Tieto huby bývajú najmenej červivé. Skúsený hubár prezradil, kde ich hľadať
Sezóna húb je v plnom prúde a lesy rozvoniavajú jesennou vôňou machu a lístia. Nie všetky huby sú však rovnako odolné – niektoré dokážu „vydržať“ nájazd červíkov lepšie než iné. Ak hľadáš druh, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj zriedkavo červivý, existuje jedna istá voľba, ktorú hubári milujú už roky – kozák dubový (Leccinum aurantiacum).

Foto: shutterstock/Piotr Swat
Kozák dubový – radosť každého hubára
Kozák dubový patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie druhy húb v našich lesoch. Ľahko ho spoznáš podľa hnedooranžového až medeného klobúka, ktorý z diaľky žiari medzi lístím. Mladé plodnice majú klobúky polguľovité, neskôr sa rozvinú do tvaru vankúša s priemerom až 20 centimetrov.
Jeho hlúbik je vysoký, pevný a biely, pokrytý drobnými tmavšími šupinkami, ktoré pripomínajú srsť kozla – práve odtiaľ pochádza aj jeho meno. Pod klobúkom nájdeš jemné rúrky smotanovej farby, ktoré vekom jemne sivastnú. Dužina je biela, po narezaní mení farbu na červenohrdzavú až sivomodrú – ide o typickú vlastnosť tohto druhu.
A čo je pre začiatočníkov potešujúce – kozák dubový nemá žiadnych jedovatých dvojníkov, takže sa ho nemusíš báť zbierať.
Kde kozáka dubového hľadať?

Foto: shutterstock/koanma
Kozák dubový žije v symbióze s listnatými stromami, najčastejšie s dubmi, brezami a osikami. Objavíš ho najmä v miešaných alebo listnatých lesoch, na okrajoch húštin, lúkach či pri poliach, kde rastú mladé duby alebo osiky.
Skúsení hubári radia vyraziť po daždi, keď je zem vlhká a teploty mierne. Prvé kozáky sa objavujú už v júni a rastú až do konca októbra.
A keď nájdeš jedného, rozhliadni sa – často sa ich pod jedným stromom ukrýva hneď celá rodina.
Prečo sú kozáky dubové menej červivé?

Foto: shutterstock/Liubomyr Tryhubyshyn
Na rozdiel od iných obľúbených druhov, ako sú dubáky či suchohríby, kozák dubový má tuhší hlúbik a hustejšiu dužinu. Práve táto pevná štruktúra spôsobuje, že ho larvy hmyzu napádajú omnoho menej.
Ak chceš mať istotu, že si prinesieš domov len zdravé kúsky, zbieraj mladé, pevné plodnice. Ich klobúk je ešte zatvorený alebo polguľovitý, čo znamená, že sa doň ešte nestihli dostať červy. Pred vložením do košíka je dobré prekrojiť hlúbik – zdravý kozák má čistú, pevnú dužinu bez tmavých škvŕn.
Chutný, zdravý a vďačný druh
Kozák dubový je nielen odolný, ale aj veľmi chutný a výživný. Je ideálny do polievok, omáčok či na sušenie. Pri tepelnej úprave si zachováva svoju vôňu a príjemne orieškovú chuť. Mnohí hubári ho volajú aj „potešiteľ“, pretože nález tak krásnej a zdravej huby vždy zlepší náladu – obzvlášť, keď sa les tvári, že v ňom „nič nerastie“.
Takže ak sa ti nabudúce nechce vracať z lesa s prázdnym košíkom, skús hľadať pod dubmi a osikami. Možno tam na teba čaká práve tvoj prvý kozák tejto sezóny.

Foto: shutterstock/lara-sh
Redakcia Slová Ženy
