Krémové tekvicové halušky v hubovej omáčke: Jesenný hit na tanieri

Krémové tekvicové halušky s hubovou omáčkou podávané v miske na jesenný obed.
Foto: shutterstock/OlgaBombologna

Jeseň je obdobím vôní, farieb a chutí, ktoré nás spájajú s domovom. Tekvica a huby sú jej symbolmi – a keď sa spoja v jednom recepte, vznikne jedlo, ktoré je nielen sýte, ale aj dokonale krémové a hrejivé. Tekvicové halušky s hubovou omáčkou sú presne tým receptom, ktorý poteší žalúdok aj dušu.

Krémové tekvicové halušky s hubovou omáčkou podávané v miske na jesenný obed.
Krémová omáčka s hubami a jemné tekvicové halušky tvoria dokonalú kombináciu na sychravé dni.
Foto: shutterstock/OlgaBombologna

Na tanieri sa stretáva sladkastá jemnosť tekvice s intenzívnou arómou lesných húb. Výsledok? Jesenná harmónia chutí, ktorá vás prenesie rovno do srdca lesa.

Tekvica a huby: chuťová dvojica, ktorá nikdy nesklame

Tekvica je krémová, ľahko sladkastá a výživná. Huby zas prinášajú zemitú vôňu a hutnú chuť, ktorá celému jedlu dodáva hĺbku. V kombinácii so slaninkou a jemným mascarpone vytvárajú pokrm, ktorý chutí rovnako dobre počas rýchlej večere aj slávnostného víkendu.

Ingrediencie pre halušky plné chuti a voňavú hubovú omáčku

Na halušky:
• 350 g tekvice (ak je veľmi suchá, nechajte si trochu vody)
• 150 g hladkej pšeničnej múky
• 1 vajce
• štipka soli a čierne korenie

Na hubovú omáčku:
• 1 PL oleja
• 2–3 plátky údenej slaniny alebo pancetty
• hrsť sušených húb (vopred namočených)
• 5–6 čerstvých šampiňónov
• soľ a čierne korenie
• 2 lyžice mascarpone alebo smotanového syra

Jednoduchý postup, vďaka ktorému sa vám podarí jesenný obed ako z reštaurácie

@ewa.masterchef

Najbardziej kremowe kluseczki z dyni w sosie grzybowym. Składniki: 350 g dyni( jeśli jest bardzo sucha zostawcie z odrobiną wody) 150 g mąki pszennej sól pieprz 1 jajko. Sos grzybowy: olej, boczek, grzyby suszone, wcześniej namoczone, kilka pieczarek , sól i pieprz 2 łyżki mascarpone lub serka śmietankowego. #dynia #kluski #gnocchi #kopytka #sosgrzybowy #jesien #obiad #kolacja #przepis #jedzenie #kuchniapolska #ewaszczesna #kuchniawłoska

♬ My Heart Goes (La Di Da) – Becky Hill & Topic

Halušky
1. Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky a uvarte domäkka v mierne osolenej vode. Ak pustí priveľa vody, časť z nej zlejte.
2. Rozmixujte na pyré, pridajte múku, soľ a korenie a miešajte na miernom plameni, aby sa cesto spojilo. Potom odstavte.
3. Do mierne vychladnutej hmoty vmiešajte vajce a vypracujte hladké cesto. Odložte ho na chvíľu bokom.
4. Z cesta formujte malé halušky a varte ich v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.

Omáčka
1. Na panvici opražte slaninu.
2. Pridajte namočené huby a nakrájané šampiňóny, restujte, kým nezačnú voňať.
3. Ochuťte soľou a čiernym korením, pridajte mascarpone a premiešajte do krémovej omáčky.

Spojenie

Halušky premiešajte s omáčkou a podávajte ešte horúce, posypané bylinkami alebo čerstvo mletým korením.

O autorke receptu

Recept na tieto tekvicové halušky pochádza od Ewy Szczesnej, poľskej tvorkyne, ktorá má na TikToku viac než 1,3 milióna sledovateľov. Vďaka svojim jednoduchým a chutným receptom si získala obrovskú popularitu a inšpiruje ľudí v celej strednej Európe k domácemu vareniu.

Prečo si tento recept zamilujete

Tekvicové halušky v krémovej hubovej omáčke podávané na tanieri.
Jedlo je sýte, krémové a tak chutné, že sa k nemu budete radi vracať.
Foto: TikTok/ewa.masterchef

Tieto halušky sú jemné, nadýchané a výnimočne chutné. Tekvica im dodáva hebkosť, huby zase chuť jesenného lesa. Navyše ide o recept, ktorý sa dá pripraviť za menej než hodinu, a tak si luxus sezónnej kuchyne môžete dopriať aj počas bežného dňa. Je to jedlo, ktoré sa okamžite stane obľúbencom rodiny – či už ako hlavný chod, alebo ako netradičný prívarok k mäsu.

Redakcia Slová Ženy