Jogurtové muffiny s malinami a prekvapením. Nadýchané a tak chutné, že budete chcieť tancovať
5.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Končí leto, dni sú kratšie a človek má občas chuť na malú sladkosť, ktorá rozveselí aj upršané popoludnie. A keď sa spojí jemná nadýchanosť jogurtového cesta s malinami a kúskami bielej čokolády, vznikne dezert, ktorý vás dostane už po prvom súste. Tieto muffiny sú jednoduché, rýchle a tak dobré, že ich budete piecť znova a znova.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Najlepší spôsob, ako si spríjemniť koniec leta
Koniec prázdnin a návrat do školy môžu priniesť trochu melanchólie. No jeseň má aj svoju sladkú stránku – sezónne ovocie. Maliny sú teraz na vrchole svojej chuti: šťavnaté, jemne kyslasté a voňavé. Namiesto klasického džemu či sirupu ich môžete využiť na niečo výnimočné – jogurtové muffiny s malinami a bielou čokoládou.
Výsledok? Nadýchané, ale pritom vláčne cesto, ktoré doslova tancuje na jazyku. Maliny dodajú ľahkosť a sviežosť, biela čokoláda sladký kontrast.
Jogurtové muffiny s malinami a bielou čokoládou – suroviny
Na približne 12 muffinov budete potrebovať:
- 3/4 pohára bieleho jogurtu
- 2 vajíčka
- 1/4 pohára kryštálového cukru
- 1 lyžicu vanilkového cukru
- 1 pohár polohrubej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
- cca 20 g roztopeného masla
- 200 g čerstvých malín
- 1 tabuľku bielej čokolády
Ako pripraviť muffiny krok za krokom

Foto: shutterstock/Melanie_J
- Všetky suroviny vyberte z chladničky aspoň pol hodiny pred pečením – jogurt a vajíčka by mali mať izbovú teplotu.
- Maslo si roztopte a rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).
- V miske vyšľahajte vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
- Pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, jogurt a roztopené maslo. Jemne premiešajte stierkou – len do spojenia surovín.
- Do cesta pridajte očistené maliny a bielu čokoládu nakrájanú na menšie kúsky.
- Cesto rozdeľte do formy na muffiny vystlanej papierovými košíčkami – približne do 3/4 výšky.
- Pečte asi 20 minút, kým muffiny nezískajú zlatistý odtieň.
Po vychladnutí ich môžete posypať práškovým cukrom, poliať bielou čokoládou alebo pripraviť jemný vanilkový krém.
Malý trik pre dokonalý výsledok

Foto: shutterstock/matunka
Ak chcete, aby boli muffiny extra nadýchané, miešajte cesto čo najmenej – len do spojenia ingrediencií. Práve vďaka tomu zostane vláčne a krásne narastie.
A nezabudnite – muffiny chutia najlepšie ešte mierne teplé, keď sa kúsky čokolády jemne topia a miešajú so sladkokyslou šťavou z malín.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Slivkový koláč: najlepší recept, ktorý si zamiluje aj vaša svokra
– Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Recept na kysnutý jahodový koláč s maslovou posýpkou
Redakcia Slová Ženy
