Táto polievka je liekom na prechladnutie. Moja babička ju vždy varila pre celú rodinu
Jeseň je obdobím, keď sa prechladnutie a slabosť ozývajú častejšie než inokedy. Vtedy prichádza na rad starý rodinný recept – čarovná cesnaková polievka, ktorá pôsobí ako prírodné antibiotikum. Moja babička ju varila zakaždým, keď niekto v rodine začal pokašliavať. Dnes ju varím ja – a zázračne zaberá.

Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva
Polievka, ktorá lieči. Poctivá, výživná a prevoňaná cesnakom
Polievka nemusí byť len teplý obed – môže byť aj prírodný liek. Presne tak je to v prípade tejto tradičnej cesnakovej polievky, ktorá sa v našej rodine dedí po generácie. Keď sa niekto začal cítiť zle, babička bez váhania postavila na sporák veľký hrniec a rozvoniavajúci vývar v okamihu naplnil celý dom.
Cesnaková polievka je známa svojimi protizápalovými, antivírusovými a antibakteriálnymi účinkami. Vďaka látke zvanéj alicín pôsobí ako prírodné antibiotikum, ktoré pomáha telu bojovať s infekciou a zároveň posilňuje imunitu.
Prečo práve cesnak?
Ako naznačuje samotný názov, základom tejto polievky je cesnak – zelenina, ktorú právom radíme medzi „superpotraviny“. Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C, železo, zinok, mangán a sírne zlúčeniny, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu.
A práve tieto sírové zlúčeniny (predovšetkým alicín) mu dávajú nielen typickú vôňu, ale aj silu, ktorá pôsobí ako štít proti vírusom a baktériám.

Foto: shutterstock/MaraZe
Domáci recept na cesnakovú polievku proti prechladnutiu
Táto polievka by nemala chýbať v jesennom jedálničku. Zasýti, prehreje celé telo a pomôže prekonať prvé príznaky nachladnutia. Mimochodom, podobná cesnaková polievka je obľúbená aj v českej kuchyni, kde ju podávajú s grilovanou šunkou a chrumkavými krutónmi.
Ingrediencie:
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo kurací)
- 1 hlávka cesnaku
- 1 cibuľa
- 200 g šunky
- 200 g tvrdého syra
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie, majoránka podľa chuti
- grilované krutóny na podávanie

Foto: shutterstock/Stepanek Photography
Postup:
- Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme 4 pretlačené strúčiky cesnaku a krátko orestujeme, aby zavoňali.
- Zalejeme vývarom, pridáme ďalšie 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ a korenie.
- Pridáme na kúsky nakrájanú šunku a chvíľku povaríme.
- Polievku môžeme nechať tak, ako je, alebo ju zľahka rozmixovať na krém.
- Nakoniec pridáme nastrúhaný syr a podávame s čerstvými krutónmi.
Cenná rada: Ak chcete, aby mala polievka silnejší liečivý účinok, pridajte do nej až po uvarení jeden čerstvo pretlačený strúčik cesnaku – surový cesnak si zachová viac účinných látok.
Čo si z toho vziať
Staré recepty našich babičiek majú čosi do seba. Cesnaková polievka nie je len chutná, ale aj terapeutická – zahreje, zasýti, posilní imunitu a pomôže telu zbaviť sa vírusov. A keď sa varí s láskou, zaberie ešte rýchlejšie.
Redakcia Slová Ženy
