Recept: Kurča v pomarančovej omáčke za 30 minút. Lepšie ako sladkokyslá klasika

Chrumkavé kurča v pomarančovej omáčke so sezamom a jarnou cibuľkou, podávané na ryži
Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed

23.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed).

Kurací chrumkavý kúsok obalený v lepkavej, sviežej a jemne pikantnej omáčke – to je kombinácia, ktorá prekoná aj obľúbenú sladkokyslú klasiku z ázijských reštaurácií. A čo je najlepšie, doma si ju pripravíte rýchlejšie, než by vám stihli doniesť jedlo na stôl.

Chrumkavé kurča v pomarančovej omáčke so sezamom a jarnou cibuľkou, podávané na ryži
Kurča v pomarančovej omáčke chutí lepšie než sladkokyslá verzia z reštaurácie – a pripravíte ho za pol hodiny doma.
Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed

Prečo skúsiť kurča v pomarančovej omáčke?

Sladká chuť pomaranča, výrazný cesnak, jemne štipľavý zázvor a sójová omáčka tvoria dokonalú harmóniu chutí. Výsledkom je jedlo, ktoré je zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté a omáčka ho len jemne objíme – nedominuje, ale vyzdvihne jeho chuť.

Navyše – na rozdiel od reštauračných verzií – doma presne viete, koľko oleja, cukru či soli použijete.

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať

  • 500 g kuracích pŕs
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 ml pomarančového džúsu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ lyžičky vločiek chili
  • 1 lyžička kukuričného škrobu + 2 lyžice studenej vody
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • na podávanie: jazmínová ryža alebo ázijské rezance, sezam, jarná cibuľka

Ako pripraviť chrumkavé kurča v pomarančovej omáčke?

  1. Kuracie prsia nakrájajte na menšie kocky, osoľte, okoreňte a obaľte v kukuričnom škrobe.
  2. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a polovicu mäsa opečte dozlata z oboch strán. Potom preložte bokom a zopakujte s druhou časťou.
  3. V miske zmiešajte pomarančový džús, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, cukor, kôru, zázvor, cesnak a chili.
  4. Do panvice vlejte pripravený základ omáčky, krátko povarte a pridajte zmes škrobu s vodou. Omáčka okamžite zhustne a získa krásny lesk.
  5. Vráťte do panvice opečené kúsky kurčaťa, premiešajte a nechajte ešte minútu prehriať.

Podávajte horúce s ryžou, rezancami alebo restovanou zeleninou. Pre dokonalý efekt posypte sezamom a nasekanou jarnou cibuľkou.

Domáca verzia chutí lepšie ako z reštaurácie

Kúsok kurčaťa v pomarančovej omáčke uchopený paličkami – servírovanie ázijského jedla
Najlepšia odmena po varení – prvé sústo šťavnatého kurčaťa v pomarančovej omáčke chutí ako z reštaurácie.
Foto: shutterstock/grandbrothers

Trik je v jednoduchosti – pár základných ingrediencií a polhodina v kuchyni. Výsledok? Jemne sladká, svieža a ľahko pikantná omáčka, ktorá si vás získa. Po tomto recepte už nebudete mať chuť na sladkokyslú z jedálneho lístka, pretože domáca verzia chutí neporovnateľne lepšie.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kuracie stehná recept: šťavnaté a chrumkavé s medovo-sojovou glazúrou
– Grilované kuracie krídelká v aromatickej marináde. Recept na chrumkavú kožku ako z reštaurácie

Redakcia Slová Ženy