Vyskúšala som nemecký sauerbraten a rodina nechce už nič iné. Recept priamo z Nemecka
3.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sergii Koval)
Nemecký sauerbraten – rýnska pečienka na kyslo, ktorá potrebuje čas, ale výsledok stojí za to. Mäso je šťavnaté, krehké a s výraznou arómou, ktorú si hneď zamilujete.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Čo je vlastne sauerbraten?
Ak sa povie klasická nemecká kuchyňa, väčšina si predstaví klobásky alebo pivo. Ale práve sauerbraten, čiže „rýnska pečienka na kyslo“, patrí medzi najväčšie špeciality. Tajomstvo receptu spočíva v dlhom marinovaní hovädzieho mäsa v octovo-vínnej zmesi s koreninami.
Výsledok? Mäso je tak jemné, že sa rozpadá pod vidličkou, a chuť má nezameniteľný, jemne kyslastý tón.
Optimálne suroviny, ktoré budete potrebovať

Foto: shutterstock/Torychemistry
- 1,5 kg hovädzieho mäsa (najlepšie zo stehna)
- 2 lyžice masla
- ½ fľaše červeného vína
- lyžica cukru
Na marinádu:

Foto: shutterstock/M. Schuppich
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 2 bobkové listy
- 4 guľôčky borievky
- 2 klinčeky
- niekoľko zrniek čierneho korenia
- lyžička soli
- 250 ml octu (10 %)
- 500 ml vody
Ako pripraviť dokonalý sauerbraten krok za krokom
- Pripravte marinádu – cibuľu nakrájajte na plátky, zeleninu na väčšie kusy. V hrnci zmiešajte ocot s vodou, pridajte zeleninu, soľ, cukor a koreniny. Krátko povarte.
- Mäso naložte – do väčšej nádoby vložte hovädzie a zalejte horúcou marinádou. Mäso musí byť úplne ponorené. Vložte na 3 dni do chladničky.
- Osmažte a pečte – po marinovaní mäso osušte, opečte na masle a pridajte zeleninu z nálevu. Prilejte víno, nechajte odpariť a všetko preložte do pekáča.
- Dusenie a pečenie – pečte približne 3 hodiny, občas otočte a podlievajte zvyšnou marinádou.
- Finalizujte chuť – ak je omáčka príliš kyslá, zjemnite ju trochou cukru.

Foto: shutterstock/M. Volk
S čím podávať sauerbraten?
Tradične sa tento recept servíruje s:
- knedličky,
- varenými či pečenými zemiakmi,
- čerstvou kapustovou alebo uhorkovou šalátovou prílohou.
U nás doma mal obrovský úspech – dokonca aj moja mama, ktorá preferuje klasickú slovenskú kuchyňu, si vypýtala recept.
Praktická rada na záver

Foto: shutterstock/Sham Clicks
Sauerbraten nie je jedlo, ktoré urobíte za hodinku. Vyžaduje si trpezlivosť, ale odmení vás mimoriadnou chuťou. Ak ho raz vyskúšate, na klasické pečené mäso tak ľahko nezaspomínate.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Miso polievka recept: Rýchla japonská polievka, ktorá pomáha pri vysokom tlaku
– Škótske vajcia: recept, ktorý zasýti lepšie než rezeň
Redakcia Slová Ženy
