Ako zbierať a skladovať mrkvu: Takto vydrží celú zimu šťavnatá a chrumkavá

Čerstvo vytiahnuté mrkvy zo zeme počas zberu v záhrade.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

3.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda).

Mrkva patrí k najobľúbenejším zeleninám v slovenských záhradách. Aby ste si jej sladkú chuť mohli užívať aj počas zimy, nestačí ju len správne vypestovať. Rozhodujúci je čas zberu a vhodný spôsob skladovania. V opačnom prípade korene zmäknú, stratia chuť a začnú hniť.

Čerstvo vytiahnuté mrkvy zo zeme počas zberu v záhrade.
Zber mrkvy je najlepšie načasovať na suchý deň – korene zostanú tvrdé a vhodné na dlhé uskladnenie.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Kedy je najlepší čas na zber mrkvy?

Optimálny termín závisí od odrody a dátumu výsevu. Skoré odrody dozrievajú už po 50–60 dňoch a väčšinou sa zbierajú v lete na okamžitú konzumáciu. Neskoré odrody sú určené na uskladnenie a zberať by sa mali od druhej polovice septembra až do konca októbra. Ak je jeseň mierna, môžete ich v pôde ponechať až do prvých mrazov – treba však sledovať predpoveď počasia.

Signálom zrelosti je aj vzhľad – ideálna je mrkva s priemerom ramienok 1–2 cm a vňaťou, ktorá začína jemne hnednúť.

Ako správne vykopať mrkvu?

Záhradkár odstraňuje vňať z čerstvo vykopanej mrkvy pomocou nožníc na tráve.
Aj keď sa mrkva často čistí nožom, najlepšie je vňať odkrútiť rukou – predĺži to trvanlivosť úrody.
Foto: shutterstock/SashkaB

Najlepšie je zberať počas chladného a suchého dňa. Suché korene sa skladujú lepšie a menej podliehajú hnilobe. Pred vyťahovaním pôdu jemne prekyprite – ideálne širokými vidlami. Vyhnite sa používaniu rýľa, ktorý môže korene prerezať. Poškodená mrkva sa na dlhé skladovanie nehodí.

Po vybratí z pôdy jemne straste zeminu a vňať odstráňte. Najlepšie je urobiť to rukou ukrútením, no väčšina záhradkárov siaha po noži. Pri rezaní však hrozí, že sa otvorený rez stane vstupnou bránou pre plesne a choroby, čo môže skrátiť skladovateľnosť mrkvy. Dôležité je mrkvu pred uskladnením neumývať – vlhkosť urýchľuje jej kazenie.

Najlepšie spôsoby skladovania mrkvy

V piesku alebo rašeline

Najspoľahlivejším spôsobom je uloženie do debničiek s mierne vlhkým pieskom alebo rašelinou. Ideálne podmienky: teplota 0–5 °C a vlhkosť vzduchu 85–90 %. Pri skladovaní dbajte, aby v pivnici neboli jablká alebo iné ovocie produkujúce etylén – ten spôsobuje horkosť a rýchlejšie kazenie mrkvy.

Ukladanie v kôpkach

Mrkvu môžete ukladať aj voľne do hromád s výškou a šírkou približne 1 meter. Vrchnú vrstvu zakryte pieskom a pravidelne ju zvlhčujte, aby korene nevysychali.

V záhradnom kopci

Ak nemáte pivnicu, mrkvu môžete uskladniť aj vonku priamo v záhrade. Stačí z nich spraviť malú hromadu v tvare kužeľa, prekryť ju vrstvou slamy alebo sena a navrch nasypať 10–15 cm pôdy. Na vrchnej časti nechajte trochu slamy vytŕčať – poslúži ako komín na odvetranie a zabráni vzniku plesní.

Praktické tipy navyše

Mrkva uskladnená v drevenej debničke na zimu.
Aj obyčajná drevená debnička poslúži na krátkodobé skladovanie mrkvy v chladnej pivnici.
Foto: shutterstock/RomeoLu

Mrkva určená na dlhodobé uskladnenie musí byť zdravá, pevná a bez akéhokoľvek mechanického poškodenia. Pred uložením je dobré nechať korene asi hodinu preschnúť na záhone, ale nie dlhšie, aby si zachovali šťavnatosť. Pri správnom skladovaní vydrží mrkva 4–5 mesiacov rovnako chrumkavá, ako v deň zberu.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Sadenie cesnaku na jeseň: odrody a triky pre bohatú úrodu
– Ako ochrániť hrozno pred vtákmi? Overené spôsoby pre záhradu aj vinicu

Redakcia Slová Ženy