Pikantné udon rezance s bravčovým: Hotové za 30 minút a chutnejšie než donáška

Pikantné udon rezance s bravčovým mäsom, zeleninou a sezamom v miske
Foto: shutterstock/allstars

Šťavnaté bravčové mäso, chrumkavá kapusta a udon rezance nasiaknuté pikantnou omáčkou. Tento recept pobláznil internet – videlo ho už vyše 1,1 milióna ľudí. A niet sa čo čudovať: stir-fry udon s bravčovým je hotový za pol hodiny, chutí lepšie než donáška a doma si ho pripravíte bez námahy.

Pikantné udon rezance s bravčovým mäsom, zeleninou a sezamom v miske
Šťavnaté bravčové, chrumkavá zelenina a udon nasiaknuté omáčkou – jedlo, ktoré si zamilujete na prvé sústo.
Foto: shutterstock/allstars

Prečo si zamilujete udon rezance s bravčovým

Na rozdiel od ryžových rezancov sú udon hrubšie, pružné a perfektne sajú omáčku. Keď sa k nim pridá jemné bravčové mäso a chrumkavá kapusta, výsledkom je sýte a chuťovo vyvážené jedlo, ktoré zvládnete pripraviť aj počas pracovného večera.

Ingrediencie na bravčový stir-fry udon (3 porcie):
• 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
• 1 jarná cibuľka (biela časť oddelená od zelenej, nakrájaná na kúsky)
• 4 malé šalotky (cca ⅓ šálky)
• 3 červené čili papričky (z jednej odstráňte semienka)
• 250 g bravčovej panenky, nakrájanej na tenké pásiky
• 240 g kapusty (cca 4 šálky)
• 3 balenia udon rezancov

Omáčka:
• 1 PL sójovej omáčky
• 1 a ½ PL tmavej sójovej omáčky
• 2 PL ustricovej omáčky
• 1 ČL cukru
• 1 ČL sezamového oleja
• ¼ šálky kuracieho vývaru (alebo vody)

Postup prípravy krok za krokom

1. Pripravte si zeleninu a mäso. Cesnak a šalotku nakrájajte na jemno. Čili zbavte semien (ak chcete menej pálivé) a nakrájajte na kolieska. Kapustu nakrájajte na dlhšie pásiky, bravčovú panenku zbavte blán a nakrájajte na tenké prúžky.
2. Udon rezance. V rýchlovarnej kanvici uveďte vodu do varu. Nalejte ju do misy a vložte udon rezance v blokoch. Nechajte ich minútku postáť a jemne premiešajte paličkami, aby sa uvoľnili. Rezance sceďte a prepláchnite studenou vodou.
3. Omáčka. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, tmavú sójovú omáčku, ustricovú omáčku, cukor a sezamový olej.
4. Restovanie základu. Rozohrejte wok alebo väčšiu panvicu s olejom na silnom ohni. Pridajte cesnak a bielu časť jarnej cibuľky, miešajte do uvoňania. Následne pridajte šalotky a nasekané čili a miešajte, kým nezmäknú.
5. Bravčové mäso a kapusta. Vložte bravčové mäso, osoľte a miešajte, kým sa zatiahne. Potom ho rozprestrite a nechajte v jeho šťave asi 1 minútu. Pridajte kapustu a restujte, kým začne vädnúť.
6. Spojenie chutí. Do woku pridajte uvoľnené udon rezance, prelejte pripravenou omáčkou a premiešajte. Zalejte kuracím vývarom (alebo vodou) a miešajte 2–3 minúty, aby sa chute prepojili.
7. Dokončenie. Na záver vmiešajte zelenú časť jarnej cibuľky a hneď podávajte.

Tip redakcie: ako si udon spraviť ešte šťavnatejšie

Ak neznesiete veľa pálivého, použite len jednu čili papričku alebo ju vynechajte. Naopak, ak milujete štipľavé chute, nechajte semienka a pridajte aj kvapku čili oleja. A ak chcete, aby rezance boli poriadne šťavnaté a nasiaknuté omáčkou, pripravte si trojnásobnú dávku omáčky oproti receptu. Každý kúsok rezancov aj mäsa sa tak krásne obalí a jedlo bude pôsobiť sýto a luxusne – ako z dobrej ázijskej reštaurácie.

Prečo tento udon recept funguje?

Tento recept je výnimočný vďaka tomu, že je rýchly a jednoduchý – celé jedlo máte hotové za približne 30 minút, takže je ideálny aj na pracovný večer, keď nemáte čas stáť dlho pri sporáku. Chuť je dokonale vyvážená: šťavnaté bravčové mäso, kombinácia sójovej a ustricovej omáčky a jemne pikantné čili vytvárajú harmóniu, ktorá zasýti a zároveň poteší chuťové poháriky.

Veľkým plusom je aj flexibilita receptu. Ak nemáte po ruke bravčové mäso alebo chcete vyskúšať inú verziu, pokojne siahnite po kuracine, krevetách či tofu. Vďaka tomu si môžete jedlo prispôsobiť presne podľa vlastnej chuti alebo toho, čo máte doma v chladničke.

Nie je divu, že tento recept mal vyše 1,1 milióna videní. Raz ho ochutnáte a donáška vám nebude chýbať.

Redakcia Slová Ženy