Toto je chuť leta v tanieri: jednoduchá neapolská polievka so syrom
21.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sergii Koval).
Ste fanúšikom polievok? Ak áno, táto neapolská špecialita vás určite očarí. Je sýta, jemná, plná zeleniny a roztečeného syra, pričom prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Jej chuť vás prenesie priamo na juh Talianska – do slnečného Neapola.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Polievka, ktorá spája ľahkosť zeleniny so sýtosťou talianskeho syra.
Neapolská polievka – recept, ktorý zvládne každý
Na prípravu budeme potrebovať tieto suroviny:
- 2 litre vody
- 3 kuracie krídelká
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- ¼ väčšieho zeleru
- 120 g póru
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml smotany na varenie (30 %)
- 150 g syra (napr. gouda, eidam alebo mozzarella)
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 g cestovín (ideálne kolienka alebo špirály)
Ak nechcete cestoviny, skvele sa hodia aj domáce krutóny.
Ako pripraviť neapolskú polievku so syrom krok za krokom

Foto: shutterstock/Irina Burakova
- Do studenej vody vložte kuracie krídelká a varte na miernom ohni, postupne zbierajte penu.
- Medzitým očistite a nakrájajte mrkvu, petržlen a zeler na kocky, pór na kolieska a cesnak na plátky.
- Zeleninu pridajte do vývaru a varte, kým nezmäkne.
- Nakoniec do polievky vmiešajte smotanu, nastrúhaný syr a dochuťte soľou a korením.
- V samostatnom hrnci uvarte cestoviny.
Podávame tak, že do taniera najprv vložíme cestoviny a zalejeme horúcou polievkou. Pre ešte sýtejšiu chuť môžete navrch pridať trochu nastrúhaného syra a čerstvú petržlenovú vňať.
Neapolská polievka pre deti – ako ju urobiť atraktívnou?
Táto polievka je výborná aj pre deti. Ako však presvedčiť malých nejedákov? Trik je jednoduchý – namiesto klasických cestovín použite hravé tvary. V obchodoch nájdete:
- farebné abecedné cestoviny,
- tvary zvieratiek,
- či dokonca postavičky z rozprávok.
Polievka tak získa nielen výnimočnú chuť, ale aj zábavný vzhľad, ktorý deti nadchne.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen ako má byť
– Najlepší recept na polievku z čerstvých húb. Takto ju varila moja mama
Redakcia Slová Ženy
