Slivkový koláč: najlepší recept, ktorý si zamiluje aj vaša svokra

Slivkový koláč na plechu posypaný cukrom práškom s čerstvými slivkami v popredí
Foto: shutterstock/Angelika Heine

31.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Angelika Heine).

Sezóna sliviek je v plnom prúde a to je ten správny čas na koláč, ktorý zvládnete pripraviť rýchlo a bez zbytočného stresu. Slivkový koláč chutí dokonale ku káve aj na nedeľné popoludnie s rodinou. A čo je najlepšie – recept je tak jednoduchý, že si ho zamiluje každý.

Slivkový koláč na plechu posypaný cukrom práškom s čerstvými slivkami v popredí
Domáci slivkový koláč na plechu – jednoduchý recept, ktorý si obľúbi celá rodina.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Prečo zaradiť slivky do koláčov a dezertov?

Slivky nie sú len chutné ovocie, ale aj zdroj cenných živín. Obsahujú vitamíny A, C, B6 a K, minerály ako železo, draslík, horčík či zinok a tiež množstvo antioxidantov. Pravidelná konzumácia sliviek prospieva srdcu, kostiam aj imunite a podporuje trávenie.

Navyše majú nízku kalorickú hodnotu – jedna slivka má približne 30 kcal. Preto sú ideálnou voľbou do koláčov, kde dodajú sladkosť a sviežosť bez zbytočného cukru.

Ako pripraviť slivkový koláč krok za krokom?

Na tento koláč nepotrebujete žiadne zložité suroviny. Postačí vám základné ingrediencie, ktoré väčšinou nechýbajú v každej kuchyni.

Ingrediencie:

Ingrediencie na slivkový koláč – čerstvé slivky, vajcia, múka a cukor na drevenom stole
Čerstvé slivky, múka, cukor a vajcia – jednoduché suroviny na koláč, ktorý si obľúbi celá rodina.
Foto: shutterstock/Maly Designer
  • 500–600 g sliviek
  • 2,5 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 šálka mlieka
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 5 lyžíc rastlinného oleja

Postup:

  1. Slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky. Môžete ich posypať štipkou škorice a nechať chvíľu odležať.
  2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a vanilkový cukor.
  3. V druhej mise rozšľahajte vajcia s olejom a mliekom, následne pridajte k suchým ingredienciám.
  4. Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
  5. Cesto vlejte do vymastenej a vysypanej formy, navrch poukladajte pripravené slivky.
  6. Pečte približne 40 minút pri 180 °C.
  7. Po vychladnutí posypte koláč práškovým cukrom.

Kedy podávať slivkový koláč?

Kúsky domáceho slivkového koláča s posýpkou a cukrom práškom podávané na tanieri
Slivkový koláč chutí najlepšie ku káve alebo ako sladká bodka nedeľného obeda.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Tento koláč sa hodí na nedeľné popoludnie s kávou, ako dezert pre hostí alebo jednoducho na každodenné maškrtenie počas sezóny sliviek. Je mäkký, šťavnatý a krásne vonia po ovocí a vanilke.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na maslové buchty: po týchto nezostane ani omrvinka
– Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Recept na kysnutý jahodový koláč s maslovou posýpkou

Redakcia Slová Ženy