Mäsové guľky v paradajkovej omáčke: recept, ktorý si zamiluje celá rodina
26.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/IngridsI).
Stačí, aby sa začali dusiť na panvici, a celá rodina je zrazu v kuchyni. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú jedlom, ktoré vonia ako poézia a chutí ako spomienky z detstva. Tento recept je jednoduchý, sýty a vždy zaručene mizne z tanierov ako prvý.

Foto: shutterstock/IngridsI
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke – klasika, ktorá nikdy nesklame
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke patria medzi jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu, no pôsobia ako veľká hostina. Ich výhodou je, že zasýtia, sú plné chuti a pripravíte ich bez zdĺhavého postávania v kuchyni.
Tento recept je skutočným „rodinným pokladom“ – robí sa vo väčšej dávke, takže vydrží na dva dni, a vždy poteší aj deti. Najlepšie chutí so zemiakovou kašou, no výborne ladí aj s cestovinami alebo ryžou.
Čo budete potrebovať?
Ingrediencie na guľky:
- 500 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa (filet z pŕs)
- 1 menšia cibuľa
- 1 staršia žemľa alebo rožok
- mlieko na namočenie
- 1 vajce
- malá hrsť čerstvého kôpru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- maslo alebo masť na opekanie
Ingrediencie na paradajkovú omáčku:
- 150 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 350 ml paradajkovej passaty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ ČL majoránky
- ½ ČL sladkej papriky
- soľ, čierne korenie, štipka cukru
Ako pripraviť mäsové guľky v paradajkovej omáčke – krok za krokom

Foto: shutterstock/Patrycja St
- Žemľu namočte do mlieka a nechajte zmäknúť. Pred použitím jemne vyžmýkajte.
- Na masle si opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým zosklovatie.
- Mäso aj cibuľu zomelte na mlynčeku so strednou veľkosťou otvorov. Pridajte vajce, žemľu a posekaný kôpor. Dochutite soľou a korením a spracujte na kompaktnú zmes.
- Navlhčenými rukami vytvarujte z mäsovej zmesi malé guľky.
- Na panvici rozohrejte maslo a guľky krátko opečte, aby dostali farbu.
- Zalejte ich vývarom a duste niekoľko minút.
- V hrnci zohrejte paradajkovú passatu s pretlačeným cesnakom, oreganom, majoránkou a paprikou. Dochutite soľou, korením a cukrom.
- Omáčku vlejte k guľkám, premiešajte s vývarom a varte ešte asi 10 minút.
Pred podávaním posypte čerstvým kôprom.
S čím chutia najlepšie?
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú výnimočne univerzálne:
- s jemným zemiakovým pyré sú ako od babičky
- s dlhými cestovinami pripomínajú taliansku klasiku
- s ryžou zas pôsobia ľahšie a exotickejšie
Nech si vyberiete ktorúkoľvek prílohu, výsledok je vždy uspokojivý – a porcia navyše na druhý deň chutí ešte lepšie.
Záver: jedlo, ktoré spája

Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR
Tieto mäsové guľky v paradajkovej omáčke nie sú len rýchlym obedom, ale malým rituálom. Vôňa, ktorá sa šíri domom, láka všetkých do kuchyne a aj obyčajný deň sa premení na chvíľu spoločného stolovania.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Pripravte si hovädzie líčka na obed a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Recept na najjemnejšiu časť mäsa
– Zamilovala som si cestoviny so slaninou. Recept s krémovou omáčkou vylížete dočista
Redakcia Slová Ženy.
