Našli ju len šťastlivci. Táto huba je svätým grálom hubárov a nasýti celú rodinu
Každý hubár má svoj vysnívaný úlovok – niektorí túžia po hríboch, iní po rýdzikoch. Ale len málokto mal šťastie nájsť túto obriu krásku. Vatovec obrovský (Calvatia gigantea) totiž vyrastie priamo na lúke a jediný exemplár dokáže nasýtiť celú rodinu.

Foto: shutterstock/Oksana_Schmidt
Vatovec obrovský – najväčšia huba v našich končinách
Vatovec obrovský, známy aj ako iba vatovec, patrí do čeľade pýchavkovitých (Lycoperdaceae). Na prvý pohľad si ho s inou hubou len ťažko pomýlite – jeho guľovitý tvar a snehobiela farba pôsobia ako obrovská lopta zabudnutá na lúke.
Dorastá do priemeru 10 až 60 centimetrov, pričom niektoré exempláre dosahujú aj niekoľko kilogramov. Najväčšie zdokumentované kusy vážili vyše 20 kilogramov – teda viac než väčšina trojročných detí!
Cenná rada: Vatovec je najlepší, keď je ešte mladý a biely vo vnútri. Staršie plodnice začnú žltnúť a plniť sa výtrusmi – tie už nie sú vhodné na konzumáciu.
Kedy sa objavuje vatovec obrovský a kde ho hľadať

Foto: shutterstock/Heiko Kueverling
Na rozdiel od väčšiny húb vatovec nevyhľadáva husté lesy. Objavuje sa na lúkach, okrajoch lesov a v parkoch, kde má dostatok slnka. Rád rastie v blízkosti briez a vysokej trávy, kde sa môže ľahko skryť pred zrakmi menej pozorných hubárov.
Jeho sezóna trvá od júla do októbra, no ak mu praje počasie, môže sa objaviť aj neskôr na jeseň. Po dažďoch sa na otvorených plochách objavujú snehobiele gule – a ak ich uvidíte, je veľká šanca, že ide práve o vatovec.
Cenná rada: Ak si nie ste istí, hneď ho rozkrojte. Ak je vnútro čisté biele a kompaktné, huba je ideálna na jedenie.
Chuť ako šampiňón, ale v kráľovskej veľkosti
Mladý vatovec má jemnú, syrovitú dužinu a chuťou pripomína šampiňón. Preto sa v kuchyni používa veľmi podobne. Stačí ho nakrájať na plátky, obaliť v múke, vajíčku a strúhanke a usmažiť na masle – vznikne „hubový rezeň“, ktorý konkuruje legendárnej bedli vysokej (Macrolepiota procera).
Ako pripraviť vatovec obrovský

Foto: shutterstock/Milos Ruzicka
- Očistite ho a odstráňte vonkajšiu šupku.
- Nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
- Obaľte v vajíčku a strúhanke (prípadne pridajte aj trochu múky).
- Osolte, okoreňte a smažte na masle do zlatista.
Výsledok? Chrumkavé, voňavé rezne s jemnou hubovou chuťou, ktoré zasýtia celú rodinu.
Okrem vyprážania môžete vatovec použiť aj do polievok, omáčok alebo ho vysušiť a uskladniť na zimu. Výborne sa hodí aj ako plnka do pirohov či cestovín.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Edvard Mizsei
Ak raz natrafíte na vatovec obrovský, zapamätáte si to do konca života. Je to huba, ktorú netreba zbierať do košíka – často sa doň ani nezmestí. A hoci je na prvý pohľad nezvyčajná, v kuchyni sa správa ako klasická šampiňónová huba – jemná, voňavá a výnimočne chutná.
Vatovec obrovský je dôkazom, že aj obyčajná lúka môže ukrývať poklad hodný kráľovskej večere.
Redakcia Slová Ženy.
