Máte v kuchyni zrelé, hnedasté banány? Premeňte ich na sladké lievance!
Banány, ktoré už začínajú hnednúť, nemusia skončiť v koši. Naopak – práve vtedy sú najlepšie na lahodné lievance. Sladké, mäkké a voňavé banánové lievance sú ideálnym spôsobom, ako zužitkovať ovocie, ktoré by inak skončilo zabudnuté v miske na stole.

Foto: shutterstock/nblx
Zrelé banány sú dokonalým základom pre raňajky, rýchlu desiatu aj sladký olovrant. A čo je najlepšie – nepotrebujete do nich pridať ani gram cukru. Samy o sebe dodajú cestu prirodzenú sladkosť a vláčnosť. Môžete ich doplniť ovocím, jogurtom, orieškami či lyžičkou medu.
Banánové lievance chutia výborne teplé priamo z panvice, no pokojne si ich môžete zabaliť aj do lunchboxu a vychutnať studené – ako zdravé jedlo do práce či školy.
Recept na banánové lievance, ktoré sa vždy podaria
Na tieto lievance potrebujete len pár surovín, ktoré máte doma:
- 2 zrelé banány
- 2 vajíčka
- 4–5 lyžíc hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- trochu oleja na vyprážanie
Postup:
Banány rozpučte vidličkou v miske. Pridajte múku, vajíčka a prášok do pečiva. Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Na panvici rozohrejte trochu oleja a pomocou lyžice vytvárajte malé placky. Smažte ich z oboch strán do zlatista.
Podávajte s obľúbenými prísadami – napríklad s lyžicou jogurtu, čerstvým ovocím alebo trochou javorového sirupu.

Foto: shutterstock/Moha El-Jaw
Jogurtové banánové lievance – ešte nadýchanejšie
Ak máte radi jemnejšie a ľahšie cesto, vyskúšajte banánové lievance s jogurtom. Pridajte do cesta dve lyžice bieleho jogurtu a trochu vanilky alebo štipku škorice. Jogurt im dodá jemnosť, vláčnosť a sviežu chuť – ideálne aj pre deti.
Z tej istej hmoty môžete pripraviť aj banánový koláč. Stačí ju vyliať do zapekacej formy a piecť v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút. Výsledkom bude voňavý a mäkký koláč, ktorý chutí ako kombinácia palaciniek a bábovky.
Nápady na podávanie: vylepšite ich podľa seba
Aj keď samotné lievance chutia výborne, môžete ich posunúť na vyššiu úroveň. Skúste tieto kombinácie:
- grécky jogurt + čerstvé ovocie (maliny, čučoriedky, jahody)
- arašidové maslo + plátky banánu
- javorový sirup alebo med
- kakao alebo kúsky čokolády priamo v ceste
- nasekané orechy alebo mandle navrchu
Cenná rada: Ak chcete, aby boli lievance dokonale nadýchané, nechajte cesto po premiešaní pár minút odstáť. Prášok do pečiva začne pôsobiť a lievance budú ešte jemnejšie.

Foto: shutterstock/denio109
Na záver
Banánové lievance sú dôkazom, že aj z prezretého ovocia môže vzniknúť niečo výnimočné. Sú lacné, rýchle a pripraviť ich zvládne aj ten, kto bežne nevarí. Navyše sú zdravšou alternatívou ku klasickým sladkým raňajkám. Nabudúce, keď uvidíte v miske hnedasté banány, už budete vedieť, čo s nimi.
Redakcia Slová Ženy
