Papriková polievka recept: jej chuť a vôňa vám predĺžia prázdniny
30.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/David P. Smith).
Papriková polievka z pečenej papriky a paradajok je recept, ktorý vám pripomenie leto aj v septembri. Vôňa a chuť tejto jemnej krémovej polievky predĺžia pocit prázdnin a pohody.

Foto: shutterstock/David P. Smith
Prečo práve polievka z pečenej papriky?
Keď sa leto chýli ku koncu, každý z nás cíti trochu nostalgie. Prázdniny patria deťom, no aj dospelí majú v sebe ten malý smútok, že bezstarostné dni končia. Našťastie existuje spôsob, ako si ich predĺžiť – jedlom.
Papriková polievka so sladkou, upečenou paprikou a šťavnatými paradajkami chutí ako prázdniny pri mori. V Stredomorí je paprika takou samozrejmosťou, ako u nás kapusta. Stačí ju upiecť, pridať niekoľko ingrediencií a máte na stole letnú spomienku, ktorú ocení celá rodina.
Čo budete potrebovať?
Na jednu veľkú misu plnú vôní a farieb si pripravte:
- 6 červených paprík
- cca 1 l zeleninového vývaru alebo ľahkého vývaru
- 2 šalotky alebo cibuľky
- 4 väčšie, mäsité paradajky
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- olivový olej alebo rastlinný olej
- soľ, čierne korenie
- mletá sladká paprika, štipka čili
- oregano a bazalka podľa chuti
Na podávanie: chrumkavé krutóny, rozdrobený syr feta, nasekaná koriandrová vňať alebo obľúbené semienka.
Ako pripraviť polievku krok za krokom?

Foto: shutterstock/Nataliia Sirobaba
- Pečenie papriky: Papriky umyte, rozrežte na polovice alebo štvrtiny a odstráňte semienka. Uložte ich na plech, potrite trochou olivového oleja a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C, kým šupka nezhnedne až nezčernie. Potom papriky nechajte vychladnúť a ošúpte.
- Príprava základu: V hrnci rozohrejte tri lyžice olivového oleja. Pridajte nasekanú šalotku, chvíľu restujte a pridajte nakrájané paradajky (môžete ich predtým spariť a olúpať). Vmiesite aj pretlačený cesnak.
- Spojenie chutí: Keď sa paradajky rozvaria, pridajte upečenú papriku, bylinky a štipku čili. Poduste približne 10 minút, aby sa chute prepojili.
- Var a mixovanie: Zalejte vývarom, pridajte citrónovú šťavu, osoľte a okoreňte. Varujte ešte 10 minút, potom rozmixujte na hladký krém.
- Podávanie: Polievku servírujte s fetou, krutónmi alebo čerstvou vňaťou – podľa chuti.
Chuť konca leta, ktorú si zamilujete
Táto polievka je jednoduchá, rýchla a neuveriteľne chutná. Navyše sa dá pripraviť aj vopred a ohriať na druhý deň – jej chuť sa tak ešte viac prehĺbi. Pripravte ju pred začiatkom školského roka a doprajte si pocit, že prázdniny stále trvajú.

Foto: shutterstock/YuliiaHolovchenko
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen recept ako má byť
– Toto je chuť leta v tanieri: jednoduchá neapolská polievka so syrom
Redakcia Slová Ženy
