Česi pridávajú do zemiakových placiek slaninu. Bramboráky chutia tak, že sa ich nevedia nabažiť
24.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Stepanek Photography).
Slováci poznajú klasické zemiakové placky ako jednoduché a chutné jedlo. U našich susedov v Česku však majú ešte výraznejšiu chuť – a to vďaka jednému ingredienčnému triku. Česi totiž pridávajú prísadu, ktorú my bežne vynechávame, a výsledok je neodolateľný.

Foto: shutterstock/Stepanek Photography
Čo dávajú Česi do placiek navyše? Jedna prísada zmení všetko
V českej kuchyni sa zemiakové placky volajú bramboráky a patria medzi tradičné jedlá. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako ako tie naše – chrumkavé, voňavé, ochutené cesnakom a majoránom. Rozdiel je však v jednom – Česi do nich pridávajú slaninu.
Vďaka tejto prísade získajú placky nezameniteľnú chuť, šťavnatosť a sýtosť. Kombinácia cesnaku, majoránu a opečeného mäsa je taká výrazná, že jedlo sa stáva malou hostinou, ktorú si susedia nevedia vynachváliť.
Recept na chrumkavé české bramboráky
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- cca 200 g údenej slaniny
- cca 150 g hladkej múky
- 1 hlavičku cesnaku
- 1–2 lyžice majoránu
- soľ a korenie podľa chuti
- bravčovú masť alebo olej na vyprážanie
Postup:
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Primiešajte vajcia, múku a pokrájanú slaninu.
- Dochutíte pretlačeným cesnakom, majoránom, soľou a korením.
- Prilejte trochu mlieka a dobre premiešajte. Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte lyžicu múky.
- Na panvici rozohrejte masť a opekajte placky z oboch strán do zlatohneda.
Tajomstvo chuti: chrumkavé, voňavé a sýte

Foto: shutterstock/Adriana Marteva
Bramboráky so slaninou nie sú diétne, no práve to je dôvod, prečo si ich v Česku tak obľúbili. Po usmažení ich odporúčajú nechať odkvapkať na papierovej utierke, aby stratili prebytočný tuk. Podávajú sa samotné, so šalátom alebo dokonca ako príloha k pečenému mäsu a gulášu.
Slovenské placky sú jednoduché a tradičné, ale keď raz ochutnáte českú verziu so slaninou, pochopíte, prečo ich susedia považujú za neodolateľné.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Grilované kuracie krídelká v aromatickej marináde. Recept na chrumkavú kožku ako z reštaurácie
– Tento trik zachráni každý guláš: mäkké mäso a omáčka plná chuti. Varím takto už roky
Redakcia Slová Ženy.
