Zabudnite na avokádový toast. Známa modelka radí, že sardinky sú novým superjedlom

Sardinkový toast s citrónom, olivami a bylinkami ako zdravé raňajky
Foto: shutterstock/Sea Wave

8.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Avokádo sa stalo symbolom moderných raňajok – no dnes je drahé, nedozreté a často bez chuti. Modelka Valeria Lipovetsky, 34-ročná mama troch synov a hviezda sociálnych sietí, na to má jednoduchú odpoveď: namiesto avokáda siahla po sardinkách. A nie je to len lacnejšia, ale aj zdravšia voľba.

Sardinkový toast s citrónom, olivami a bylinkami ako zdravé raňajky
Jednoduchý sardinkový toast je plný bielkovín, omega-3 mastných kyselín a chuti Stredomoria.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Sardinkový toast – lacný, výživný a chutný

„Prečo dať tri doláre za avokádo, keď za polovicu kúpim sardinky, ktoré sa ani nepokazia?“ pýta sa Valeria v jednom zo svojich videí. Jej recept je jednoduchý:

kváskový chlieb bez lepku,
– tenká vrstva medu a horčice,
– údené sardinky v olivovom oleji,
– navrch dve vajíčka na mäkko.

@valeria.lipovetsky

Avocado toast is out- sardines toast is in

♬ original sound – valerialipovetsky

Prečo sú sardinky tak zdravé?

Sardinky patria medzi najzdravšie ryby na svete, hoci sú často neprávom prehliadané. Sú skutočnou potravinou pre srdce a mozog, pretože obsahujú množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko infarktu a podporujú pamäť. Zároveň posilňujú kosti a zuby, keďže sa konzumujú celé aj s kosťami a poskytujú tak vápnik a vitamín D. Veľkým plusom je aj to, že sú bezpečné pre každého – vďaka nízkemu obsahu ortuti sa odporúčajú aj deťom či tehotným ženám. A napokon, sardinky predstavujú aj výživu za pár drobných: dodajú plnohodnotné bielkoviny, ktoré zasýtia rovnako ako mäso, no stoja len zlomok jeho ceny.

Tip: Stačí ich jesť dvakrát do týždňa a nahradia drahé výživové doplnky či „superpotraviny“ z exotiky.

Rýchla obmena: vaječný šalát s cottage cheesom

Ak nemá chuť na rybu, Valeria siaha po druhom obľúbenom recepte – vaječnom šaláte. Je hotový za pár minút a plný bielkovín.

Ingrediencie:
– 3 uvarené vajcia,
zelená cibuľka,
cottage cheese,
– čerstvý kôpor,
– soľ, čierne korenie,
– dijonská horčica.

Stačí nasekať, premiešať a natrieť na chlieb alebo zjesť samotné. Cottage cheese dodá bielkoviny a vápnik, zelená cibuľka vitamín C a kôpor uľahčí trávenie.

Tajomstvo mladistvého vzhľadu

Valeria Lipovetsky vyzerá tak mladistvo, že si ju ľudia mýlia so sestrou vlastných detí. Sama tvrdí, že kľúčom je disciplína a každodenné voľby. Namiesto drahých „superfood“ trendov stavia na obyčajné sardinky či vajcia – potraviny, ktoré sú lacné, zdravé a dostupné každému.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Najzdravšie ryby z konzervy? Odborníčky jasne hovoria: tieto dve vedú
– Šalát Victoria’s Secret modelky Vity Sidorkiny: hruška, orechy a parmezán v hlavnej úlohe

Redakcia Slová Ženy.