Stále nevieme, kam vyhadzovať obaly z mäsa. Niektorí z nás sa stále mýlia

Plastová tácka od mäsa so zvyškami šťavy pripravená na vyhodenie
Foto: redakcia

7.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: redakcia).

Triedený odpad je už pre väčšinu domácností samozrejmosťou. Napriek tomu existujú kategórie, ktoré vedia poriadne zmiasť – a medzi ne patria aj obaly z mäsa a údenín. Nesprávne vyhodenie môže spôsobiť, že celé množstvo triedeného odpadu skončí ako nevyužiteľné.

Plastová tácka od mäsa so zvyškami šťavy pripravená na vyhodenie
Mastné plastové obaly od mäsa recykláciu komplikujú – najčastejšie patria do zmesového odpadu.
Foto: redakcia

Prečo sú obaly z mäsa problémom

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že plastová tácka či papierový obal z mäsa patrí do triedeného odpadu. Realita je však zložitejšia. Tieto obaly bývajú často mastné, nasiaknuté šťavou alebo obsahujú zvyšky potravín. Takýto odpad narúša proces recyklácie a môže spôsobiť, že celá várka plastov alebo papiera bude vyradená.

Práve preto sú obaly po mäse jednou z najčastejších chýb pri triedení. Ľudia ich nesprávne hádžu do plastu alebo papiera, hoci väčšina z nich patrí do zmesového odpadu.

Plastové tácky – len ak sú čisté

Niektoré plastové obaly po šunke či saláme je možné recyklovať. Platí však prísna podmienka: musia byť úplne prázdne a čisté. Ak sa vám podarí obal vypláchnuť a odstrániť mastnotu, môžete ho vyhodiť do kontajnera na plasty a kovy.

V praxi to však býva zriedkavé – mastnota a zvyšky sa ťažko odstraňujú. Preto väčšina takýchto obalov končí správne v koši na zmiešaný odpad.

Papierové obaly a mastné fólie

Papier nasiaknutý tukom či krvou z mäsa je nerecyklovateľný. Hoci vyzerá ako klasický papier, v skutočnosti patrí do zmiešaného odpadu. Rovnako tak plastové fólie s potlačou alebo viacvrstvové obaly, ktoré kombinujú viaceré materiály.

Čo s polystyrénovými táckami

Polystyrénové obaly patria medzi tie najproblematickejšie. Ich recyklácia je náročná a ak sú znečistené, už vôbec nie je možná. Preto by ste ich mali vždy vyhadzovať do zmesového odpadu.

Výnimkou môžu byť úplne čisté tácky, no tie sú pri mäse takmer nereálne.

Malá zmena s veľkým efektom

Smetiaky na triedený odpad – žltý na plasty, modrý na papier a čierny na komunálny odpad.
Ak si nie ste istí, vždy je bezpečnejšie zvoliť čierny kontajner na zmesový odpad.
Foto: shutterstock/Oksana_Slepko

Správne vyhadzovanie obalov z mäsa sa môže zdať ako detail, no v skutočnosti ide o dôležitý krok k zlepšeniu recyklácie. Ak si nie ste istí, vždy je bezpečnejšie zvoliť zmiešaný odpad. Tým predídete tomu, že sa znehodnotí celý kontajner triedeného odpadu.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kam vyhodiť alobal? Väčšina ľudí robí chybu a ani o tom nevie
– Kam vyhodiť papierový pohár na kávu? Rozmyslite si to dvakrát. Mnohí na to zabúdajú

Redakcia Slová Ženy