Nalial som ho do škvariek a výsledok bol perfektný. Chuť bola zamatová a farba biela ako smotana
Zlatisté, voňavé a chrumkavé – škvarky sú tým doplnkom, ktorý dokáže úplne zmeniť chuť tradičných jedál. Na prvý pohľad sa zdajú jednoduché, no ich príprava má svoje tajomstvá. Jedným z nich je pridať trochu mlieka – vďaka nemu budú škvarky chrumkavejšie a sadlo krásne biele.

Foto: shutterstock/grafvision
Tajomstvo poctivých škvarkov
Pamätám si, ako ma teta učila pripravovať škvarky. Vždy zdôrazňovala, že netreba sa ponáhľať, ale mať trpezlivosť a používať malý plameň. A práve od nej som počula trik s mliekom: keď ho pridáte na konci, sadlo po stuhnutí získa bielu, zamatovú farbu a škvarky budú extra chrumkavé.
Z čoho robiť škvarky?
Základom je kvalitná slanina – čerstvá, vychladená a bez prebytočného mäsa. Dá sa použiť aj bôčik, vtedy budú škvarky viac mäsité a výraznejšie, ideálne napríklad do kapusty alebo na zemiaky. Čím lepší základ, tým lepšia výsledná chuť.
Potrebujeme
- 500 g slaniny (alebo bôčika)
- 50 ml mlieka
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky majoránu (voliteľné)
Ako pripraviť škvarky, ktoré sa vydaria vždy?

Foto: shutterstock/maewshooter
Príprava škvarkov sa môže zdať banálna, no rozhoduje teplota. Príliš vysoký plameň ich spáli a zhorknú, príliš nízky zasa urobí škvarky gumové. Najlepšie je smažiť pomaly na strednom alebo malom ohni.
Postup:
- Slaninu alebo bôčik nakrájajte na malé kocky – čím menšie, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa vypečú.
- Vložte kúsky na studenú panvicu s hrubým dnom, zapnite mierny oheň a nechajte tuk pomaly uvoľňovať.
- Občas premiešajte, aby sa škvarky neprichytili a piekli rovnomerne.
- Keď sú zlatisté, prilejte mlieko – dodá sadlu bielu farbu a škvarkom chrumkavosť.
- Zľahka osoľte, prípadne pridajte štipku majoránu.
- Dosmažte do zlatista, ale dajte pozor, aby sa nepripálili.
- Hotové škvarky preložte na sitko alebo papierový obrúsok, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Jana Krizova
Škvarky nie sú len obyčajný doplnok – ak ich pripravíte s trpezlivosťou a vyskúšate trik s mliekom, odmenou vám budú chrumkavé kúsky a snehobiele sadlo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Či už ich pridáte k pirohom, haluškám, na zemiaky alebo do kapusty, vždy dodajú jedlu tú pravú domácu chuť.
Redakcia Slová Ženy
