Sušené huby vám plesnivejú? Toto je najčastejšia chyba pri skladovaní

Sklenené poháre plné sušených húb uložené na drevenom stole pri stene.
Foto: shutterstock/Totokzww

Sušené huby sú pýchou každej domácnosti – voňavý poklad, ktorý pripomína jesenné prechádzky lesom a dodáva jedlám jedinečnú chuť. No nie vždy vydržia tak dlho, ako by sme si priali. Ak sa vám už niekedy stalo, že sa po pár týždňoch objavila na hubách pleseň, problém nemusí byť v ich kvalite, ale v chybe, ktorú robíte pri sušení či skladovaní.

Sklenené poháre plné sušených húb uložené na drevenom stole pri stene.
Takto správne uskladnené sušené huby vydržia dlhé mesiace bez toho, aby stratili chuť či vôňu.
Foto: shutterstock/Totokzww

Prečo huby plesnivejú?

Najväčším nepriateľom sušených húb je vlhkosť. Aj keď sa vám zdá, že huby sú suché, často v nich zostane ukrytá zvyšková voda. Keď ich vložíte do uzavretého pohára alebo nádoby, vlhko sa stane ideálnym prostredím pre vznik plesní. Celá vaša práca – zbieranie, krájanie, sušenie – tak môže prísť navnivoč.

Najčastejšia chyba pri sušení

Najhoršie, čo môžete urobiť, je odložiť huby do nádoby bez toho, aby ste sa presvedčili, že sú úplne suché. Stačí jeden nedosušený kúsok a v priebehu pár dní znehodnotí celý obsah. Pomôcť si môžete jednoduchým trikom – k hubám vložte pár zrniek ryže, ktoré prirodzene pohlcujú vlhkosť a chránia pred plesňou.

Ako huby správne sušiť?

Elektrická sušička potravín so sušenými hubami vo vnútri priehľadných poschodí.
Moderný dehydrátor je najistejší spôsob, ako usušiť huby rovnomerne a bez rizika plesne.
Foto: shutterstock/July Prokopiv

Možností je viac, no nie všetky sú rovnako spoľahlivé. Najlepšie výsledky prináša sušička na huby (dehydrátor), pretože udržuje stabilnú teplotu a rovnomerný prúd vzduchu. Druhou možnosťou je rúra s teplovzdušným režimom nastavená na 40–50 °C, s mierne pootvorenými dvierkami, aby vlhkosť mohla unikať. Tradičné metódy, ako sušenie na šnúrke pri radiátore alebo na slnku, sú síce romantické, no často vedú k nerovnomernému vysušeniu a väčšiemu riziku kazenia.

Ako huby skladovať, aby vydržali?

Kľúčom k úspechu je suché a tmavé miesto. Najlepšie sú sklenené zaváraninové poháre alebo kovové dózy, ktoré sa dajú pevne uzavrieť. Huby uchovávajte mimo dosahu priameho svetla, vlhkosti a hmyzu. Pri správnom skladovaní vydržia voňavé a chutné až do ďalšej hubárskej sezóny.

Cenná rada: Ak máte pochybnosti, či sú huby dostatočne vysušené, vložte ich ešte na pár hodín do sušičky alebo rúry. Lepšie mierne presušené, než riskovať plesnivý zásobník.

Čo si z toho vziať

Sušené huby navlečené na šnúrke položené na zelenej kockovanej utierke.
Tradičný spôsob sušenia húb na šnúrke je jednoduchý a účinný, no treba dbať na to, aby huby úplne preschli a neplesniveli.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Ak chcete, aby vaše sušené huby vydržali dlhé mesiace bez plesne, musíte ich nielen dôkladne vysušiť, ale aj správne uskladniť. Pamätajte, že aj najmenšia chyba môže znehodnotiť celú úrodu. Vďaka overeným trikom si však môžete vychutnávať chuť lesa po celý rok.

Redakcia Slová Ženy