Rozbíja tukové usadeniny a posilňuje srdce. Toto ovocie stojí za to jesť denne

Celé granátové jablko a rozkrojený plod s červenými zrnkami
Foto: shutterstock/New Africa

Granátové jablko je jedným z najzdravších plodov sveta, no u nás stále nedoceňovaným. Pravidelná konzumácia dokáže vyčistiť cievy, podporiť srdce a posilniť imunitu. A čo je najlepšie – kúpite ho v bežnom obchode.

Celé granátové jablko a rozkrojený plod s červenými zrnkami
Granátové jablko ukrýva v každom zrniečku silu antioxidantov a podporu pre zdravé cievy.
Foto: shutterstock/New Africa

Granátové jablko – ovocie s históriou a mýtom

Granátové jablko pochádza z teplých oblastí Blízkeho východu a Indie, no dnes sa pestuje aj v Stredomorí. Už v starovekom Egypte či Mezopotámii ho považovali za „rajské ovocie“. Okrúhly plod s červenou šupkou skrýva vo svojom vnútri stovky drobných, rubínovo sfarbených zrniek, ktoré sú nielen krásne, ale aj výnimočne zdravé.

Čo robí granátové jablko takým výnimočným?

Pohár čerstvo lisovanej šťavy z granátového jablka
Pravidelné pitie šťavy z granátu zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko srdcových chorôb.
Foto: shutterstock/Ahmet Misirligul

Granátové jablko je nabité antioxidantmi, predovšetkým unikátnou látkou punikalagín, ktorá chráni cievy pred poškodením voľnými radikálmi. Dokáže udržiavať správnu hladinu cholesterolu a zabraňuje tomu, aby sa tukové usadeniny prilepili na steny tepien. U ľudí, ktorí granát konzumujú pravidelne, sa často pozoruje vyššia hladina „dobrého“ HDL cholesterolu, nižší krvný tlak a celkové zníženie zápalov v tele.

Granátové jablko ako pomocník proti civilizačným chorobám

Srdcovo-cievne ochorenia patria k najčastejším príčinám úmrtí. Ateroskleróza, infarkt, mŕtvica či vysoký tlak – to všetko sú diagnózy, ktorým sa dá predchádzať správnou životosprávou. A práve granátové jablko je jedným z ovocí, ktoré pri pravidelnej konzumácii dokáže pôsobiť ako prevencia.

Výskum publikovaný v časopise Atherosclerosis ukázal, že pitie čerstvej šťavy z granátu spomaľuje vznik aterosklerotických zmien a dokonca pomáha odbúravať už vzniknuté usadeniny. Okrem toho rozširuje cievy, zlepšuje prietok krvi a uľahčuje prácu srdca.

Koľko granátového jablka denne pre zdravie?

Celé granátové jablko a rozkrojený plod s červenými zrnkami
Pre zdravie úplne stačí 200 gramov zrniek granátového jablka denne. Túto dávku nájdete v jednom bežnom plode.
Foto: shutterstock/ORLIO

Na to, aby sa účinky prejavili, postačí približne 200 gramov zrniek denne – teda jedno priemerné granátové jablko. Ak dávate prednosť šťave, voľte čistú, lisovanú za studena, bez pridaného cukru, a vypite 150–200 ml denne.

Okrem podpory srdca dodá granát aj cenné vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B, ktoré posilnia imunitu a zvýšia vitalitu.

Ako ho využiť v kuchyni?

Granátové jablko je univerzálne. Hodí sa do sladkých aj slaných jedál – či už do ovsených kaší, jogurtov, šalátov, koláčov alebo k mäsu a rybám. Najjednoduchší spôsob, ako získať zrnká, je prekrojiť ovocie ostrým nožom a jemne ich vydolovať lyžicou alebo rukou.

Farebný šalát z kiwi, banánu, hrozna, hurmikaki, granátového jablka a chia semienok v bielej miske s lyžičkou.
Kombinácia kiwi, banánu, hrozna, hurmikaki a granátového jablka vytvára lahodný šalát plný vitamínov a energie.
Foto: shutterstock/Nadiya Senko

Čo si z toho vziať

Granátové jablko je ovocie, ktoré stojí za to zaradiť do jedálnička každý deň. Nielenže osvieži svojou sladkokyslou chuťou, ale hlavne – chráni srdce, čistí cievy a spomaľuje starnutie organizmu.

Redakcia Slová Ženy