Mäsové guľky v paradajkovej omáčke: recept, ktorý si zamiluje celá rodina

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávané na tanieri, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Foto: shutterstock/IngridsI

26.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/IngridsI).

Stačí, aby sa začali dusiť na panvici, a celá rodina je zrazu v kuchyni. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú jedlom, ktoré vonia ako poézia a chutí ako spomienky z detstva. Tento recept je jednoduchý, sýty a vždy zaručene mizne z tanierov ako prvý.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávané na tanieri, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Domáce mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú jedlom, ktoré vonia celým bytom a vždy pritiahne rodinu k stolu.
Foto: shutterstock/IngridsI

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke – klasika, ktorá nikdy nesklame

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke patria medzi jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu, no pôsobia ako veľká hostina. Ich výhodou je, že zasýtia, sú plné chuti a pripravíte ich bez zdĺhavého postávania v kuchyni.

Tento recept je skutočným „rodinným pokladom“ – robí sa vo väčšej dávke, takže vydrží na dva dni, a vždy poteší aj deti. Najlepšie chutí so zemiakovou kašou, no výborne ladí aj s cestovinami alebo ryžou.

Čo budete potrebovať?

Ingrediencie na guľky:

  • 500 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa (filet z pŕs)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 staršia žemľa alebo rožok
  • mlieko na namočenie
  • 1 vajce
  • malá hrsť čerstvého kôpru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • maslo alebo masť na opekanie

Ingrediencie na paradajkovú omáčku:

  • 150 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 350 ml paradajkovej passaty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL sušeného oregana
  • ½ ČL majoránky
  • ½ ČL sladkej papriky
  • soľ, čierne korenie, štipka cukru

Ako pripraviť mäsové guľky v paradajkovej omáčke – krok za krokom

Tvarovanie mäsových guľiek rukami pred vložením do zapekacej misy
Mäsová zmes je pripravená, teraz z nej len urobiť malé guľky. Deti sa do tohto kroku rady zapájajú.
Foto: shutterstock/Patrycja St
  1. Žemľu namočte do mlieka a nechajte zmäknúť. Pred použitím jemne vyžmýkajte.
  2. Na masle si opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým zosklovatie.
  3. Mäso aj cibuľu zomelte na mlynčeku so strednou veľkosťou otvorov. Pridajte vajce, žemľu a posekaný kôpor. Dochutite soľou a korením a spracujte na kompaktnú zmes.
  4. Navlhčenými rukami vytvarujte z mäsovej zmesi malé guľky.
  5. Na panvici rozohrejte maslo a guľky krátko opečte, aby dostali farbu.
  6. Zalejte ich vývarom a duste niekoľko minút.
  7. V hrnci zohrejte paradajkovú passatu s pretlačeným cesnakom, oreganom, majoránkou a paprikou. Dochutite soľou, korením a cukrom.
  8. Omáčku vlejte k guľkám, premiešajte s vývarom a varte ešte asi 10 minút.

Pred podávaním posypte čerstvým kôprom.

S čím chutia najlepšie?

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú výnimočne univerzálne:

  • jemným zemiakovým pyré sú ako od babičky
  • dlhými cestovinami pripomínajú taliansku klasiku
  • ryžou zas pôsobia ľahšie a exotickejšie

Nech si vyberiete ktorúkoľvek prílohu, výsledok je vždy uspokojivý – a porcia navyše na druhý deň chutí ešte lepšie.

Záver: jedlo, ktoré spája

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávané so zemiakovou kašou na bielom tanieri
Krémová zemiaková kaša a domáce mäsové guľky v paradajkovej omáčke – dokonalá kombinácia na rodinný obed.
Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR

Tieto mäsové guľky v paradajkovej omáčke nie sú len rýchlym obedom, ale malým rituálom. Vôňa, ktorá sa šíri domom, láka všetkých do kuchyne a aj obyčajný deň sa premení na chvíľu spoločného stolovania.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Pripravte si hovädzie líčka na obed a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Recept na najjemnejšiu časť mäsa
– Zamilovala som si cestoviny so slaninou. Recept s krémovou omáčkou vylížete dočista

Redakcia Slová Ženy.