Toto je chuť leta v tanieri: jednoduchá neapolská polievka so syrom

Neapolská polievka so syrom, cestovinami a bylinkami servírovaná v miske
Foto: shutterstock/Sergii Koval

21.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sergii Koval).

Ste fanúšikom polievok? Ak áno, táto neapolská špecialita vás určite očarí. Je sýta, jemná, plná zeleniny a roztečeného syra, pričom prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Jej chuť vás prenesie priamo na juh Talianska – do slnečného Neapola.

Neapolská polievka so syrom, cestovinami a bylinkami servírovaná v miske
Neapolská polievka so syrom je jednoduchá na prípravu a prekvapí svojou bohatou chuťou.
Foto: shutterstock/Sergii Koval

Polievka, ktorá spája ľahkosť zeleniny so sýtosťou talianskeho syra.

Neapolská polievka – recept, ktorý zvládne každý

Na prípravu budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 2 litre vody
  • 3 kuracie krídelká
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • ¼ väčšieho zeleru
  • 120 g póru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml smotany na varenie (30 %)
  • 150 g syra (napr. gouda, eidam alebo mozzarella)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 g cestovín (ideálne kolienka alebo špirály)

Ak nechcete cestoviny, skvele sa hodia aj domáce krutóny.

Ako pripraviť neapolskú polievku so syrom krok za krokom

Krémová syrová polievka v bielej miske s čerstvými bylinkami a chlebom
Neapolská polievka chutí výborne aj s čerstvým chlebom – ideálne podávaná na ľahký obed.
Foto: shutterstock/Irina Burakova
  1. Do studenej vody vložte kuracie krídelká a varte na miernom ohni, postupne zbierajte penu.
  2. Medzitým očistite a nakrájajte mrkvu, petržlen a zeler na kocky, pór na kolieska a cesnak na plátky.
  3. Zeleninu pridajte do vývaru a varte, kým nezmäkne.
  4. Nakoniec do polievky vmiešajte smotanu, nastrúhaný syr a dochuťte soľou a korením.
  5. V samostatnom hrnci uvarte cestoviny.

Podávame tak, že do taniera najprv vložíme cestoviny a zalejeme horúcou polievkou. Pre ešte sýtejšiu chuť môžete navrch pridať trochu nastrúhaného syra a čerstvú petržlenovú vňať.

Neapolská polievka pre deti – ako ju urobiť atraktívnou?

Táto polievka je výborná aj pre deti. Ako však presvedčiť malých nejedákov? Trik je jednoduchý – namiesto klasických cestovín použite hravé tvary. V obchodoch nájdete:

  • farebné abecedné cestoviny,
  • tvary zvieratiek,
  • či dokonca postavičky z rozprávok.

Polievka tak získa nielen výnimočnú chuť, ale aj zábavný vzhľad, ktorý deti nadchne.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen ako má byť
– Najlepší recept na polievku z čerstvých húb. Takto ju varila moja mama

Redakcia Slová Ženy