Máte v kuchyni zrelé, hnedasté banány? Premeňte ich na sladké lievance!

Nadýchané banánové lievance s plátkami banánu, orechmi a medom na tanieri
Foto: shutterstock/nblx

Banány, ktoré už začínajú hnednúť, nemusia skončiť v koši. Naopak – práve vtedy sú najlepšie na lahodné lievance. Sladké, mäkké a voňavé banánové lievance sú ideálnym spôsobom, ako zužitkovať ovocie, ktoré by inak skončilo zabudnuté v miske na stole.

Nadýchané banánové lievance s plátkami banánu, orechmi a medom na tanieri
Mäkké a voňavé banánové lievance – ideálny spôsob, ako využiť prezreté banány a začať deň sladko, ale zdravo.
Foto: shutterstock/nblx

Zrelé banány sú dokonalým základom pre raňajky, rýchlu desiatu aj sladký olovrant. A čo je najlepšie – nepotrebujete do nich pridať ani gram cukru. Samy o sebe dodajú cestu prirodzenú sladkosť a vláčnosť. Môžete ich doplniť ovocím, jogurtom, orieškami či lyžičkou medu.

Banánové lievance chutia výborne teplé priamo z panvice, no pokojne si ich môžete zabaliť aj do lunchboxu a vychutnať studené – ako zdravé jedlo do práce či školy.

Recept na banánové lievance, ktoré sa vždy podaria

Na tieto lievance potrebujete len pár surovín, ktoré máte doma:

  • 2 zrelé banány
  • 2 vajíčka
  • 4–5 lyžíc hladkej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • trochu oleja na vyprážanie

Postup:
Banány rozpučte vidličkou v miske. Pridajte múku, vajíčka a prášok do pečiva. Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Na panvici rozohrejte trochu oleja a pomocou lyžice vytvárajte malé placky. Smažte ich z oboch strán do zlatista.

Podávajte s obľúbenými prísadami – napríklad s lyžicou jogurtu, čerstvým ovocím alebo trochou javorového sirupu.

Rozpučený banán v miske ako základ na prípravu domácej pleťovej masky.
Stačí vidlička, pár surovín a o chvíľu už kuchyňou rozvonia banány a vanilka.
Foto: shutterstock/Moha El-Jaw

Jogurtové banánové lievance – ešte nadýchanejšie

Ak máte radi jemnejšie a ľahšie cesto, vyskúšajte banánové lievance s jogurtom. Pridajte do cesta dve lyžice bieleho jogurtu a trochu vanilky alebo štipku škorice. Jogurt im dodá jemnosť, vláčnosť a sviežu chuť – ideálne aj pre deti.

Z tej istej hmoty môžete pripraviť aj banánový koláč. Stačí ju vyliať do zapekacej formy a piecť v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút. Výsledkom bude voňavý a mäkký koláč, ktorý chutí ako kombinácia palaciniek a bábovky.

Nápady na podávanie: vylepšite ich podľa seba

Aj keď samotné lievance chutia výborne, môžete ich posunúť na vyššiu úroveň. Skúste tieto kombinácie:

  • grécky jogurt + čerstvé ovocie (maliny, čučoriedky, jahody)
  • arašidové maslo + plátky banánu
  • javorový sirup alebo med
  • kakao alebo kúsky čokolády priamo v ceste
  • nasekané orechy alebo mandle navrchu

Cenná rada: Ak chcete, aby boli lievance dokonale nadýchané, nechajte cesto po premiešaní pár minút odstáť. Prášok do pečiva začne pôsobiť a lievance budú ešte jemnejšie.

Banánové lievance podávané s čerstvými jahodami, malinami, čučoriedkami a plátkami banánu na tanieri
Banánové lievance chutia výborne aj studené – s ovocím a kvapkou sirupu sú ideálnym dezertom na každý deň.
Foto: shutterstock/denio109

Na záver

Banánové lievance sú dôkazom, že aj z prezretého ovocia môže vzniknúť niečo výnimočné. Sú lacné, rýchle a pripraviť ich zvládne aj ten, kto bežne nevarí. Navyše sú zdravšou alternatívou ku klasickým sladkým raňajkám. Nabudúce, keď uvidíte v miske hnedasté banány, už budete vedieť, čo s nimi.

Redakcia Slová Ženy