Česi pridávajú do zemiakových placiek slaninu. Bramboráky chutia tak, že sa ich nevedia nabažiť

Chrumkavé zemiakové placky so slaninou, podávané na tanieri s bylinkami.
Foto: shutterstock/Stepanek Photography

24.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Stepanek Photography).

Slováci poznajú klasické zemiakové placky ako jednoduché a chutné jedlo. U našich susedov v Česku však majú ešte výraznejšiu chuť – a to vďaka jednému ingredienčnému triku. Česi totiž pridávajú prísadu, ktorú my bežne vynechávame, a výsledok je neodolateľný.

Chrumkavé zemiakové placky so slaninou, podávané na tanieri s bylinkami.
Česká verzia zemiakových placiek je voňavá po cesnaku a majoráne, s kúskami slaniny chutí ešte lepšie.
Foto: shutterstock/Stepanek Photography

Čo dávajú Česi do placiek navyše? Jedna prísada zmení všetko

V českej kuchyni sa zemiakové placky volajú bramboráky a patria medzi tradičné jedlá. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako ako tie naše – chrumkavé, voňavé, ochutené cesnakom a majoránom. Rozdiel je však v jednom – Česi do nich pridávajú slaninu.

Vďaka tejto prísade získajú placky nezameniteľnú chuť, šťavnatosť a sýtosť. Kombinácia cesnaku, majoránu a opečeného mäsa je taká výrazná, že jedlo sa stáva malou hostinou, ktorú si susedia nevedia vynachváliť.

Recept na chrumkavé české bramboráky

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 125 ml mlieka
  • cca 200 g údenej slaniny
  • cca 150 g hladkej múky
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 1–2 lyžice majoránu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • bravčovú masť alebo olej na vyprážanie

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. Primiešajte vajcia, múku a pokrájanú slaninu.
  3. Dochutíte pretlačeným cesnakom, majoránom, soľou a korením.
  4. Prilejte trochu mlieka a dobre premiešajte. Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte lyžicu múky.
  5. Na panvici rozohrejte masť a opekajte placky z oboch strán do zlatohneda.

Tajomstvo chuti: chrumkavé, voňavé a sýte

Nasekaná slanina v miske, základná surovina do českých bramborákov.
Kúsky slaniny dodávajú tradičným českým plackám nezameniteľnú chuť, ktorú si Česi nevedia vynachváliť.
Foto: shutterstock/Adriana Marteva

Bramboráky so slaninou nie sú diétne, no práve to je dôvod, prečo si ich v Česku tak obľúbili. Po usmažení ich odporúčajú nechať odkvapkať na papierovej utierke, aby stratili prebytočný tuk. Podávajú sa samotné, so šalátom alebo dokonca ako príloha k pečenému mäsu a gulášu.

Slovenské placky sú jednoduché a tradičné, ale keď raz ochutnáte českú verziu so slaninou, pochopíte, prečo ich susedia považujú za neodolateľné.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Grilované kuracie krídelká v aromatickej marináde. Recept na chrumkavú kožku ako z reštaurácie
– Tento trik zachráni každý guláš: mäkké mäso a omáčka plná chuti. Varím takto už roky

Redakcia Slová Ženy.