presne také sú domáce šišky, ktoré sa pri smažení krásne nafúknu, voňajú po vanilke a citrónovej kôre a po zahryznutí sa doslova rozplývajú v ústach.

Detail domácej šišky s roztečeným malinovým džemom a cukrovým popraškom. Ilustračné foto k receptu na mäkké a nadýchané šišky podľa maminho receptu.
Nadýchaná šiška plnená malinovým džemom – presne taká, akú si pamätáme z detstva. Sladká, voňavá a jemná ako obláčik.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Recept, ktorý chutí ako spomienky

Tento recept pochádza od poľskej food blogerky Ewy Szczesnej, ktorú na TikToku sleduje viac než 1,3 milióna fanúšikov. Je známa svojimi tradičnými rodinnými receptmi, ktoré oživuje s láskou a dávkou nostalgie. Jej videá majú vždy rovnaký rukopis – pokoj, vôňu domova a jednoduchosť, ktorá inšpiruje ľudí po celom svete.

Šišky pripravuje podľa receptu svojej mamy – a výsledok je presne taký, ako si ho pamätáme z detstva. Nadýchané, voňavé a jemné, s dokonalou zlatistou kôrkou a mäkučkým stredom, ktorý sa rozplýva v ústach.

Ingrediencie na cesto

  • 1 veľké vajce
  • 2 žĺtka
  • 8 g droždia
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • kôra z citróna alebo štipka vanilky
  • 2 lyžice cukru
  • 80 g mäkkého masla
  • 330 g múky na kysnuté cesto
  • 4 g soli
  • 1 lyžica liehu alebo iného alkoholu (zabraňuje nasiaknutiu oleja)
  • tuk na vyprážanie

Ako na to: krok za krokom

@ewa.masterchef

Pączki z przepisu mojej mamy. Składniki: 1 duże całe jajko, 2 żółtka 8 g drożdży 120 ml pełnego mleka, skórka z cytryny lub wanilia, 2 łyżki cukru, 80 g miękkiego masła, 330 g mąki do ciast drożdżowych, 4 g soli, 1 łyżka spirytusu lub innych procentów, tłuszcz do smażenia #pączki #ciastodrożdżowe #śniadanie #deser #tradycja #tradycjapolska #pyszne #jedzenie #domowejedzenie #smażenie

♬ The Rockafeller Skank – Fatboy Slim
  1. Pripravte základ cesta
    Do misy vložte vajce, žĺtky, cukor a mlieko. Pridajte droždie, kôru z citróna alebo vanilku a všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili do hladkej zmesi.
  2. Vymiešajte cesto
    Postupne prisypávajte múku a miešajte, kým sa začne tvoriť jemná, pružná štruktúra. Keď sa cesto začne odlepovať od misy, pridajte soľ a maslo po častiach – vždy až po úplnom zapracovaní tej predchádzajúcej dávky.
  3. Nechajte cesto vykysnúť
    Cesto je pripravené, keď sa ľahko oddeľuje od stien misy. Zakryte ho fóliou a nechajte v teple, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom ho krátko prepracujte a vyklopte na pomúčený stôl.
  4. Tvarovanie a druhé kysnutie
    Cesto rozvaľkajte a vykrajujte kolieska. Uložte ich na pomúčený povrch, prikryte utierkou a nechajte ešte pár minút podkysnúť – práve v tejto fáze získa cesto svoju typickú vzdušnosť a ľahkosť.
  5. Vyprážanie do zlatista
    Šišky vkladajte do horúceho oleja vrchnou stranou nadol – tak si udržia pekný tvar a svetlý pásik v strede. Po chvíli ich otočte a dosmažte aj z druhej strany.
    Po vybratí nechajte odtiecť na papierovej utierke, ideálne položené vrchnou stranou nadol, aby zostali krásne nadýchané.

Cenná rada

Tajomstvo ľahučkého cesta spočíva v trpezlivosti a postupnom pridávaní masla. Cesto musí byť pružné, ale nie lepkavé – vtedy viete, že sa vytvorila ideálna gluténová sieť a šišky budú po usmažení dokonale mäkké a vláčne.

Slová na záver

Domáce šišky posypané cukrom a plnené malinovým džemom, pripravené podľa receptu Ewy Szczesnej. Záber z videa na TikToku.
Nadýchané, voňavé a zlatisté šišky podľa receptu Ewy Szczesnej. Jednoduchý recept, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu.
Foto: snímka obrazovky TikTok/ewa.masterchef

Domáce šišky podľa maminho receptu – mäkké, jemné a voňavé tak, ako si ich pamätáme z detstva.
Najlepšie chutia čerstvé, posypané cukrom alebo naplnené džemom, s teplým čajom či kakaom po boku.

Tieto šišky nie sú len sladké pečivo – sú to spomienky na detstvo, domov a vôňu nedeľného rána. A presne to robí z obyčajného receptu niečo výnimočné.

Redakcia Slová Ženy