Papriková polievka recept: jej chuť a vôňa vám predĺžia prázdniny

Krémová papriková polievka podávaná s opečeným chlebom a čerstvými bylinkami
Foto: shutterstock/David P. Smith

30.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/David P. Smith).

Papriková polievka z pečenej papriky a paradajok je recept, ktorý vám pripomenie leto aj v septembri. Vôňa a chuť tejto jemnej krémovej polievky predĺžia pocit prázdnin a pohody.

Krémová papriková polievka podávaná s opečeným chlebom a čerstvými bylinkami
Papriková polievka chutí najlepšie s opečeným chlebom a čerstvou vňaťou.
Foto: shutterstock/David P. Smith

Prečo práve polievka z pečenej papriky?

Keď sa leto chýli ku koncu, každý z nás cíti trochu nostalgie. Prázdniny patria deťom, no aj dospelí majú v sebe ten malý smútok, že bezstarostné dni končia. Našťastie existuje spôsob, ako si ich predĺžiť – jedlom.

Papriková polievka so sladkou, upečenou paprikou a šťavnatými paradajkami chutí ako prázdniny pri mori. V Stredomorí je paprika takou samozrejmosťou, ako u nás kapusta. Stačí ju upiecť, pridať niekoľko ingrediencií a máte na stole letnú spomienku, ktorú ocení celá rodina.

Čo budete potrebovať?

Na jednu veľkú misu plnú vôní a farieb si pripravte:

  • 6 červených paprík
  • cca 1 l zeleninového vývaru alebo ľahkého vývaru
  • 2 šalotky alebo cibuľky
  • 4 väčšie, mäsité paradajky
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • olivový olej alebo rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie
  • mletá sladká paprika, štipka čili
  • oregano a bazalka podľa chuti

Na podávanie: chrumkavé krutóny, rozdrobený syr feta, nasekaná koriandrová vňať alebo obľúbené semienka.

Ako pripraviť polievku krok za krokom?

Upečené červené papriky na plechu pripravené na polievku
Tajomstvo skvelej chuti paprikovej polievky spočíva v dôkladne upečenej paprike.
Foto: shutterstock/Nataliia Sirobaba
  1. Pečenie papriky: Papriky umyte, rozrežte na polovice alebo štvrtiny a odstráňte semienka. Uložte ich na plech, potrite trochou olivového oleja a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C, kým šupka nezhnedne až nezčernie. Potom papriky nechajte vychladnúť a ošúpte.
  2. Príprava základu: V hrnci rozohrejte tri lyžice olivového oleja. Pridajte nasekanú šalotku, chvíľu restujte a pridajte nakrájané paradajky (môžete ich predtým spariť a olúpať). Vmiesite aj pretlačený cesnak.
  3. Spojenie chutí: Keď sa paradajky rozvaria, pridajte upečenú papriku, bylinky a štipku čili. Poduste približne 10 minút, aby sa chute prepojili.
  4. Var a mixovanie: Zalejte vývarom, pridajte citrónovú šťavu, osoľte a okoreňte. Varujte ešte 10 minút, potom rozmixujte na hladký krém.
  5. Podávanie: Polievku servírujte s fetou, krutónmi alebo čerstvou vňaťou – podľa chuti.

Chuť konca leta, ktorú si zamilujete

Táto polievka je jednoduchá, rýchla a neuveriteľne chutná. Navyše sa dá pripraviť aj vopred a ohriať na druhý deň – jej chuť sa tak ešte viac prehĺbi. Pripravte ju pred začiatkom školského roka a doprajte si pocit, že prázdniny stále trvajú.

Krémová polievka z pečenej papriky servírovaná s krutónmi a opečeným chlebom
Papriková polievka je lahodná a sýta, podáva sa s krutónmi alebo chrumkavým chlebom.
Foto: shutterstock/YuliiaHolovchenko

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen recept ako má byť
– Toto je chuť leta v tanieri: jednoduchá neapolská polievka so syrom

Redakcia Slová Ženy