Našli ju len šťastlivci. Táto huba je svätým grálom hubárov a nasýti celú rodinu

Vatovec obrovský na zelenej lúke počas jesene.
Foto: shutterstock/Oksana_Schmidt

Každý hubár má svoj vysnívaný úlovok – niektorí túžia po hríboch, iní po rýdzikoch. Ale len málokto mal šťastie nájsť túto obriu krásku. Vatovec obrovský (Calvatia gigantea) totiž vyrastie priamo na lúke a jediný exemplár dokáže nasýtiť celú rodinu.

Vatovec obrovský na zelenej lúke počas jesene.
Vatovec obrovský – huba, ktorú nemožno prehliadnuť. Na lúkach sa objavuje ako biela guľa veľká ako futbalová lopta.
Foto: shutterstock/Oksana_Schmidt

Vatovec obrovský – najväčšia huba v našich končinách

Vatovec obrovský, známy aj ako iba vatovec, patrí do čeľade pýchavkovitých (Lycoperdaceae). Na prvý pohľad si ho s inou hubou len ťažko pomýlite – jeho guľovitý tvar a snehobiela farba pôsobia ako obrovská lopta zabudnutá na lúke.

Dorastá do priemeru 10 až 60 centimetrov, pričom niektoré exempláre dosahujú aj niekoľko kilogramov. Najväčšie zdokumentované kusy vážili vyše 20 kilogramov – teda viac než väčšina trojročných detí!

Cenná rada: Vatovec je najlepší, keď je ešte mladý a biely vo vnútri. Staršie plodnice začnú žltnúť a plniť sa výtrusmi – tie už nie sú vhodné na konzumáciu.

Kedy sa objavuje vatovec obrovský a kde ho hľadať

Vatovec obrovský rastúci na lúke pri okraji lesa medzi trávou a spadnutým lístím.
Vatovec obrovský sa najčastejšie objavuje na lúkach a pri lesoch – jeho biele guľovité plodnice svietia už z diaľky.
Foto: shutterstock/Heiko Kueverling

Na rozdiel od väčšiny húb vatovec nevyhľadáva husté lesy. Objavuje sa na lúkach, okrajoch lesov a v parkoch, kde má dostatok slnka. Rád rastie v blízkosti briez a vysokej trávy, kde sa môže ľahko skryť pred zrakmi menej pozorných hubárov.

Jeho sezóna trvá od júla do októbra, no ak mu praje počasie, môže sa objaviť aj neskôr na jeseň. Po dažďoch sa na otvorených plochách objavujú snehobiele gule – a ak ich uvidíte, je veľká šanca, že ide práve o vatovec.

Cenná rada: Ak si nie ste istí, hneď ho rozkrojte. Ak je vnútro čisté biele a kompaktné, huba je ideálna na jedenie.

Chuť ako šampiňón, ale v kráľovskej veľkosti

Mladý vatovec má jemnú, syrovitú dužinu a chuťou pripomína šampiňón. Preto sa v kuchyni používa veľmi podobne. Stačí ho nakrájať na plátky, obaliť v múke, vajíčku a strúhanke a usmažiť na masle – vznikne „hubový rezeň“, ktorý konkuruje legendárnej bedli vysokej (Macrolepiota procera).

Ako pripraviť vatovec obrovský

Krájanie vatovca obrovského na drevenej doske pred tepelnou úpravou.
Plátky vatovca obrovského pripomínajú štruktúrou syr – stačí ich obaliť a usmažiť ako klasické rezne.
Foto: shutterstock/Milos Ruzicka
  1. Očistite ho a odstráňte vonkajšiu šupku.
  2. Nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
  3. Obaľte v vajíčku a strúhanke (prípadne pridajte aj trochu múky).
  4. Osolte, okoreňte a smažte na masle do zlatista.

Výsledok? Chrumkavé, voňavé rezne s jemnou hubovou chuťou, ktoré zasýtia celú rodinu.

Okrem vyprážania môžete vatovec použiť aj do polievok, omáčok alebo ho vysušiť a uskladniť na zimu. Výborne sa hodí aj ako plnka do pirohov či cestovín.

Čo si z toho vziať

Hotové jedlo z vatovca obrovského so smotanovou hubovou omáčkou podávané na tanieri.
Z vatovca obrovského sa dá pripraviť elegantné jedlo – chrumkavé plátky s jemnou hubovou omáčkou pre celú rodinu.
Foto: shutterstock/Edvard Mizsei

Ak raz natrafíte na vatovec obrovský, zapamätáte si to do konca života. Je to huba, ktorú netreba zbierať do košíka – často sa doň ani nezmestí. A hoci je na prvý pohľad nezvyčajná, v kuchyni sa správa ako klasická šampiňónová huba – jemná, voňavá a výnimočne chutná.

Vatovec obrovský je dôkazom, že aj obyčajná lúka môže ukrývať poklad hodný kráľovskej večere.

Redakcia Slová Ženy.