Krémové tekvicové halušky v hubovej omáčke: Jesenný hit na tanieri
Jeseň je obdobím vôní, farieb a chutí, ktoré nás spájajú s domovom. Tekvica a huby sú jej symbolmi – a keď sa spoja v jednom recepte, vznikne jedlo, ktoré je nielen sýte, ale aj dokonale krémové a hrejivé. Tekvicové halušky s hubovou omáčkou sú presne tým receptom, ktorý poteší žalúdok aj dušu.

Foto: shutterstock/OlgaBombologna
Na tanieri sa stretáva sladkastá jemnosť tekvice s intenzívnou arómou lesných húb. Výsledok? Jesenná harmónia chutí, ktorá vás prenesie rovno do srdca lesa.
Tekvica a huby: chuťová dvojica, ktorá nikdy nesklame
Tekvica je krémová, ľahko sladkastá a výživná. Huby zas prinášajú zemitú vôňu a hutnú chuť, ktorá celému jedlu dodáva hĺbku. V kombinácii so slaninkou a jemným mascarpone vytvárajú pokrm, ktorý chutí rovnako dobre počas rýchlej večere aj slávnostného víkendu.
Ingrediencie pre halušky plné chuti a voňavú hubovú omáčku
Na halušky:
• 350 g tekvice (ak je veľmi suchá, nechajte si trochu vody)
• 150 g hladkej pšeničnej múky
• 1 vajce
• štipka soli a čierne korenie
Na hubovú omáčku:
• 1 PL oleja
• 2–3 plátky údenej slaniny alebo pancetty
• hrsť sušených húb (vopred namočených)
• 5–6 čerstvých šampiňónov
• soľ a čierne korenie
• 2 lyžice mascarpone alebo smotanového syra
Jednoduchý postup, vďaka ktorému sa vám podarí jesenný obed ako z reštaurácie
Halušky
1. Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky a uvarte domäkka v mierne osolenej vode. Ak pustí priveľa vody, časť z nej zlejte.
2. Rozmixujte na pyré, pridajte múku, soľ a korenie a miešajte na miernom plameni, aby sa cesto spojilo. Potom odstavte.
3. Do mierne vychladnutej hmoty vmiešajte vajce a vypracujte hladké cesto. Odložte ho na chvíľu bokom.
4. Z cesta formujte malé halušky a varte ich v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Omáčka
1. Na panvici opražte slaninu.
2. Pridajte namočené huby a nakrájané šampiňóny, restujte, kým nezačnú voňať.
3. Ochuťte soľou a čiernym korením, pridajte mascarpone a premiešajte do krémovej omáčky.
Spojenie
Halušky premiešajte s omáčkou a podávajte ešte horúce, posypané bylinkami alebo čerstvo mletým korením.
O autorke receptu
Recept na tieto tekvicové halušky pochádza od Ewy Szczesnej, poľskej tvorkyne, ktorá má na TikToku viac než 1,3 milióna sledovateľov. Vďaka svojim jednoduchým a chutným receptom si získala obrovskú popularitu a inšpiruje ľudí v celej strednej Európe k domácemu vareniu.
Prečo si tento recept zamilujete

Foto: TikTok/ewa.masterchef
Tieto halušky sú jemné, nadýchané a výnimočne chutné. Tekvica im dodáva hebkosť, huby zase chuť jesenného lesa. Navyše ide o recept, ktorý sa dá pripraviť za menej než hodinu, a tak si luxus sezónnej kuchyne môžete dopriať aj počas bežného dňa. Je to jedlo, ktoré sa okamžite stane obľúbencom rodiny – či už ako hlavný chod, alebo ako netradičný prívarok k mäsu.
Redakcia Slová Ženy
