Tekvicová polievka, ktorú milujú deti: Recept od influencerky a mamy známej zdravými nápadmi

Krémová tekvicová polievka podávaná v miske so semienkami a smotanou
Foto: shutterstock/Julie208

7.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Julie208).

Tekvicová polievka je jesennou klasikou, no známa influencerka Sarah’s Day ukazuje, ako ju pripraviť tak, aby chutila aj tým najmenším. Jej recept je jednoduchý, krémový a dá sa pripraviť v dvoch verziách – s mliekom alebo úplne bez neho.

Krémová tekvicová polievka podávaná v miske so semienkami a smotanou
Tekvicová polievka je jemná, krémová a deti ju milujú – pripravíte ju jednoducho doma.
Foto: shutterstock/Julie208

Sarah’s Day je austrálska fitness youtuberka, influencerka a mama dvoch synov. Preslávila sa zdravými receptami, cvičením a otvoreným prístupom k materstvu. Na TikToku sa podelila o rodinný recept na tekvicovú polievku, ktorý zdedila po svojej mame – a jej deti ju vraj doslova zbožňujú.

Čo budete potrebovať

• 2 strúčiky cesnaku (nadrobno)
• 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
• 4 plátky slaniny (voliteľné, nakrájané na kúsky)
• 1 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru
• ½ maslovej tekvice (nakrájanej na kocky)
• 1 biely zemiak (nakrájaný na kocky)
• 1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
• ½ ČL kurkumy
• 2 ČL kari korenia
• soľ a čierne korenie podľa chuti
• 6 šálok (cca 1,5 l) kuracieho vývaru alebo kvalitný bio bujón rozpustený v horúcej vode
• 1 plechovka kokosovej smotany (250 ml) alebo 200 ml klasickej smotany na varenie či mlieka

Na podávanie: pažítka a chrumkavý chlieb (ideálne kváskový).

Postup krok za krokom

@sarahs.day

Dairy free pumpkin soup that my 4 and 1.5 year old LOVE! ~ 2 garic cloves (minced) ~ 1 brown onion (finely diced) ~ bacon (around 4 rashers diced) ~ half butternut pumpkin (cut into cubes) ~ 1 white potato (cut into cubes) ~ 1 carrot (sliced) ~ 1/2 tsp turmeric powder ~ 2 tsp curry powder ~ generous crack of salt and pepper ~ 6 cups chicken stock ~ 1 can (around 250ml) coconut cream ~ top with chives and serve with toasted sourdough #healthyrecipe #healthykidsfood #healthytoddlerfood #dairyfree #whatieatinaday

♬ original sound – Sarah’s Day

1. Opečte základ – v hrnci na troche oleja osmažte cibuľu, cesnak a prípadne aj slaninu. Sarah hovorí, že slanina dodá polievke krásnu hĺbku, ale ak chcete ľahšiu verziu, môžete ju vynechať. Pridajte aj lyžičku nastrúhaného zázvoru.
2. Pridajte zeleninu – vložte nakrájanú tekvicu, zemiak a mrkvu. Dochutíme soľou, korením, kurkumou a kari.
3. Varíme – zalejte vývarom alebo pripraveným bujónom a varte asi 20 – 25 minút, kým zelenina nezmäkne.
4. Mixujeme – ponorným mixérom polievku rozmixujte do hladka. Ak máte menej času, nechajte ju trochu „rustikálnu“.
5. Krémová bodka – na záver pridajte kokosovú smotanu pre bezmliečnu verziu, alebo klasickú smotanu či mlieko pre tradičný variant. Premiešajte a krátko povarte.

Zdravotné benefity tekvicovej polievky

Táto polievka nie je len chutná, ale aj mimoriadne prospešná pre zdravie. Tekvica je bohatá na betakarotén, ktorý podporuje zdravý zrak, imunitu a krásnu pleť. Mrkva dodáva vlákninu, vitamín A a cenné antioxidanty. Zázvor a kurkuma pôsobia protizápalovo, uľahčujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Kurací vývar alebo kvalitný bio bujón obohacuje polievku o minerály, podporuje obranyschopnosť a prehlbuje jej chuť. Kokosová alebo klasická smotana prináša energiu a zdravé tuky, vďaka čomu zostane polievka sýta a výživná.

Ako podávať

Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou pažítkou, s kúskom kváskového chleba či hriankou. Je ideálna na rodinnú večeru počas sychravých jesenných dní.

Prečo si ju deti zamilujú? Táto polievka má jemnú a krémovú chuť – tekvica so zemiakom vytvoria lahodný základ, ktorý neprebije ani korenie. Je tiež ľahko stráviteľná, pretože neobsahuje ťažké ingrediencie, no napriek tomu zostáva dostatočne sýta. Navyše je flexibilná – môžete ju pripraviť s mliekom aj bez neho, podľa potrieb celej rodiny.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Šalát Victoria’s Secret modelky Vity Sidorkiny: hruška, orechy a parmezán v hlavnej úlohe
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite

Redakcia Slová Ženy