Recept na najlepší domáci kečup: hotový skôr, než zájdete do obchodu
29.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/iva).
Kečup je kráľom chladničiek – nechýba u študenta, rodiny s deťmi ani na stole pri grilovačke. No namiesto kupovaného plného chémie si ho môžete urobiť doma – zdravší, chutnejší a bez konzervantov.

Foto: shutterstock/iva
Prečo sa oplatí pripraviť domáci kečup?
Kupované kečupy často obsahujú veľa cukru, konzervantov a zahusťovadiel. Domáci kečup je iný – pripravíte si ho z čerstvých paradajok, bez zbytočnej chémie a podľa vlastnej chuti. Navyše, hotový je skôr, než by ste stihli prísť z nákupu.
Čo budete potrebovať?
Základom sú dobre vyzreté, mäsité paradajky. Okrem nich potrebujete len pár bežných surovín:
- cca 2 kg zrelých paradajok,
- 200 g cibule (najlepšie cukrová alebo šalotka),
- 4–6 strúčikov cesnaku,
- 1 lyžičku pálivej papriky (podľa chuti),
- 70 ml jablčného octu,
- 3–4 lyžice olivového oleja,
- 1 vrchovatú lyžicu soli,
- 1 lyžicu cukru,
- 1 lyžičku čierneho korenia,
- ½ lyžičky sušeného oregana a bazalky,
- 1 lyžičku mletej horčice alebo 2 lyžice horčice.
Ako pripraviť domáci kečup krok za krokom?

Foto: shutterstock/Nicole Piepgras
- Paradajky na vrchu narežte do tvaru X, sparte vo vriacej vode 10 sekúnd a ihneď schlaďte v studenej vode. Olúpte, pokrájajte a zbavte semien.
- Dajte do hrnca, priveďte k varu a varte na miernom ohni. Medzitým pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
- Keď sa paradajky rozvaria, rozmixujte všetko tyčovým mixérom na hladkú hmotu.
- Prisypte soľ, cukor, korenie, bylinky, papriku, horčicu a pridajte olej. Nakoniec vmiešajte ocot.
- Varíte ešte asi hodinu, najprv pod pokrievkou, potom odkryté, aby sa odparila prebytočná tekutina.
- Hotový horúci kečup nalejte do čistých pohárov a pasterizujte 10 minút. Po vychladnutí uskladnite v chlade a suchu.
Ako dlho vydrží domáci kečup?
Ak ho dobre zavriete a zapasterizujete, domáci kečup vydrží aj 12 mesiacov. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do 2 týždňov.
Záver

Foto: shutterstock/SnowCatLens
Domáci kečup je dôkaz, že najlepšie veci sú často najjednoduchšie. Bez konzervantov, len zo základných surovín a plný chuti. Ak ho raz vyskúšate, k fľaške z obchodu sa už tak ľahko nevrátite.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kimči má vážnu konkurenciu. Tieto kórejské uhorky vás dostanú na prvé sústo
– Piškótový koláč „patišpanj“ z Balkánu. Nadýchaný aj bez prášku, len z 3 ingrediencií
Redakcia Slová Ženy
