Ako pestovať figovník v záhrade? Najlepšie mrazuvzdorné odrody

Dozrievajúce figy na figovníku v záhrade
Foto: shutterstock/Anzhela Shvab

30.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Anzhela Shvab).

Figovníky sú u nás stále skôr raritou než bežnou súčasťou záhrad. A pritom práve ony nám dokážu priniesť sladké, voňavé plody plné vlákniny, vitamínov a minerálov – od leta až do jesene. Moderné odrody navyše zvládnu aj mrazivé zimy, ak im vytvoríme vhodné podmienky.

Dozrievajúce figy na figovníku v záhrade
Figovník dokáže prinášať sladké plody až do jesene, ak mu doprajeme správne podmienky.
Foto: shutterstock/Anzhela Shvab

Prečo sa oplatí pestovať figovník v záhrade?

Figovník obyčajný (Ficus carica), známy skôr ako „figa“, si spájame s horúcim Stredomorím. No šľachtitelia vyvinuli odrody, ktoré si poradia aj s naším podnebím. Pravda, aj tie potrebujú slnečné a chránené miesto a na zimu prikrytie.

Najväčším dôvodom, prečo si figovník zasadiť, sú samozrejme plody – voňavé, šťavnaté a medovo sladké. Figa obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, a tiež flavonoidy, ktoré posilňujú imunitu a srdcovo-cievny systém. Okrem toho je bohatým zdrojom vitamínov A, C a E a minerálov ako draslík, horčík, mangán či zinok.

Výhodou figovníkov je aj ich dlhovekosť. Pri správnej starostlivosti sa dožívajú desiatok rokov a môžu prinášať úrodu od konca júla až do októbra – každú sezónu znovu a znovu.

Najlepšie odrody figovníkov do našich podmienok

Mladý figovník rastúci v záhrade počas leta
Niektoré odrody figovníkov zvládnu aj naše podmienky a dokážu prinášať chutné plody každý rok.
Foto: shutterstock/Robalito

Ak premýšľate, akú odrodu vybrať, siahnite po tých, ktoré sú odolnejšie voči mrazu a zvládnu naše podnebie:

  • ‘Brown Turkey’ – znáša mrazy do -15 °C, veľmi obľúbená a osvedčená odroda.
  • ‘Francesco’ – podobná odolnosť ako Brown Turkey, navyše poskytuje chutné a aromatické plody.
  • ‘Précoce de Dalmatie’ – vydrží pokles teplôt až do -18 °C, plody dozrievajú už pomerne skoro.
  • ‘Michurinska-10’ – najodolnejšia odroda, prežije poklesy teplôt až do -20 °C.
  • ‘Peretta’ – švajčiarska odroda odolná voči nepriazni i mrazom. Plody sú predĺžené, zelenohnedé, dozrievajú v októbri až novembri. Hodí sa aj do severnejších oblastí.
  • ‘Osborn Prolific’ – americká odroda vhodná do chladnejších lokalít. Produkuje veľké purpurové plody hruškovitého tvaru so sladkou jantárovou až ružovou dužinou. Ideálne na priamu konzumáciu aj spracovanie.
  • ‘Rouge de Bordeaux’ – francúzska zakrpatená odroda dorastajúca do 2 metrov, ideálna na pestovanie v črepníkoch. Poskytuje bohatú úrodu purpurovočervených plodov so sladkou ružovočervenou dužinou. Znáša mrazy do -17 °C, no pri pestovaní v nádobe vyžaduje zazimovanie.

Figovníky možno pestovať v záhone alebo v prenosnej nádobe – vtedy ich od jari do jesene necháte vonku a na zimu presuniete do pivnice či garáže.

Ako pestovať figovníky v záhrade – praktické tipy

Figovník v záhrade prikrytý ochrannou textíliou na zimu
Aj mrazuvzdorné odrody figovníka potrebujú na zimu chrániť korene a výhonky.
Foto: shutterstock/Sergey Denisenko
  • Pôda: priepustná, výživná, s neutrálnym až zásaditým pH.
  • Stanovište: slnečné, chránené pred vetrom, ideálne pri múre alebo stene, ktorá akumuluje teplo.
  • Zalievanie: pravidelné, ale mierne; v črepníkoch častejšie. Počas zimy len minimálne, aby substrát celkom nevyschol.
  • Hnojenie: od mája do polovice júla každé 2–3 týždne hnojivom na ovocné stromy.
  • Zimovanie: rastliny v pôde prikryte koreňovú časť čečinou a výhonky obalte netkanou textíliou. Figovníky v nádobách prezimujte v tme pri 0–10 °C.

Vitamíny až do jesene

Sklenený pohárik s domácim figovým džemom obklopený čerstvými figami
Figy možno nielen jesť čerstvé, ale aj spracovať na chutný džem plný vitamínov.
Foto: shutterstock/Lyudmila Mikhailovskaya

Každý, kto túži po netradičnom, no užitočnom ovocí v záhrade, by mal figovníku dať šancu. S odolnými odrodami a trochou starostlivosti si môžete vychutnávať čerstvé figy od leta až do jesenných mrazov – plody, ktoré sú nielen sladkou pochúťkou, ale aj prírodnou zásobárňou vitamínov a minerálov.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Čo urobiť s viničom v auguste, aby ste mali veľké a sladké hrozno
– Ako skrátiť kompostovanie z roka na 2 mesiace – tipy pre každého záhradkára

Redakcia Slová Ženy