Nalial som ho do škvariek a výsledok bol perfektný. Chuť bola zamatová a farba biela ako smotana

Miska plná zlatistých domácich škvarkov pripravených na podávanie
Foto: shutterstock/grafvision

Zlatisté, voňavé a chrumkavé – škvarky sú tým doplnkom, ktorý dokáže úplne zmeniť chuť tradičných jedál. Na prvý pohľad sa zdajú jednoduché, no ich príprava má svoje tajomstvá. Jedným z nich je pridať trochu mlieka – vďaka nemu budú škvarky chrumkavejšie a sadlo krásne biele.

Miska plná zlatistých domácich škvarkov pripravených na podávanie
Škvarky pripravené podľa starého triku chutia lepšie a sadlo má krásne bielu farbu.
Foto: shutterstock/grafvision

Tajomstvo poctivých škvarkov

Pamätám si, ako ma teta učila pripravovať škvarky. Vždy zdôrazňovala, že netreba sa ponáhľať, ale mať trpezlivosť a používať malý plameň. A práve od nej som počula trik s mliekom: keď ho pridáte na konci, sadlo po stuhnutí získa bielu, zamatovú farbu a škvarky budú extra chrumkavé.

Z čoho robiť škvarky?

Základom je kvalitná slanina – čerstvá, vychladená a bez prebytočného mäsa. Dá sa použiť aj bôčik, vtedy budú škvarky viac mäsité a výraznejšie, ideálne napríklad do kapusty alebo na zemiaky. Čím lepší základ, tým lepšia výsledná chuť.

Potrebujeme

  • 500 g slaniny (alebo bôčika)
  • 50 ml mlieka
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky majoránu (voliteľné)

Ako pripraviť škvarky, ktoré sa vydaria vždy?

Škvarky počas vyprážania na panvici s bublajúcim tukom
Keď sú škvarky zlatisté, pridajte mlieko – dodá sadlu bielu farbu a škvarkom chrumkavosť.
Foto: shutterstock/maewshooter

Príprava škvarkov sa môže zdať banálna, no rozhoduje teplota. Príliš vysoký plameň ich spáli a zhorknú, príliš nízky zasa urobí škvarky gumové. Najlepšie je smažiť pomaly na strednom alebo malom ohni.

Postup:

  1. Slaninu alebo bôčik nakrájajte na malé kocky – čím menšie, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa vypečú.
  2. Vložte kúsky na studenú panvicu s hrubým dnom, zapnite mierny oheň a nechajte tuk pomaly uvoľňovať.
  3. Občas premiešajte, aby sa škvarky neprichytili a piekli rovnomerne.
  4. Keď sú zlatisté, prilejte mlieko – dodá sadlu bielu farbu a škvarkom chrumkavosť.
  5. Zľahka osoľte, prípadne pridajte štipku majoránu.
  6. Dosmažte do zlatista, ale dajte pozor, aby sa nepripálili.
  7. Hotové škvarky preložte na sitko alebo papierový obrúsok, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Čo si z toho vziať

Domáce škvarky a biele sadlo v pohári podávané s chlebom a petržlenom
Tajomstvo dokonalých škvarkov spočíva v trpezlivosti a malom ohni – mlieko ich chuť ešte podčiarkne.
Foto: shutterstock/Jana Krizova

Škvarky nie sú len obyčajný doplnok – ak ich pripravíte s trpezlivosťou a vyskúšate trik s mliekom, odmenou vám budú chrumkavé kúsky a snehobiele sadlo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Či už ich pridáte k pirohom, haluškám, na zemiaky alebo do kapusty, vždy dodajú jedlu tú pravú domácu chuť.

Redakcia Slová Ženy