Vyskúšala som nemecký sauerbraten a rodina nechce už nič iné. Recept priamo z Nemecka

Tradičný nemecký sauerbraten s omáčkou, červenou kapustou a domácimi knedľami na tanieri
Foto: shutterstock/Sergii Koval

3.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sergii Koval)

Nemecký sauerbraten – rýnska  pečienka na kyslo, ktorá potrebuje čas, ale výsledok stojí za to. Mäso je šťavnaté, krehké a s výraznou arómou, ktorú si hneď zamilujete.

Tradičný nemecký sauerbraten s omáčkou, červenou kapustou a domácimi knedľami na tanieri
Nemecký sauerbraten podávaný s červenou kapustou a knedľami – kombinácia, ktorá očarí každého pri nedeľnom obede.
Foto: shutterstock/Sergii Koval

Čo je vlastne sauerbraten?

Ak sa povie klasická nemecká kuchyňa, väčšina si predstaví klobásky alebo pivo. Ale práve sauerbraten, čiže „rýnska pečienka na kyslo“, patrí medzi najväčšie špeciality. Tajomstvo receptu spočíva v dlhom marinovaní hovädzieho mäsa v octovo-vínnej zmesi s koreninami.

Výsledok? Mäso je tak jemné, že sa rozpadá pod vidličkou, a chuť má nezameniteľný, jemne kyslastý tón.

Optimálne suroviny, ktoré budete potrebovať

Surové hovädzie mäso pripravené na marinovanie v miske
Základom je kvalitné hovädzie mäso – práve ono rozhoduje o tom, či bude sauerbraten skutočne jemný a šťavnatý.
Foto: shutterstock/Torychemistry
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa (najlepšie zo stehna)
  • 2 lyžice masla
  • ½ fľaše červeného vína
  • lyžica cukru

Na marinádu:

Hovädzie mäso na sauerbraten naložené v octovej marináde s korením a bobkovým listom
Tajomstvo skvelej chuti sauerbratenu je v marináde – mäso musí odležať aspoň tri dni.
Foto: shutterstock/M. Schuppich
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 2 bobkové listy
  • 4 guľôčky borievky
  • 2 klinčeky
  • niekoľko zrniek čierneho korenia
  • lyžička soli
  • 250 ml octu (10 %)
  • 500 ml vody

Ako pripraviť dokonalý sauerbraten krok za krokom

  1. Pripravte marinádu – cibuľu nakrájajte na plátky, zeleninu na väčšie kusy. V hrnci zmiešajte ocot s vodou, pridajte zeleninu, soľ, cukor a koreniny. Krátko povarte.
  2. Mäso naložte – do väčšej nádoby vložte hovädzie a zalejte horúcou marinádou. Mäso musí byť úplne ponorené. Vložte na 3 dni do chladničky.
  3. Osmažte a pečte – po marinovaní mäso osušte, opečte na masle a pridajte zeleninu z nálevu. Prilejte víno, nechajte odpariť a všetko preložte do pekáča.
  4. Dusenie a pečenie – pečte približne 3 hodiny, občas otočte a podlievajte zvyšnou marinádou.
  5. Finalizujte chuť – ak je omáčka príliš kyslá, zjemnite ju trochou cukru.
Sauerbraten dusený v omáčke na panvici – tradičný spôsob prípravy nemeckej pečienky.
Po marinovaní prichádza najdôležitejšia fáza – dlhé dusenie v hustej omáčke, ktorá dodá pečienke nezameniteľný charakter.
Foto: shutterstock/M. Volk

S čím podávať sauerbraten?

Tradične sa tento recept servíruje s:

  • knedličky,
  • varenými či pečenými zemiakmi,
  • čerstvou kapustovou alebo uhorkovou šalátovou prílohou.

U nás doma mal obrovský úspech – dokonca aj moja mama, ktorá preferuje klasickú slovenskú kuchyňu, si vypýtala recept.

Praktická rada na záver

Hotový nemecký sauerbraten podávaný so šťavou na tanieri
Praktické rady na záver: vždy používajte kvalitné mäso a nechajte ho odležať v marináde, len tak dosiahnete jedinečnú chuť sauerbratenu.
Foto: shutterstock/Sham Clicks

Sauerbraten nie je jedlo, ktoré urobíte za hodinku. Vyžaduje si trpezlivosť, ale odmení vás mimoriadnou chuťou. Ak ho raz vyskúšate, na klasické pečené mäso tak ľahko nezaspomínate.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Miso polievka recept: Rýchla japonská polievka, ktorá pomáha pri vysokom tlaku
– Škótske vajcia: recept, ktorý zasýti lepšie než rezeň

Redakcia Slová Ženy