Nevarte ryžu vo vode hneď. Tento trik jej dodá nečakanú chuť

Miska s nadýchanou bielou ryžou pripravenou na servírovanie
Foto: shutterstock/Romix Image

4.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Romix Image).

Ryža sa zdá ako ten najjednoduchší prílohový základ – dať do hrnca, pridať vodu a variť. Ale skúste malú zmenu a uvidíte, že z obyčajnej ryže sa stane hviezda na tanieri.

Miska s nadýchanou bielou ryžou pripravenou na servírovanie
Takto vyzerá ryža, keď ju pripravíte správne – nadýchaná a jemne sypká.
Foto: shutterstock/Romix Image

Ryža nemusí byť nudná príloha

Ryža je jedno z najstarších a najrozšírenejších obilnín na svete. Nájdeme ju v kuchyniach od Ázie až po Európu a hodí sa takmer ku všetkému – k mäsu, rybám, zelenine aj morským plodom. Mnohí ju však berú len ako doplnok. Pravda je taká, že správne pripravená ryža vie byť taká chutná a aromatická, že získa miesto hlavnej hviezdy jedla.

Jednoduchý trik od kuchárky Amandy Blum

Praženie ryže na panvici pred varením pre intenzívnejšiu chuť
Amanda Blum radí: ak ryžu krátko opražíte na panvici, získa orieškový nádych a uvarí sa rýchlejšie.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Kulinárska expertka Amanda Blum zo simplyrecipes.com odporúča trik, ktorý mení chuť ryže takmer zázračne. Namiesto toho, aby ste ju hneď varili vo vode, doprajte jej krátky pobyt na panvici. Stačí, keď na lyžici kokosového oleja opražíte zrnká do jemne zlatista. Takáto ryža dostane jemný orieškový nádych, krajšiu farbu a – čo je prekvapujúce – uvarí sa rýchlejšie, až o päť minút.

Ako správne uvariť ryžu, aby nebola lepkavá

Preplachovanie ryže pod tečúcou vodou pred varením
Oplachovanie zŕn studenou vodou pomáha zbaviť sa škrobu a zaručí, že ryža nebude lepiť.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Chcete, aby ryža ostala sypká a oddelená? Tu sú základné pravidlá:

  • Pred varením ju prepláchnite studenou vodou. Zbavíte sa tak prebytočného škrobu, ktorý spôsobuje lepenie.
  • Dodržujte správny pomer vody. Pre bielu ryžu je ideálne 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže. Pri hnedej ryži treba počítať s 2,5 šálky.
  • Nemiešajte počas varenia. Každé premiešanie uvoľňuje ďalší škrob a zvyšuje riziko lepkavosti.
  • Doprajte ryži oddych. Po uvarení nechajte hrniec 5–10 minút zakrytý, aby sa chute ustálili a zrnká “dospeli”.

Malá zmena, veľký rozdiel

Tanier s ryžou, hovädzím mäsom a brokolicou ozdobený koriandrom
Správne pripravená ryža premení aj obyčajné jedlo s mäsom a zeleninou na lahodnú kombináciu.
Foto: shutterstock/

Stačí teda pridať pár minút navyše na opraženie a vaša ryža získa nový rozmer. Odteraz to nebude len príloha, ale aromatický a plnohodnotný doplnok, ktorý pozdvihne každé jedlo.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Všetci sa čudujú, čo pridávam do vývaru. Tajný trik, vďaka ktorému je vždy číry a chutný
– Pamätajte na to, než vložíte vývar do chladničky. Toto robí väčšina z nás zle

Redakcia Slová Ženy.