Mnohí ho vyhadzujú, lebo po dotyku zmodrie. Nevedia, o aký poklad prichádzajú
Mnohí hubári ho prehliadajú, iní rovno odhodia, keď jeho dužina po dotyku zosinie. A to je veľká škoda. Suchohríb hnedý, známy aj ako máselňák či gaštaniak, patrí k tým najlahodnejším a najspoľahlivejším jesenným hubám, ktoré les ponúka.

Foto: shutterstock/New Africa
Nenápadný poklad slovenských lesov
Tento pôvabný druh spoznáte ľahko: klobúk má od 4 do 15 centimetrov v priemere, najprv je pevne polguľovitý, neskôr sa zmení na vankúšovitý až plocho rozprestretý. Jeho farba pripomína gaštany alebo horkú čokoládu, no niekedy prechádza do plavohneda či dokonca čiernohneda. V mladosti má jemne plstnatý povrch, ktorý sa po daždi leskne – práve vtedy si ho menej skúsení hubári mýlia s nejedlými druhmi.
Rúrky pod klobúkom sú bledé až zelenkastožlté, pri poranení modrejú – to je typický znak, ktorý netreba zamieňať za znak jedovatosti. Táto modrosť nie je nebezpečná, naopak, odlišuje ho od iných druhov. Hlúbik býva bruchatý, neskôr valcovitý, so žltkastým podkladom a hnedastými vláknami. Dužina je biela, neskôr jemne žltkastá, pri reze môže krátko zmodrieť, no neskôr zhnedne.
Rarita, ktorá rastie takmer všade
Suchohríb hnedý (Imleria badia) rastie od júna až do konca novembra, najmä v ihličnatých a zmiešaných lesoch. Nájdete ho v machu, pri pňoch, na kúsku dreva, dokonca aj na šiškách. Je jednou z najrozšírenejších húb vôbec a radosťou pre tých, ktorí poznajú jej kvality.
Je spoľahlivý „sprievodca“ po daždi – objaví sa už po pár dňoch vlhka a jeho jemná, maslová chuť z neho robí dokonalú ingredienciu do omáčok, polievok či na opekanie.
Zdravý a výživný spojenec

Foto: shutterstock/Kostiantyn Kravchenko
Suchohríb hnedý nepatrí len do panvice, ale aj do zdravej kuchyne. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, draslík, fosfor a vitamíny skupiny B. Je tiež nízkokalorický a ľahko stráviteľný, ak sa dobre tepelne upraví.
Má antioxidačné účinky, chráni bunky pred oxidačným stresom a podporuje imunitu vďaka obsahu fenolových látok a polysacharidov. V starých herbároch sa spomína ako huba, ktorá „čistí krv a povzbudzuje chuť do jedla“.
Cenná rada: Ak suchohríby sušíte, robte to pomaly a pri nižšej teplote (do 50 °C). Zachovajú si tak jemnú vôňu a farbu, a pri varení uvoľnia svoju typickú orieškovú arómu.
Ako ho pripraviť, aby vynikol
Najlepšie vynikne na masle s cibuľkou, jemne osolený a podávaný s krajcom čerstvého chleba. No ak si ho chcete odložiť na zimu, dá sa sušiť, zamraziť alebo naložiť do octového nálevu. V sušenej forme krásne rozvonia kapustnicu či hubovú polievku.
Chuť suchohríba je jemná, oriešková a prirodzene sladkastá, takže sa skvelo kombinuje aj s krémovými jedlami, cestovinami alebo vajíčkami.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Dimpol
Suchohríb hnedý je dôkazom, že nie všetko, čo modrie, treba zahodiť. Práve naopak – tento „modrajúci“ máselňák je jedným z najchutnejších darov jesene, ktorý sa oplatí poznať a vážiť si. Nabudúce, keď ho v lese zbadáte, neprejdite okolo – dajte mu šancu a objavíte poklad, ktorý poznali už naši starí rodičia.
Redakcia Slová Ženy
