Šišky podľa maminho receptu: Nadýchané, jemné a voňavé ako z detstva
Jemné, nadýchané a ľahučké – presne také sú domáce šišky, ktoré sa pri smažení krásne nafúknu, voňajú po vanilke a citrónovej kôre a po zahryznutí sa doslova rozplývajú v ústach.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Recept, ktorý chutí ako spomienky
Tento recept pochádza od poľskej food blogerky Ewy Szczesnej, ktorú na TikToku sleduje viac než 1,3 milióna fanúšikov. Je známa svojimi tradičnými rodinnými receptmi, ktoré oživuje s láskou a dávkou nostalgie. Jej videá majú vždy rovnaký rukopis – pokoj, vôňu domova a jednoduchosť, ktorá inšpiruje ľudí po celom svete.
Šišky pripravuje podľa receptu svojej mamy – a výsledok je presne taký, ako si ho pamätáme z detstva. Nadýchané, voňavé a jemné, s dokonalou zlatistou kôrkou a mäkučkým stredom, ktorý sa rozplýva v ústach.
Ingrediencie na cesto
- 1 veľké vajce
- 2 žĺtka
- 8 g droždia
- 120 ml plnotučného mlieka
- kôra z citróna alebo štipka vanilky
- 2 lyžice cukru
- 80 g mäkkého masla
- 330 g múky na kysnuté cesto
- 4 g soli
- 1 lyžica liehu alebo iného alkoholu (zabraňuje nasiaknutiu oleja)
- tuk na vyprážanie
Ako na to: krok za krokom
- Pripravte základ cesta
Do misy vložte vajce, žĺtky, cukor a mlieko. Pridajte droždie, kôru z citróna alebo vanilku a všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili do hladkej zmesi. - Vymiešajte cesto
Postupne prisypávajte múku a miešajte, kým sa začne tvoriť jemná, pružná štruktúra. Keď sa cesto začne odlepovať od misy, pridajte soľ a maslo po častiach – vždy až po úplnom zapracovaní tej predchádzajúcej dávky. - Nechajte cesto vykysnúť
Cesto je pripravené, keď sa ľahko oddeľuje od stien misy. Zakryte ho fóliou a nechajte v teple, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom ho krátko prepracujte a vyklopte na pomúčený stôl. - Tvarovanie a druhé kysnutie
Cesto rozvaľkajte a vykrajujte kolieska. Uložte ich na pomúčený povrch, prikryte utierkou a nechajte ešte pár minút podkysnúť – práve v tejto fáze získa cesto svoju typickú vzdušnosť a ľahkosť. - Vyprážanie do zlatista
Šišky vkladajte do horúceho oleja vrchnou stranou nadol – tak si udržia pekný tvar a svetlý pásik v strede. Po chvíli ich otočte a dosmažte aj z druhej strany.
Po vybratí nechajte odtiecť na papierovej utierke, ideálne položené vrchnou stranou nadol, aby zostali krásne nadýchané.
Cenná rada
Tajomstvo ľahučkého cesta spočíva v trpezlivosti a postupnom pridávaní masla. Cesto musí byť pružné, ale nie lepkavé – vtedy viete, že sa vytvorila ideálna gluténová sieť a šišky budú po usmažení dokonale mäkké a vláčne.
Slová na záver

Foto: snímka obrazovky TikTok/ewa.masterchef
Domáce šišky podľa maminho receptu – mäkké, jemné a voňavé tak, ako si ich pamätáme z detstva.
Najlepšie chutia čerstvé, posypané cukrom alebo naplnené džemom, s teplým čajom či kakaom po boku.
Tieto šišky nie sú len sladké pečivo – sú to spomienky na detstvo, domov a vôňu nedeľného rána. A presne to robí z obyčajného receptu niečo výnimočné.
Redakcia Slová Ženy
