Čierne ríbezle podporia srdce aj imunitu. Teraz je čas pripraviť si z nich domácu šťavu

Pohár čiernej ríbezľovej šťavy na drevenom lopári, obklopený čerstvými bobuľami a zelenými listami.
Foto: shutterstock/HandmadePictures

14.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/HandmadePictures).

Čierne ríbezle patria medzi najzdravšie bobule, no často na ne zabúdame. Sú plné vitamínu C, antioxidantov a minerálov, ktoré chránia srdce, podporujú črevá a posilňujú imunitu. Najlepší spôsob, ako ich využiť naplno, je pripraviť si z nich domácu šťavu, ktorá vydrží celý rok.

Pohár čiernej ríbezľovej šťavy na drevenom lopári, obklopený čerstvými bobuľami a zelenými listami.
Čerstvo pripravená šťava z čiernych ríbezlí je skutočnou vitamínovou bombou, ktorú sa oplatí mať v špajzi.
Foto: shutterstock/HandmadePictures

Prečo zaradiť čierne ríbezle do jedálnička

Tieto nenápadné bobule majú takmer štyrikrát viac vitamínu C než citrón. Okrem toho obsahujú vitamíny A, E, K a celú skupinu vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu antokyanov a flavonoidov chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia.

Ríbezle sú bohaté aj na draslík, ktorý podporuje činnosť svalov, nervov a reguluje krvný tlak. Nechýba im ani vláknina, ktorá pomáha udržiavať zdravé trávenie a vyrovnanú hladinu cukru v krvi.

Šťava z čiernych ríbezlí – koncentrovaná sila pre telo

Pravidelné pitie domácej šťavy z čiernych ríbezlí má viacero zdravotných benefitov:

  • posilňuje imunitu a chráni pred sezónnymi ochoreniami,
  • znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a podporuje zdravie srdca,
  • pôsobí močopudne, čím odstraňuje prebytočné tekutiny a znižuje opuchy,
  • zmierňuje zápaly v tele a chráni oči,
  • podporuje činnosť čriev a správne trávenie.

Vďaka výraznej chuti a aróme je šťava ideálna aj do čaju počas zimy, na ochutenie ovsených kaší alebo ako sladká poleva na palacinky.

Ako pripraviť domácu šťavu z čiernych ríbezlí

Čerstvé čierne ríbezle s listami na drevenom stole, posypané kvapkami vody.
Najlepšia šťava vzniká zo sladkých a šťavnatých bobúľ čiernych ríbezlí, ktoré sú práve v sezóne.
Foto: shutterstock/Pawelotto

Na liter šťavy budete potrebovať:

  • 1 kg čiernych ríbezlí,
  • 200 – 300 g cukru (podľa chuti),
  • 200 ml vody.

Postup:

  1. Ríbezle umyte a odstráňte stopky.
  2. Vložte ich do hrnca s vodou a krátko povarte, kým pustia šťavu.
  3. Preceďte cez jemné sito alebo gázu.
  4. Tekutinu znovu priveďte k varu, pridajte cukor a miešajte, kým sa rozpustí.
  5. Horúcu šťavu nalejte do čistých, sterilizovaných fliaš, pevne uzavrite viečkom a na pár minút otočte hore dnom, aby sa viečka zatiahli.

Takto pripravená šťava vám v špajzi vydrží aj niekoľko mesiacov.

Využite sezónu naplno

Sezóna čiernych ríbezlí netrvá dlho, preto je ideálne pripraviť si zásoby práve teraz. Domáca šťava je nielen zdravšia než kupované nápoje, ale aj plná chuti, ktorú v obchode nenájdete.

Ak chcete posilniť imunitu, podporiť srdce a zlepšiť trávenie, čierne ríbezle by vo vašej kuchyni rozhodne nemali chýbať.

Alt text: Džbán a fľaša domácej šťavy z čiernych ríbezlí s čerstvými bobuľami v košíku na rustikálnom drevenom stole.
Domáca šťava z čiernych ríbezlí je nielen lahodná, ale aj plná vitamínov a antioxidantov.
Foto: shutterstock/Melica

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zamilujete si ho, keď dozrie. Slovenské superovocie chráni srdce a čistí telo
– Tieto potraviny chránia mozog pred starnutím. Seniori by ich mali jesť pravidelne

Redakcia Slová Ženy