Recept na najlepší domáci kečup: hotový skôr, než zájdete do obchodu

Domáci kečup v skle s čerstvými paradajkami a bylinkami
Foto: shutterstock/iva

29.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/iva).

Kečup je kráľom chladničiek – nechýba u študenta, rodiny s deťmi ani na stole pri grilovačke. No namiesto kupovaného plného chémie si ho môžete urobiť doma – zdravší, chutnejší a bez konzervantov.

Domáci kečup v skle s čerstvými paradajkami a bylinkami
Najlepší domáci kečup pripravíte z čerstvých paradajok a pár korenín. Bez chémie a plný chuti.
Foto: shutterstock/iva

Prečo sa oplatí pripraviť domáci kečup?

Kupované kečupy často obsahujú veľa cukru, konzervantov a zahusťovadiel. Domáci kečup je iný – pripravíte si ho z čerstvých paradajok, bez zbytočnej chémie a podľa vlastnej chuti. Navyše, hotový je skôr, než by ste stihli prísť z nákupu.

Čo budete potrebovať?

Základom sú dobre vyzreté, mäsité paradajky. Okrem nich potrebujete len pár bežných surovín:

  • cca 2 kg zrelých paradajok,
  • 200 g cibule (najlepšie cukrová alebo šalotka),
  • 4–6 strúčikov cesnaku,
  • 1 lyžičku pálivej papriky (podľa chuti),
  • 70 ml jablčného octu,
  • 3–4 lyžice olivového oleja,
  • 1 vrchovatú lyžicu soli,
  • 1 lyžicu cukru,
  • 1 lyžičku čierneho korenia,
  • ½ lyžičky sušeného oregana a bazalky,
  • 1 lyžičku mletej horčice alebo 2 lyžice horčice.

Ako pripraviť domáci kečup krok za krokom?

Varenie domáceho kečupu z čerstvých paradajok v panvici
Paradajky sa najprv rozvaria s cibuľou a cesnakom, aby vznikol základ pre lahodný domáci kečup.
Foto: shutterstock/Nicole Piepgras
  1. Paradajky na vrchu narežte do tvaru X, sparte vo vriacej vode 10 sekúnd a ihneď schlaďte v studenej vode. Olúpte, pokrájajte a zbavte semien.
  2. Dajte do hrnca, priveďte k varu a varte na miernom ohni. Medzitým pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
  3. Keď sa paradajky rozvaria, rozmixujte všetko tyčovým mixérom na hladkú hmotu.
  4. Prisypte soľ, cukor, korenie, bylinky, papriku, horčicu a pridajte olej. Nakoniec vmiešajte ocot.
  5. Varíte ešte asi hodinu, najprv pod pokrievkou, potom odkryté, aby sa odparila prebytočná tekutina.
  6. Hotový horúci kečup nalejte do čistých pohárov a pasterizujte 10 minút. Po vychladnutí uskladnite v chlade a suchu.

Ako dlho vydrží domáci kečup?

Ak ho dobre zavriete a zapasterizujete, domáci kečup vydrží aj 12 mesiacov. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do 2 týždňov.

Záver

Hranolky s domácim kečupom v miske ako chutné podávanie
Najlepšie chutí, keď ho podávame k domácim jedlám – napríklad k chrumkavým hranolkám.
Foto: shutterstock/SnowCatLens

Domáci kečup je dôkaz, že najlepšie veci sú často najjednoduchšie. Bez konzervantov, len zo základných surovín a plný chuti. Ak ho raz vyskúšate, k fľaške z obchodu sa už tak ľahko nevrátite.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kimči má vážnu konkurenciu. Tieto kórejské uhorky vás dostanú na prvé sústo
– Piškótový koláč „patišpanj“ z Balkánu. Nadýchaný aj bez prášku, len z 3 ingrediencií

Redakcia Slová Ženy