Namiesto toho, aby ste ho vyliali do drezu, umyte si ním vlasy. Budú jemné a hodvábne hladké

Žena s mokrými vlasmi si v kúpeľni nanáša prírodnú kúru po umytí vlasov.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Po uvarení cestovín ho väčšina z nás bez rozmýšľania vyleje do drezu. Mútny vývar, ktorý zostáva v hrnci, však nie je len zvyšok – je to prekvapivo cenný elixír krásy. Práve on dokáže zmeniť suché a krepovité vlasy na jemné, hladké a lesklé pramene, ktoré sa ľahko rozčesávajú.

Žena s mokrými vlasmi si v kúpeľni nanáša prírodnú kúru po umytí vlasov.
Namiesto chemických produktov siahnite po tom, čo už máte doma – jednoduchý trik s vodou po cestovinách zanechá vlasy hebké ako hodváb.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Voda po cestovinách – poklad, ktorý končí v dreze

Voda po varení cestovín môže byť rovnako hodnotná ako samotné cestoviny. Obsahuje škrob a stopové množstvo minerálov, ktoré jej dodávajú jemne hustú textúru. V kuchyni ju možno využiť ako základ na zahustenie polievok či omáčok, pretože im dodá krémovú konzistenciu.

Len málo ľudí však vie, že jej účinky siahajú ďaleko za hranice kuchyne. V mnohých ázijských domácnostiach je známa aj ako lacná a prírodná alternatíva kondicionéru. Voda po cestovinách totiž dokáže vlasové vlákna obaliť tenkou vrstvou škrobu, ktorá im dodá lesk, hladkosť a pružnosť.

Prečo si ňou umývať vlasy?

Vďaka obsahu škrobu, bielkovín a malého množstva vitamínov skupiny B pôsobí voda po cestovinách ako jemná výživná kúra. Už po prvom použití môžete spozorovať, že:

Cenná rada: Nikdy nepoužívajte osolenú vodu – soľ totiž vlasy vysúša a narúša ich štruktúru. Rovnako sa vyhnite vode, ktorá obsahuje olej alebo prísady z omáčky.

Lyžica so špagetami nad hrncom s mútnou vodou po varení cestovín, ktorá je plná škrobu.
Práve táto nenápadná voda z varenia cestovín obsahuje škrob, ktorý dokáže vlasom dodať hebkosť a lesk.
Foto: shutterstock/NPDstock

Ako správne používať vodu po cestovinách na vlasy

  1. Uvarte cestoviny bez soli a oleja.
  2. Po uvarení zachyťte asi 1 šálku vody a nechajte ju úplne vychladnúť.
  3. Vlasy si umyte šetrným šampónom.
  4. Nalejte vodu po cestovinách na umyté vlasy a jemne vmasírujte do dĺžok.
  5. Nechajte pôsobiť 10 minút, potom dôkladne opláchnite čistou vodou.
  6. Nakoniec použite masku alebo kondicionér, ktorý uzamkne hydratáciu.

Ak budete tento rituál opakovať raz týždenne, vaše vlasy budú pôsobiť živšie, vyhladenejšie a menej sa lámať.

Oplatí sa vyskúšať

Mnohé blogerky a kaderníčky na sociálnych sieťach si túto metódu pochvaľujú. Napríklad autorka blondhaircare.com tvrdí, že oplachovanie vlasov vodou po cestovinách medzi šampónom a maskou zvyšuje účinok starostlivosti. Vlasy sú vraj „mäkké ako hodváb“ a pôsobia oveľa hustejšie.

Ak teda nabudúce varíte cestoviny, nechajte hrniec trochu dlhšie pri dreze. Mútny zvyšok, ktorý by ste inak vyliali, môže byť práve tým, čo vašim vlasom chýba.

Redakcia Slová Ženy