Škótske vajcia: recept, ktorý zasýti lepšie než rezeň

Rozkrojené škótske vajce s tekutým žĺtkom, obalené v mäse a strúhanke, podávané so šalátom
Foto: shutterstock/Iness_la_luz

27.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Iness_la_luz).

Vajcia sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov – natvrdo, do chlebíka či v miešanej podobe. No jedno jedlo si získalo popularitu aj za hranicami Veľkej Británie. Škótske vajcia spájajú krehké žĺtko, šťavnaté mäso a chrumkavú kôrku. Vyzerajú luxusne, no ich príprava je jednoduchšia, než sa zdá.

Rozkrojené škótske vajce s tekutým žĺtkom, obalené v mäse a strúhanke, podávané so šalátom
Škótske vajcia sú hitom – chrumkavé navonok, šťavnaté vo vnútri a s krémovým žĺtkom.
Foto: shutterstock/Iness_la_luz

Čo sú vlastne škótske vajcia?

Pochádzajú z britskej kuchyne, kde sa podávali ako snack v puboch či na piknikoch. Ich čaro spočíva v kombinácii viacerých vrstiev: vajce uvarené na polomäkko je obalené mletým mäsom, obalené v strúhanke a vypražené alebo upečené do zlatista.

Výsledok? Zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté a s krémovým žĺtkom. Už jeden kúsok zasýti viac než klasický rezeň alebo praženica.

Obaľované škótske vajcia. Recept, ktorý boduje

Chrumkavá strúhanka, šťavnaté mäsové obalenie a jemné vajce v strede – to je kombinácia, ktorá očarí nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Pripraviť ich zvládne aj menej skúsený kuchár.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia (uvarené na polomäkko, cca 5 minút),
  • 400 g mletého bravčovo-hovädzieho mäsa,
  • 1 malá cibuľa,
  • 1 ČL horčice,
  • ½ ČL granulovaného cesnaku,
  • ½ ČL sladkej papriky,
  • soľ a čierne korenie podľa chuti,
  • 2 vajcia (na obaľovanie),
  • 100 g hladkej múky,
  • 120 g strúhanky,
  • olej na smaženie (cca 500 ml).

Ako pripraviť škótske vajcia krok za krokom

Čerstvé mleté mäso s koreninami, cesnakom a zeleninou pripravené na prípravu škótskych vajec
Kvalitné suroviny – mäso, cesnak a bylinky – rozhodnú o tom, či budú vaše škótske vajcia naozaj výnimočné.
Foto: shutterstock/Dmitriy Kandinskiy
  1. Vajíčka vložte do vriacej vody a varte približne 5 minút. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode a olúpte.
  2. Mäso zmiešajte s jemne nasekanou cibuľou, horčicou, cesnakom, paprikou, soľou a korením. Dobre vypracujte rukou.
  3. Rozdeľte na 4 časti. Každú roztlačte na placku a obalte ňou jedno vajce.
  4. Obaľte najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a napokon v strúhanke. Pre extra chrumkavosť obaľovanie zopakujte.
  5. Smažte v rozohriatom oleji (cca 170 °C), kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
  6. Podávajte teplé, rozrezané na polovice, s čerstvou šalátovou oblohou a dipom podľa chuti.

Prečo skúsiť tento recept?

Chrumkavé škótske vajce rozrezané na polovicu s tekutým žĺtkom, ideálne na ochutnanie
Chrumkavý obal, šťavnaté mäso a tekutý žĺtok – škótske vajcia musíte skúsiť aspoň raz.
Foto: shutterstock/Squeeb Creative
  • zasýti viac než klasické rezne,
  • vďaka vajcu vo vnútri je porcia bohatšia na bielkoviny,
  • efektne vyzerá na tanieri – ideálne jedlo pre hostí,
  • môžete ich pripraviť aj v rúre, ak preferujete ľahšiu verziu bez vyprážania.

Škótske vajcia sú dôkazom, že aj tradičné britské jedlo môže zažiariť na slovenskom stole.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Je to najlepšie mäso, aké som kedy jedol. Robím ho každú nedeľu. Je lepšie ako klasické bravčové rezne
– Mäsové guľky v paradajkovej omáčke: recept, ktorý si zamiluje celá rodina

Redakcia Slová Ženy