Slivkový koláč: najlepší recept, ktorý si zamiluje aj vaša svokra
31.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Angelika Heine).
Sezóna sliviek je v plnom prúde a to je ten správny čas na koláč, ktorý zvládnete pripraviť rýchlo a bez zbytočného stresu. Slivkový koláč chutí dokonale ku káve aj na nedeľné popoludnie s rodinou. A čo je najlepšie – recept je tak jednoduchý, že si ho zamiluje každý.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Prečo zaradiť slivky do koláčov a dezertov?
Slivky nie sú len chutné ovocie, ale aj zdroj cenných živín. Obsahujú vitamíny A, C, B6 a K, minerály ako železo, draslík, horčík či zinok a tiež množstvo antioxidantov. Pravidelná konzumácia sliviek prospieva srdcu, kostiam aj imunite a podporuje trávenie.
Navyše majú nízku kalorickú hodnotu – jedna slivka má približne 30 kcal. Preto sú ideálnou voľbou do koláčov, kde dodajú sladkosť a sviežosť bez zbytočného cukru.
Ako pripraviť slivkový koláč krok za krokom?
Na tento koláč nepotrebujete žiadne zložité suroviny. Postačí vám základné ingrediencie, ktoré väčšinou nechýbajú v každej kuchyni.
Ingrediencie:

Foto: shutterstock/Maly Designer
- 500–600 g sliviek
- 2,5 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 šálka mlieka
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 5 lyžíc rastlinného oleja
Postup:
- Slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky. Môžete ich posypať štipkou škorice a nechať chvíľu odležať.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a vanilkový cukor.
- V druhej mise rozšľahajte vajcia s olejom a mliekom, následne pridajte k suchým ingredienciám.
- Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
- Cesto vlejte do vymastenej a vysypanej formy, navrch poukladajte pripravené slivky.
- Pečte približne 40 minút pri 180 °C.
- Po vychladnutí posypte koláč práškovým cukrom.
Kedy podávať slivkový koláč?

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Tento koláč sa hodí na nedeľné popoludnie s kávou, ako dezert pre hostí alebo jednoducho na každodenné maškrtenie počas sezóny sliviek. Je mäkký, šťavnatý a krásne vonia po ovocí a vanilke.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na maslové buchty: po týchto nezostane ani omrvinka
– Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Recept na kysnutý jahodový koláč s maslovou posýpkou
Redakcia Slová Ženy
