Recept: Kurča v pomarančovej omáčke za 30 minút. Lepšie ako sladkokyslá klasika
23.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed).
Kurací chrumkavý kúsok obalený v lepkavej, sviežej a jemne pikantnej omáčke – to je kombinácia, ktorá prekoná aj obľúbenú sladkokyslú klasiku z ázijských reštaurácií. A čo je najlepšie, doma si ju pripravíte rýchlejšie, než by vám stihli doniesť jedlo na stôl.

Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed
Prečo skúsiť kurča v pomarančovej omáčke?
Sladká chuť pomaranča, výrazný cesnak, jemne štipľavý zázvor a sójová omáčka tvoria dokonalú harmóniu chutí. Výsledkom je jedlo, ktoré je zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté a omáčka ho len jemne objíme – nedominuje, ale vyzdvihne jeho chuť.
Navyše – na rozdiel od reštauračných verzií – doma presne viete, koľko oleja, cukru či soli použijete.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
- 500 g kuracích pŕs
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml pomarančového džúsu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky vločiek chili
- 1 lyžička kukuričného škrobu + 2 lyžice studenej vody
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- na podávanie: jazmínová ryža alebo ázijské rezance, sezam, jarná cibuľka
Ako pripraviť chrumkavé kurča v pomarančovej omáčke?
- Kuracie prsia nakrájajte na menšie kocky, osoľte, okoreňte a obaľte v kukuričnom škrobe.
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a polovicu mäsa opečte dozlata z oboch strán. Potom preložte bokom a zopakujte s druhou časťou.
- V miske zmiešajte pomarančový džús, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, cukor, kôru, zázvor, cesnak a chili.
- Do panvice vlejte pripravený základ omáčky, krátko povarte a pridajte zmes škrobu s vodou. Omáčka okamžite zhustne a získa krásny lesk.
- Vráťte do panvice opečené kúsky kurčaťa, premiešajte a nechajte ešte minútu prehriať.
Podávajte horúce s ryžou, rezancami alebo restovanou zeleninou. Pre dokonalý efekt posypte sezamom a nasekanou jarnou cibuľkou.
Domáca verzia chutí lepšie ako z reštaurácie

Foto: shutterstock/grandbrothers
Trik je v jednoduchosti – pár základných ingrediencií a polhodina v kuchyni. Výsledok? Jemne sladká, svieža a ľahko pikantná omáčka, ktorá si vás získa. Po tomto recepte už nebudete mať chuť na sladkokyslú z jedálneho lístka, pretože domáca verzia chutí neporovnateľne lepšie.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kuracie stehná recept: šťavnaté a chrumkavé s medovo-sojovou glazúrou
– Grilované kuracie krídelká v aromatickej marináde. Recept na chrumkavú kožku ako z reštaurácie
Redakcia Slová Ženy
