Škótske vajcia: recept, ktorý zasýti lepšie než rezeň
27.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Iness_la_luz).
Vajcia sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov – natvrdo, do chlebíka či v miešanej podobe. No jedno jedlo si získalo popularitu aj za hranicami Veľkej Británie. Škótske vajcia spájajú krehké žĺtko, šťavnaté mäso a chrumkavú kôrku. Vyzerajú luxusne, no ich príprava je jednoduchšia, než sa zdá.

Foto: shutterstock/Iness_la_luz
Čo sú vlastne škótske vajcia?
Pochádzajú z britskej kuchyne, kde sa podávali ako snack v puboch či na piknikoch. Ich čaro spočíva v kombinácii viacerých vrstiev: vajce uvarené na polomäkko je obalené mletým mäsom, obalené v strúhanke a vypražené alebo upečené do zlatista.
Výsledok? Zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté a s krémovým žĺtkom. Už jeden kúsok zasýti viac než klasický rezeň alebo praženica.
Obaľované škótske vajcia. Recept, ktorý boduje
Chrumkavá strúhanka, šťavnaté mäsové obalenie a jemné vajce v strede – to je kombinácia, ktorá očarí nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Pripraviť ich zvládne aj menej skúsený kuchár.
Ingrediencie:
- 4 vajcia (uvarené na polomäkko, cca 5 minút),
- 400 g mletého bravčovo-hovädzieho mäsa,
- 1 malá cibuľa,
- 1 ČL horčice,
- ½ ČL granulovaného cesnaku,
- ½ ČL sladkej papriky,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- 2 vajcia (na obaľovanie),
- 100 g hladkej múky,
- 120 g strúhanky,
- olej na smaženie (cca 500 ml).
Ako pripraviť škótske vajcia krok za krokom

Foto: shutterstock/Dmitriy Kandinskiy
- Vajíčka vložte do vriacej vody a varte približne 5 minút. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode a olúpte.
- Mäso zmiešajte s jemne nasekanou cibuľou, horčicou, cesnakom, paprikou, soľou a korením. Dobre vypracujte rukou.
- Rozdeľte na 4 časti. Každú roztlačte na placku a obalte ňou jedno vajce.
- Obaľte najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a napokon v strúhanke. Pre extra chrumkavosť obaľovanie zopakujte.
- Smažte v rozohriatom oleji (cca 170 °C), kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Podávajte teplé, rozrezané na polovice, s čerstvou šalátovou oblohou a dipom podľa chuti.
Prečo skúsiť tento recept?

Foto: shutterstock/Squeeb Creative
- zasýti viac než klasické rezne,
- vďaka vajcu vo vnútri je porcia bohatšia na bielkoviny,
- efektne vyzerá na tanieri – ideálne jedlo pre hostí,
- môžete ich pripraviť aj v rúre, ak preferujete ľahšiu verziu bez vyprážania.
Škótske vajcia sú dôkazom, že aj tradičné britské jedlo môže zažiariť na slovenskom stole.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Je to najlepšie mäso, aké som kedy jedol. Robím ho každú nedeľu. Je lepšie ako klasické bravčové rezne
– Mäsové guľky v paradajkovej omáčke: recept, ktorý si zamiluje celá rodina
Redakcia Slová Ženy
