Nadýchaný krém na torty bez masla: jednoduchý recept, ktorý vždy vyjde

Šľahanie smotany mixérom v kuchynskej mise
Foto: shutterstock/New Africa

Každý dobrý koláč či torta stojí a padá na kréme. Musí byť ľahký, stabilný a nie príliš sladký. Tento recept si podmanil domácich cukrárov, pretože neobsahuje maslo ani žiadne práškové fixy – a napriek tomu je dokonale nadýchaný a drží tvar. Tajomstvo je v správnej príprave jednej kľúčovej suroviny.

Šľahanie smotany mixérom v kuchynskej mise
Tajomstvo úspechu je poriadne vychladená smotana a dôkladné vyšľahanie.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo je tento krém výnimočný?

Nie každý krém sa hodí na torty a zdobenie dezertov. Niektoré sú príliš sladké, iné nestabilné a stekajú po stranách korpusu. Tento recept spája to najlepšie – je jemný, ľahký, ale zároveň dostatočne hustý, aby sa krásne držal na svojom mieste.

Najdôležitejším krokom je správna príprava smotany. Miska aj smotana musia byť poriadne vychladené, inak sa krém nikdy dobre nevyšľahá. Skúsené gazdinky to vedia, no pre začiatočníkov je to často zásadná chyba. Keď to dodržíte, zvyšok práce za vás urobí mixér.

Recept na nadýchaný krém bez masla

Ingrediencie:

  • 350 ml vychladenej smotany na šľahanie (30 %)
  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica vanilkového cukru

Postup:
Do vychladenej misy nalejte smotanu a na vysokých otáčkach ju vyšľahajte do tuha. Znížte rýchlosť a postupne po lyžiciach pridávajte mascarpone. Potom dosypte oba cukry a ešte krátko premiešajte, aby sa všetko spojilo do hladkého, pevného krému.

Takto pripravenú masu môžete ihneď použiť na zdobenie koláčov, plnenie toriet alebo iných dezertov.

Zdobenie koláčikov nadýchaným krémom cukrárskym vreckom
Nadýchaný krém sa dá použiť aj na efektné zdobenie malých dezertov a toriet.
Foto: shutterstock/Svitlana Hulko

Ako krém obmeniť podľa chuti

Tento základný krém je univerzálny. Ak chcete väčšiu pestrosť, jednoducho ho rozdeľte na časti a pridajte rôzne príchute: lyžicu kakaa pre čokoládový variant, citrónovú kôru pre sviežosť alebo lyžicu džemu, ktorý dodá ovocný akcent.

Ak sa bojíte, že krém stratí tvar, môžete použiť stužovač do šľahačky, no v praxi to zvyčajne vôbec nie je potrebné. Tento recept funguje spoľahlivo aj bez neho.

Čo si z toho vziať

Domáci koláč s nadýchaným krémom a ovocnou vrstvou
Finálny výsledok – jemný koláč s nadýchaným krémom, ktorý chutí aj vyzerá dokonale.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Namiesto ťažkých maslových krémov siahnite po ľahšej a sviežej verzii. Stačia štyri jednoduché ingrediencie, dobré vychladenie smotany a mixér. Výsledkom je nadýchaná, jemná a chutná náplň, ktorá urobí z každého domáceho dezertu lahôdku.

Redakcia Slová Ženy