Rozbíja tukové usadeniny a posilňuje srdce. Toto ovocie stojí za to jesť denne
Granátové jablko je jedným z najzdravších plodov sveta, no u nás stále nedoceňovaným. Pravidelná konzumácia dokáže vyčistiť cievy, podporiť srdce a posilniť imunitu. A čo je najlepšie – kúpite ho v bežnom obchode.

Foto: shutterstock/New Africa
Granátové jablko – ovocie s históriou a mýtom
Granátové jablko pochádza z teplých oblastí Blízkeho východu a Indie, no dnes sa pestuje aj v Stredomorí. Už v starovekom Egypte či Mezopotámii ho považovali za „rajské ovocie“. Okrúhly plod s červenou šupkou skrýva vo svojom vnútri stovky drobných, rubínovo sfarbených zrniek, ktoré sú nielen krásne, ale aj výnimočne zdravé.
Čo robí granátové jablko takým výnimočným?

Foto: shutterstock/Ahmet Misirligul
Granátové jablko je nabité antioxidantmi, predovšetkým unikátnou látkou punikalagín, ktorá chráni cievy pred poškodením voľnými radikálmi. Dokáže udržiavať správnu hladinu cholesterolu a zabraňuje tomu, aby sa tukové usadeniny prilepili na steny tepien. U ľudí, ktorí granát konzumujú pravidelne, sa často pozoruje vyššia hladina „dobrého“ HDL cholesterolu, nižší krvný tlak a celkové zníženie zápalov v tele.
Granátové jablko ako pomocník proti civilizačným chorobám
Srdcovo-cievne ochorenia patria k najčastejším príčinám úmrtí. Ateroskleróza, infarkt, mŕtvica či vysoký tlak – to všetko sú diagnózy, ktorým sa dá predchádzať správnou životosprávou. A práve granátové jablko je jedným z ovocí, ktoré pri pravidelnej konzumácii dokáže pôsobiť ako prevencia.
Výskum publikovaný v časopise Atherosclerosis ukázal, že pitie čerstvej šťavy z granátu spomaľuje vznik aterosklerotických zmien a dokonca pomáha odbúravať už vzniknuté usadeniny. Okrem toho rozširuje cievy, zlepšuje prietok krvi a uľahčuje prácu srdca.
Koľko granátového jablka denne pre zdravie?

Foto: shutterstock/ORLIO
Na to, aby sa účinky prejavili, postačí približne 200 gramov zrniek denne – teda jedno priemerné granátové jablko. Ak dávate prednosť šťave, voľte čistú, lisovanú za studena, bez pridaného cukru, a vypite 150–200 ml denne.
Okrem podpory srdca dodá granát aj cenné vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B, ktoré posilnia imunitu a zvýšia vitalitu.
Ako ho využiť v kuchyni?
Granátové jablko je univerzálne. Hodí sa do sladkých aj slaných jedál – či už do ovsených kaší, jogurtov, šalátov, koláčov alebo k mäsu a rybám. Najjednoduchší spôsob, ako získať zrnká, je prekrojiť ovocie ostrým nožom a jemne ich vydolovať lyžicou alebo rukou.

Foto: shutterstock/Nadiya Senko
Čo si z toho vziať
Granátové jablko je ovocie, ktoré stojí za to zaradiť do jedálnička každý deň. Nielenže osvieži svojou sladkokyslou chuťou, ale hlavne – chráni srdce, čistí cievy a spomaľuje starnutie organizmu.
Redakcia Slová Ženy
