Milionárske rezy: krehký, sladký a maslový koláč, ktorý chutí ako milión dolárov na účte
19.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Maliflower73).
Milionárske rezy sú dezert, ktorý sa na prvý pohľad tvári nenápadne, no už prvé sústo vás presvedčí, že ide o jedno z najlepších koláčov na svete. Krehký maslový základ, sladká karamelová vrstva a čokoládová poleva vytvárajú kombináciu, ktorá chutí – presne tak, ako znie jej názov.

Foto: shutterstock/Maliflower73
Prečo sa volajú práve milionárske rezy?
Možno si hovoríte, že chutia ako milión dolárov. A práve preto dostali tento názov. V skutočnosti však koláč pochádza z Austrálie, kde je známy aj pod názvom caramel slice alebo caramel shortbread. Spojenie „shortbread“ odkazuje na maslový krehký základ, ktorý poznáme aj zo škótskych sušienok.
Tri vrstvy dokonalosti
Milionárske rezy sú výnimočné tým, že spájajú tri kontrastné chute:
- maslový, krehký základ, ktorý sa rozplýva na jazyku,
- sladká karamelová vrstva, ktorá dáva dezertu jeho ikonickú sladkosť,
- čokoládová poleva, ktorá celé dielo korunuje a vyvažuje chuť.
Pôvodný recept obsahuje aj štipku soli, ktorá vyvažuje sladkosť. Niekde vo svete sa navyše rezy zdobia hrubozrnnou soľou, aby získali jemný kontrast chutí.
Recept na milionárske rezy

Foto: shutterstock/Alex Bayev
Suroviny na krehký základ:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla (mäkkého)
- 100 g cukru
Karamelová vrstva:
- 1 plechovka (500 g) sladeného kondenzovaného mlieka
- 50 g masla
(alebo hotový karamel z plechovky)
Čokoládová poleva:
- 160 g kvalitnej horkej čokolády
- 80 ml smotany na šľahanie
- voliteľne: vločky morskej soli (napríklad Maldon) na posypanie
Postup:
- Základ: Maslo, múku a cukor spracujte na cesto. Rozvaľkajte a vložte do maslom vymastenej formy. Popichajte vidličkou a pečte pri 180 °C asi 20 minút.
- Karamel: Kondenzované mlieko a maslo dajte do hrnca, pomaly varte a miešajte asi 20 minút, kým nevznikne hustý krém. Nalejte na vychladnutý základ.
- Poleva: Čokoládu rozpusťte so smotanou, vylejte na karamel a nechajte stuhnúť. Posypte soľou.
- Chladenie: Dajte koláč do chladničky aspoň na 2–3 hodiny. Potom krájajte na malé štvorce.
Prečo ich musíte vyskúšať
Raz ochutnáte a budete ich piecť znovu a znovu. Milionárske rezy sa skvele hodia na oslavy, návštevy alebo len tak – keď máte chuť na niečo luxusné, čo však zvládnete pripraviť aj doma.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Jahody, maslo a posýpka, čo sa rozplýva na jazyku
– Zabudnite na klasický cheesecake. Tento dezert s mascarpone a višňami prekvapí aj gurmánov
Redakcia Slová Ženy
